Image

3.11.2017.

VRIJEDNA DONACIJA KNJIGA

Sin učiteljice Ivanke Kapov r. Tolić donirao je vrijedan opus knjiga Dječjem domu Maestral, Podružnici Miljenko i Dobrila. Njegova majka je kroz svoj radni vijek radeći u OŠ „Knez Trpimir“ u Kaštel Gomilici skaupljala knjige, a sve su darovane za biblioteku doma. Među njima se nalaze lektirni naslovi koji su odmah prešli u ruke korisnika jer su neki imali za domaće zadaće upravo te knige pročitati, ali tu se nalaze i razne enciklopedije, riječnici, djela beletristike, priručnici za učitelje,... Ova donacija znatno je obogatila popis djela domske knjižnice.

Image

21.-28.10.2017.

PROGRAM JEDRENJA

U sedmodnevni program jedrenja kojega je organizirala Hrvatska škola Outward Bound uključio se i korisnik Dječjeg doma Maestral. Po završetku programa u dom se vratio presretan zbog novih iskustava koja su ga obogatila, novih poznanstva kojima je proširio svoju socijalnu mrežu, ali i s novom dozvolom za voditelja brodice! Ekipa mladih ljudi koja je zajedno s njim sudjelovala u programu sigurno će ga pamtiti po kulinarskim vještinama kojima se tijekom sedam dana iskazivao u brodskoj kuhinji. Program jedrenja dio je projekta "Outward Bound u službi zajednice" odobrenog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u sklopu trogodišnjeg programa „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“. Temelji se na metodama doživljajne pedagogije i korištenju jedrenja kao alata, koje polaznika smješta izvan udobnosti svakodnevnog života, suočava ga s novim, nepoznatim situacijama u izazovnom okruženju prostora i grupne dinamike na jedrilici. Program je korištenjem metoda iskustvenog učenja kroz jedrenje (na jedrilici u Šibenskom arhipelagu, polazište: otok Kaprije) kod mladih polaznika razvijao važne životne vještine, te ih osposobljavao za ispit za voditelja brodice B kategorije koji su polagali u lučkoj kapetaniji Šibenik.

Image

14.10.2017.

JESEN U KAŠTELIMA

Manifestacijom „Jesen u Kaštelima“ koju je organizirala Turistička zajednica Kaštela u suradnji s Gradom, kaštelanskim udrugama i ustanovama objedinjeno je obilježavanje Svjetskog dana hrane te Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Tako se održao sajam plodova zemlje na kojem su kruh i druge proizvode od brašna, kao i niz različitih domaćih prozvoda, prezentirale škole i vrtići s područja grada te gradske udruge, a kao i svake godine sudionik je bio i Dječji dom Maestral – Podružnica Miljenko i Dobrila iz Kaštel Lukšića. Zainteresirani su imali priliku vidjeti izložbu suvenira nastalih od drva stare masline, izložbu slika slikanih vinom, te izložbu vina kaštelanskih vinara jer je tema manifestacije ove godine bilo vino. Posjetitelji manifestacije imali su i priliku kušati sve ponuđene plodove i proizvode na štandovima - od slatkih fritula i hroštula, tradicijskih kolača i slanih pita do vrgoračkog pršuta, domaćih ajvara, kaštelanskih vina i mirisnih rakijica. Nakon što je većina proizvoda sa štandova podijeljena ili prodana, na brce u Kaštel Kambelovac pristiglo je dvoje kaštelana sa svojim konjima i kočijama, što je bila prilika mnogim malim i velikim posjetiteljima da se na poseban način provezu kaštelanskom rivom. Svi posjetitelji imali su mogućnost i donirati određena financijska sredstva, s ciljem da korisnici prihvatilišta u Kaštel Gomilici dobiju novi televizor.

Image

7.-8.10.2017.

