Aktivnosti koje se provode

U dječjem domu „Maestral“ i podružnici „Miljenko i Dobrila“ provode se brojne aktivnosti. U pokušaju da ih sistematiziramo i prikažemo javnosti odlučili smo ih podijeliti na:
- velike programe (koji se provode kontinuirano) vidi pod Programi i projekti
- velike projekte (provde se određeno dulje razdoblje) vidi pod Programi i projekti
- aktivnosti u Domu (vidi pod Podružnica i Split)
- aktivnosti izvan Doma
- povremene aktivnosti /akcije u lokalnoj zajednici
- svakodnevne aktivnosti provođenja slobodnog vremena
- putovanja
Kod provođenja svih aktivnosti slijedimo filozofiju aktivne participacije djeteta. Djeca su aktivni subjekt, a ne “ pasivni objekt”, konzument programa. Slijedimo načela: dobrovoljnosti, uvažavanje individualnih potreba, želja i mogućnosti i raznolikost aktivnosti.

Svakodnevne aktivnosti u Domu:

ImageDom djeluje poput jedne velike obitelji. Pa tako i naša svakodnevnica. Dan započinjemo buđenjem, jutarnjom higijenom, zajedničkim doručkom. Nakon toga posvećuje se vrijeme učenju. Nakon učenja, neka djeca odlaze na slobodne aktivnosti (treninge, radionice) ili pak uživaju u slobodnom vremenu. Svakodnevno, matični odgajatelji ili odgajatelj slobodnih aktivnosti realiziraju različite igraonice najčešće sportske, društvene igre, igre na računalima, izlazak u prirodu. I ručak i večeru provodimo zajednički uz razgovor o dnevnim zbivanjima. Cijeli dan uz djecu su odgajatelji i/ili medicinske sestre, dva struča tima, tete spremačice i kuharice. Dinamika je takva....tipičan dan jedne velike obitelji. Postoje brojne radionice koje provde djeca i odgajatelji. Neke od konstantnih su: sportska, dramska, likovna, humanitarna, ekološka, foto sekcija.

Više

Aktivnosti izvan doma:

ImageDjeca se prema svojim afinitietima, željama i potrebama uključuju u različite aktivnosti slobodnog vremena koje se nude u lokalnoj zajenici. Većina djece opredjeljuje se za sport, ples, tehničke radionice ili umjetničke sadržaje. Mnoga djeca su u svojim hobijima vrlo uspješna, tako se možemo pohvaliti mnogim medaljama, peharima, diplomama i zahvalnicama.

Više

Povremene aktivnosti/ akcije u lokalnoj zajednici:

ImageNaša Ustanova samostalno ili u partnerstvima organizira različite aktivnosti i akcije u lokalnoj zajednici. Na taj način odgajamo djecu da budu punopravni i aktivni članovi svoje lokalne zajednice, a i da se senzibiliziraju na različite društvene teme i probleme. U tom smislu aktivno sudjelujemo u: obilježavanju Dana kruha, Dan narcisa, Europski tjedan mobilnosti- biciklijada, Dani tradicije, Sajam dobrote, Dani udruga, Dan ružičaste vrpce i još mnogim, mnogim aktivnosti.

Više

Odlasci na putovanja:

Image

Riječ je o planiranim aktivnostima edukativno/ zabavnog karaktera (izleti, ljetovanja, zimovanja, ekskurzije). Ovakve aktivnosti su izvrsna “podloga” za stvaranje kvalitetnih odnosa, učenje, povjerenje i grupnu koheziju. I odrasli i djeca iznimno se vesele svakom putovanju. Možemo se pohvaliti mnogobrojnim i zanimljivim putovanjima. Pa smo tako bili: u Slovačkoj, Portugalu, Bosni i Hercegovini, posjetili mnoge gradove i sela, jedrili do Palagruže, planinarili, krstarili, ronili i skijali.

Grupe od posebnog interesa

Sportska grupa

Mnogobrojna skupina, najjača u nogometu i odbojci, ali i drugim sportovima po želji. Uporni su u osvajanju brojnih medalja i pehara. Strastveni i borbeni u svakom natjecanju, bilo ono humanitarnog, revijalnog ili natjecateljskog karaktera.

Likovna grupa

Mnogobrojnim tehnikama i pristupima izrađuje različita umjetnička djela za Dom, poklone, prodaju i izložbe. Ova grupa čini naš Dom ljepšim i ugodnijim mjestom za život, a i otkriva koliko su djeca veliki umjetnici.

Dramska grupa

Kreativna, uvijek inspirativna i inovativna grupa koja uveseljava nas, ali i vrtiće i škole u Kaštelima, Splitu i okolici. Često su na turnejama.

Humanitarna grupa

Skupina „velikih duša“ koja obilazi starije i siromašne, kuha za beskućnike, uveseljava umirovljenike, razvozi hranu i još mnogo, mnogo toga. Najveće prijateljstvo razvili su s Domom za psihički oboljele starije osobe u Trogiru.

Ekološka grupa

Brine o našoj prelijepoj okućnici u smislu zalijevanja, čupkanja, kopanja, sađenja i košenja. Brine o bazenu s ribicama ( i žabom). Bere mandarine i od njih rade marmelade. Najčešće roštiljaju na našem kaminu.