POSJET MEĐUGORJU S VOLONTERIMA SV. FILIPA NERIJA

Već tradicionalno, svake godine volonteri crkve Sv. Filipa Nerija iz Splita prvog vikenda u listopadu organiziraju izlet u Međugorje za korisnike Dječjeg doma „Maestral“. Ove godine deset korisnika s volonterima je vikend provelo molitvi, druženju i obilasku Međugorja. Posjetili su Zajednicu Cenacolo - mjesto koje je tijekom godina postalo izvor nade i uskrsnuća za mnoge izgubljene u svijetu tame i tuge, marginaliziranosti, očaja i ovisnosti. Nanovo ih je oduševio prekrasan kameni dvorac koji se nalazi nedaleko od Brda ukazanja, a podigli su ga supružnici Patrick i Nancy Latta iz Kanade. Oni su odlučili su sve prodati i u Međugorju sagraditi “Kuću molitve” u kojoj o svom trošku ugošćuju isključivo svećenike, časne sestre i bogoslove. Nancy kaže kako je do prije 20 godina jedini Bog njezina supruga bio novac, a onda je pročitavši jednu Gospinu poruku iz Međugorja, doživio preobraćenje.

Image

6.10.2017.

DJEČJI TJEDAN

Dječji tjedan, koji se ove godine obilježava 2.-8.10.2017., oko sedamdesetak korisnika Dječjeg doma Maestral obilježilo je na poseban način. Ocrtavali su i oslikavali oblutke te na njima ispisivali razne pozitivne poruke, dajući tako svakom oblutku neki poseban i osoban značaj. Kreativna radionica se održala u Podružnici Doma u Kaštel Lukšiću, a ispred zgrade Podružnice svi su oblutci ponovo završili u moru kamo su ih bacile dječje ruke i ručice jer su u radionici sudjelovali i oni najmlađi. Osim oblutaka, djeca su u more bacila i bocu s porukom i pozvali su one koji će je možda pronaći da je vrate u Podružnicu u Kaštel Lukšiću gdje će ih čekati lijepo iznenađenje. Ovaj dan djeca su nastavila u zajedničkoj igri i druženju i za zajedničkom trpezom, a svima su njihov dan i tjedan čestitali v.d. ravnateljica Maestrala Veronika Perić i suradnici.

Image

16.-22.9.2017.

MIRNO MORE

Stotinu brodova plovilo je hrvatskom obalom od 16. do 23. rujna u okviru međunarodnog socijalno-pedagoškog projekta Mirno more - flota mira. Projekt se održava već 23. godinu. U tjednu jedrenja na jadranskoj obali i dvodnevnih zajedničkih aktivnosti u Marini Kaštela, mlade osobe različitih nacionalnosti, pripadnici manjina, mladi s invaliditetom, s kroničnim bolestima, te iz socijalno ugroženih skupina dobile su priliku za druženje i stvaranje prijateljstva preko etničkih i socijalnih granica, što je i osnovni cilj samog projekta, a moto je “Odbaciti predrasude”. Prije flote mira na hrvatskom Jadranu je plovila flota više od stotinu mladih Rotarijanaca u sklopu REST-a (Rotaract European Sailing Trip). Projekt je imao i svoju humanu notu, zadnji dan krstarenja u Marini Kaštela održana je donatorska večera na kojoj je prikupljeno 2.500 eura za korisnike Dječjeg doma Maestral. Prikupljenim sredstvima osigurano je 7-dnevno jedrenje u projektu Mirno more za pet korisnika Maestrala! Svih pet vratili su se sa živopisnim opisima ugodnih i zanimljivih događanja tijekom jedrenja i njihovo ushićeno pričanje još traje…

Image

11.-17.9.2017.

VIDEO PERSPEKTIVE – KAMP ZA MLADE, ZAMARDI-MAĐARSKA

Preko 50 mladih predstavnika raznih država Europe (Hrvatska, Njemačka, Danska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska) sudjelovalo je u ovom projektu rezultat kojega je, osim upoznavanja i druženja, izrada kratkih filmova s temama koje zanimaju upravo mlade Europljane (ovisnosti, migracije, izazovi s kojima se nose mladi s teškoćama u razvoju te izlazak iz skrbi i planiranje budućnosti). Obzirom na izabrane teme formirali su grupe od kojih je svaka izradila svoj film. Konverzacija se odvijala na engleskom jeziku. Projekt je organizirala udruga Fice koja ima svoj ogranak i u Hrvatskoj. To je udruga koja pruža podršku djeci, mladima, obiteljima, stručnjacima i zajednicama u razvoju profesionalnih i osobnih kompetencija te radi na unaprjeđenju kvalitete socijalnih usluga. Predstavnik Hrvatske u ovom projektu bio je mladić, korisnik Dječjeg doma Maestral, zajedno sa predsjednicom udruge u Hrvatskoj - Ljiljanom Ban, dipl. iur. Hrvatsku su predstavili na najbolji mogući način – kratkim filmom o domovini kojega su prikazali te domaćim slasticama, suvenirima i reklamnim materijalima turističkih zajednica. Također je mladi Maestralovac imao glavnu ulogu u filmu svoje grupe, te je njegov talent došao do izražaja, a njegovo zadovoljstvo je bilo golemo.

Image

7.9.2017.

NA DESETOM JUBILARNOM SAJMU DOBROTE

Dom za odrasle osobe Trogir već je tradicionalno, desetu godinu zaredom, organizirao Sajam dobrote. Na Sajmu su svoje radove izložili korisnici šesnaest ustanova iz cijele Hrvatske i jedna iz Bosne i Hercegovine. Među njima su svakako i ove godini bili predstavnici Dječjeg doma Maestral. Na svom štandu izložili su razne uratke nastale na kreativnim radionicama, a za koje su dobili brojne pohvale od gostiju i drugih izlagača. Iz godine u godinu sve je veći broj ustanova i udruga koje izlažu svoje proizvode, radove i suvenire. Plodovi su to marljivih ruku i zrače toplinom srca i duše. Uz prigodni kulturno-zabavni program na Trgu Ivana Pavla II Sajmu su nazočili brojni Trogirani i turisti, te kupili izložene radove, a sav prihod namijenjen je u humanitarne svrhe.

Image

1.-6.8.2017.

28. MLADIFEST U MEĐUGORJU

I ove godine je od 1.08. do 6.08.2017. jedanaestero korisnika Dječjeg doma Maestral sa svojim odgajateljima bilo na hodočašću u Međugorju gdje se održavao svjetski molitveni festival mladih – „ 28. Mladifest“ uz poruku …“Da ljubav vaša sve više raste“. Mladifest u Međugorju je mjesto okupljanja više od 50 000 mladih iz preko 60 zemalja svijeta, te predstavlja vrijeme za molitvu i meditaciju, međusobna druženja, upoznavanja drugih ljudi, kultura i običaja – vrijeme za radost i osobni rast u svakom pogledu. Tradicija ovakvog putovanja koje se održava svake godine u prvom tjednu kolovoza traje već 15 godina zahvaljujući donatorima Doma. Organizator ovogodišnjeg odlaska korisnika Maestrala u Međugorje za vrijeme Festivala mladih iz cijelog svijeta bio je prijatelj i duhovnik - don Vinko Beus iz župe Sv. Stjepana – Splitsko makarske nadbiskupije. Zajedničkim katehezama i duhovnom potporom don Vinko je pružao djeci nove vidike ljubavi, te su uz duhovno jačanje, sami izgrađivali svoj bolji svijet što se vidi na njihovim ozarenim licima i ispunjenim dušama nakon povratka. ... jer „Duša je vrt o kojem se trebaš konstantno brinuti „ – sv. Terezija Avilska.

Image

30.7.-6.8.2017.

LJETNA TVORNICA ZNANOSTI

Što je Magnusov efekt? U kojim se sportovima javlja? Kako odrediti iznos i smjer Magnusove sile? Kakva je putanja tijela usljed Magnusove sile? Odgovore na ova i još mnoga druga znanstvena pitanja otkrili su srednjoškolski polaznici jedanaeste Ljetne tvornice znanosti u Splitu. Bilo je pravo zadovoljstvo zadnjeg dana programa slušati polaznicu - korisnicu Dječjeg doma Maestral - kako prezntira rezultate istraživanja svoje grupe koja je proučavala Magnusov efekt, posljedicu različitog strujanja zraka. Svojim istraživanjem spojili su dvije zabavne stvari – fiziku i sport! Korisnici dječjeg doma Maestral godinama sudjeluju u ovom znanstveno edukacijskom projektu namjenjenom djeci i mladima. Oni osim odgovora na znanstvena pitanja imaju priliku družiti se s maldim znanstvenicima, uče se timskom radu i jačanju prezentacijskih vještina. U sedam dana trajanja programa pronađu vremena i za igru, druženje s drugima koje znanost zanima i smijeh.

Image

23.-30.7.2017.

LJETNA PUSTOLOVINA U LICI

U ličkom mjestu Veliki Žitnik i njegovoj okolici Hrvatska škola Outward Bound organizirala je osmodnevnu istinsku ljetnu pustolovinu kojoj se prikučilo troje korisnika Dječjeg doma Maestral. Propješačili su oko 50 km s potpunom opremom za boravak i spavanje u prirodi u teškim ruksacima na leđima, učili su orijentirati se pomoću karte i pronalaziti označena mjesta, podizati bivak, abseiling, čvorologiju, paliti logorsku vatru i na njoj kuhati večeru. Uz sve to učili su čuvati prirodu i ostavljati je za sobom takvom da se ne prepozna da su boravili u njoj. Također su se jačali u uvažavanju različitosti, pomaganju jednih drugima i pronalaženju zajedničkih rješenja u preprekama na koje su nailazili. Uz njih su cijelo vrijeme bili instruktori Marija i Bonk s kojima su i nakon osmodnevnog programa željeli ostati u kontaktu i vratiti se ljetnoj pustolovini i dogodine. Zaboravili su koliko su prvoga dana bili ljuti na njih jer su im trebali predati mobitele pošto ovaj prgram ne podržava njihovo korištenje tijekom cijelog trajanja. I začudo kažu da im nisu ni trebali, te da su zaboravili na njihovo postojanje sve do povratka u edukacijski centar u Velikom Žitniku.

Image

16.7.2017.

GUŠTI U AQUAPARKU

Aktivnost za koju nije trebao poticaj ni nagovor – trebalo je samo reći „Aquapark Solaris“ i već su svi bili spremni za odlazak u Šibenik na provod iz dječjih snova. Uvijek je jedno popodne premalo za kupanje u bazenu, hidromasažu, spuštanje toboganima, prskanje ili jednostavno izležavanje na ležaljkama s pogledom na sve ove djeci neodoljive sadržaje! Nije ovo prvi put korisnicima Dječjeg doma Maestral da posjećuju turističko naselje Solaris, ali svaki put je jednako zabavno iskustvo.

Image

21.-28.6.2017.

JADRANSKI POMORSKI INSTITUT I MAESTRAL

I ove godine je Jadranski pomorski institut organizirao ljetni kamp na Kornatima za korisnike Dječjeg doma Maestral i Doma za djecu Vrbina iz Siska. Osnivač tog instituta James Bender i članovi Inka Petersen i Marko Knežević već su dugogodišnji prijatelji dječjih domova, a ovoga ljeta to su prijateljstvo još više osnažili. Nakratko im se priključio sponzor ove kornatske avanture – gospodin Slobodan Školnik, šef uprave Emmezete za Hrvatsku. Sudionici su imali priliku jedan dan živjeti s pravom Kornatskom obitelji, jedrili su na tradicionalnom brodu zvanom Lirica između kornatskih otočića i ronili u jednom od najljepših podmorja na Jadranu. Uz Liricu su imali i manji brodić Vinku. Proučavali su morske životinje i čistili podmorje od smeća. Posjetili su i najveći vrh Kornata - Metlinu na Velom Kornatu visoku 237 m. Zatim su učili navigaciju i mornarske vještine, brali kadulju i smilje, kopali rupe za sadnju maslina, kuhali i jeli ribarsku hranu te odmarali u sjeni borova. Nakon ulaska u Kornatski kanal kupali su se u Koromačnu gdje ih je dočekao Frenki kojem je baš trebalo puno ljudi kako bi opkolio svoje ovce na obližnjem otoku Gominjak i ošišao ih tako da manje pate od vrućine tijekom ljeta. Težak je posao loviti ovce na Konratima, ali svi su sudjelovali i pomagali, a neka djeca su baš uživala u svojim novostečenim vještinama.

Image

4.-9.7.2017.

BEBE NA BRAČU

Nakon što su korisnici školskog i vrtičkog uzrasta osjetili čari ljetovanja na najboljim turističkim destinacijama Jadrana, na red su došle i bebe Dječjeg doma Maestral. Njih pet sa svojim tetama ljetovalo je u hotelu „Kaktus“ u Supetru na otoku Braču. Dane su provodili na plaži i kupajući se u moru, a tijekom večeri su uživali u šetnjama uz obalu. No kako su bebe bile dobro raspoložene i energične, ni nakon dana punog aktivnosti nisu odmah zaspale nego su imale snage i volje za igru još i u sobama prije spavanja.

Image

21.-22.6.2017.

NAGRADNO PUTOVANJE NA VIS

Šest korisnika usluge poludnevnog boravka Dječjeg doma Maestral, Podružnice Miljenko i Dobrila, nagrađeno je dvodnevnim izletom na destinaciju koju su sami odabrali - otok Vis. Za većinu je ovo bilo prvo putovanje trajektom, prvi boravak u apartmanu, večere u restoranu… Njihove odgajateljice organizirale su im vrijeme tako da su uživali u brojnim ljetnim aktivnostima – kupanje, igranje bilijara, hokeja i košarke u luna parku,… Također su izdvojili vrijeme i za druženje s dugogodišnjim donatorom s Visa. Korisnici su nagrađeni za vrijedan rad u likovnoj i kreativnoj radionici tijekom cijele školske godine, a njihovi su radovi bili pokloni koji su uveselili mnoge prijatelje Doma. Složili su se na kraju da će dogodine biti još vrjedniji!

Image

10.-17.6.2017.

U MILNI NA HVARU

Skupina djece vrtičke dobi zajedno sa svojim odgajateljicama osam dana je ljetovala u Milni na otoku Hvaru. Posebno uzbuđenje bila im je vožnja trajektom. Kao pravi turistički putnici promatrali su, razgovarali, opisivali, uspoređivali, donosili zaključke... Svakodnevno su išli na more, kupali se, igrali u pijesku, promatrali brodove, jedrilice, morske ježeve, nanare, priljepke, hobotnice, ribe,… opisivali ih, dirali, čudili se i uživali. Djeca su dobila puno na spoznajnom razvoju kao i motoričkom i govornom. Vratila su se prezadovoljna, prepuna ugodnih doživljaja i pozitivni emocija.

Image

14.6.2017.

ADIO ŠKOLO

Nema ljepšeg završetka duge i zahtjevne školske godine od zajedničkog druženja uz igre, kupanje i slasne zalogaje. Tako je veliko društvo gotovo svih korisnika i djelatnika Dječjeg doma Maestral obilježilo kraj šk. god. i početak ljetnih praznika. Ugodne i zabavne aktivnosti kojima su upisali dan u najljepša sjećanja bile su mnogobrojne: kupanje u rijeci, igranje badmintona, nogometa, mini golfa, boćanja, šaha, te klackanje, ljuljanje, šetnje i pjevanje... Sve to organizirali su na izletištu Radmanove Mlinice gdje im je čak i temperatura u zraku od iznad 30oC u takvoj atmosferi bila ugodna.

Image

9.6.2017.

I SINDIKATI OBILJEŽILI KRAJ ŠKOLSKE GODINE

I sindikati Dječjeg doma Maestral obilježili su kraj naporne školske godine… Iako aktivnosti sindikata traju tijekom cijele kalendarske godine, obzirom da su ovo sindikalne podružnice iz ustanove za djecu, njihove aktivnosti prate i kalendar školske godine. Tako su članovi Hrvatske udruge radničkih sindikata i Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi zajedno obilježili kraj školske godine radnim sastankom i ručkom nakon čega je uslijedio okršaj u balotama i planovi za daljnji rad.

 

Image

8.6.2017.

GOSPE OD STO ČUDA

8. lipnja osvanuo je prelijep dan za izlet na koji su zajedno krenuli korisnici Dječjeg doma Maestral, korisnici Doma za odrasle osobe iz Trogira, te povijesna skupina OŠ Ban Petar Berislavić također iz Trogira, sa svojom profesoricom Katicom Maravić, a pridružio im se gospodin Radovan Slade Šilović. Cilj izleta bio je širenje spoznaja o crkvici sv. Marije od Špiljana, danas nazvane Gospa Stomorija (Gospe od sto čuda) koja datira iz 1189. god. Smještena je na južnim padinama Kozjaka na mjestu na kojem se spajaju duhovnost i priroda, a tu je utemeljen i Biblijski vrt. Na vidikovcu s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kaštelansko polje i zaljev proveli su edukativno-zabavno jutro koje je započelo predavanjem prof. povijesti Katice Maravić o važnosti ovog prasvetišta za Hrvate. Djeca iz škole recitirala su predivne stihove posvećene Gospi Stomoriji. Nakon toga uslijedilo je zajedničko fotografiranje sudionika, nogometna utakmica, užina na čistom zraku i uživanje u hladnoj i bistroj Gospinoj vodi koja izvire u crkvici ispod oltara.

Image

4.6.2017.

NA IZLETIŠTU MUSTANG

Grand hotel Lav iz Podstrane organizirao je druženje svojih djelatnika s korisnicima Podružnice Miljenko i Dobrila Dječjeg doma Maestral na obiteljskom izletištu Mustang koje se nalazi u Glavicama kod Sinja. Srdačni i zabavni djelatnici hotela pobrinuli su se da daleko od gradske gužve u oazi mira i tišine korisnici doma uživaju u domaćoj hrani, jahanju, povlačenju konopa, igranju balota, nogometa i tenisa. Ovom prigodom turistički djelatnici potvrdili su se i kao dobri animatori djece. Nekoliko dana ranije suradnja doma i hotela potvrđena i volonterskom pomoći djelatnika hotela u bojanju zidova interijera Podružnice.

Image

21.5.2017.

STRUČNI SKUP „PRAVO DJETETA NA ŽIVOT U OBITELJI“

Nakon obilježavanja Dana djeteta u Dječjem domu Maestral je održan je i stručni skup pod nazivom „Pravo djeteta na život u obitelji“ kojemu su uz stručne djelatnike Doma nazočili i predstavnici CZSS, grada Splita, ureda pravobraniteljice za djecu, Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", osnovnih škola i udruga koje pružaju socijalne usluge u lokalnoj zajednici. Podršku skupu dale su i ministrica i državna tajnica resornog ministarstva. Uvodnu riječ u ime organizatora dala je Veronika Perić, v.d. ravnateljica Maestrala.

Vrlo zanimljivim i poučnim predavanjem s temom „Što kada roditelji ustupe mjesto medijima“ prof. dr. sc. Maja Ljubetić je zainteresirala prisutne. Socijalni pedagog Toni Maglica govorio je o radu s rizičnim obiteljima. Psihologinja Doma Blanka Čović predstavila je sve socijalne usluge koje Dom pruža, a logopedinja OŠ „Žrnovnica“ prezentirala je pozitivno iskustvo usluge poludnevnog boravka koju Dom pruža više od dvije godine u njihovoj školi. Kratkim filmom o poludnevnom boravku živo je prikazan program rada u kojemu su korisnici izrazili svoje veliko zadovoljstvo aktivnostima i učincima programa. Ljiljana Ban je u ime udruge FICE Hrvatske predstavila kampanju „Opening doors“ čiji je cilj zaštita prava i poboljšanje uvjeta života djece, mladih i obitelji posebno onih u teškim društvenim položajima.

Image

15.5.2017.

DAN OBITELJI

Ujedinjeni narodi su 1989. godine proglasili 15.5. Međunarodnim danom obitelji. Taj dan je u Dječjem domu Maestral i njegovoj Podružnici Miljenko i Dobrila po prvi put obilježen kreativnim i likovnim radionicama u kojima su se korisnici i njihovi roditelji/skrbnici u suradnji sa stručnim djelatnicima Doma družili na vrlo zanimljiv način. Također je održana i radionica socijalnih vještina. Ovakve radionice bile su kvalitetno osvježenje svakodnevnim aktivnostima ujedno i prilika da se i korisnicima i roditeljima/skrbnicima ukaže na važnost skbi i suradnje među svim članovima obitelji, naravno kada je to muguće i na dobrobit djeteta. Po starom dalmatinskom običaju druženja su završena za stolom zajedničkim obrokom. U Kaštelima je obrok pripremljen u vrtnom kaminu, a u Splitu je upotpunjen zvukovima pjesme ženske klape prigodnog imena „Maestral“.

image

BROD, ZIDINE, KAMENICE I SOL

Korisnici Dječjeg doma Maestral pamtit će subotnji izlet po vožnji brodom, Stonskim zidinama, kamenicama i soli. Sve to začinjeno je ugodonom atmosferom, veseljem i pjesmom. Djelatnici su na izlet poveli 24 korisnika koji su suncem obasjan dan promatrali vožnjom brodom po Malostanskom zaljevu. Prošetali su Stonskim zidinama dugim 5,5 km koje povezuju gradove Ston i Mali Ston. Saznali su da su građene za vrijeme Dubrovačke republike, a sama gradnja trajala je 4 stoljeća. Izlet u pelješki kraj ne bi bio potpun da nisu posjetili i najstariju solanu u Europi – stonsku solanu koja godišnje proizvede 2000 tona soli. Dan su začinili ručkom izvorne autohtone dalmatinske kuhinje u restoranu Bota Šare poznatom po kamenicama i dalmatinskoj spizi. Veliko hvalu vlasniku restorana Božidaru Šare koji je ugostio Maestralovce, počastio ih nezaboravnim ručkom, te im dogovorio i vodiča za cijeli dan.

image

ODMOR I ZABAVA U PETRČANIMA

Pet nezaboravnih dana provelo je šest mališana Dječjeg doma Maestral zajedno sa svojim tetama u hotelu u kojemu najmlađi imaju VIP status i u kojemu je dosada nepoznat pojam. Svaki trenutak bio im je ispunjen zanimljivim animacijskim programima uz jednako zanimljive animatore. Trenutke provedene u obiteljskom hotelu s četiri zvjezdice mališani će dugo pamtiti jer su bili različiti od svakodnevnice. Uživali su bazenima s vodopadom, posebnom dječjem vrtiću, dječjem disku, kutku s interaktivnim igrama, sudjelovali su raznim organiziranim radionicama i igraonicama, obilazili plažu, istraživali turistički kompleks,... Posebni doživljaji za njih bili su obroci ponuđeni na principu tzv. švedskog stola. Imali su prilku probati nove vrste hrane (npr. losos i neke druge ribe), nov način serviranja hrane, kao i nov i izuzetno kreativan način aražiranja hrane koju su uz to mogli sami izabirati... Tako su obrokovanja sa švedskog stola za djecu u dobi od 3 do 7 godina trajala neopisivo dugo, ali su njihove tete strpljive gledajući ih kako istinski uživaju.

image

NOVOSTI S BALKONA

Ovoga proljeća teta Mladena je balkon Dječjeg doma Maestral odlučila učiniti drgačijim. Zajedno sa grupom mališana u dobi od 3 do 7 godina posadila je povrće (rajčice, krastavce, patlidžane), začinsko bilje (bosiljak, mažuran, mentu) i ukrasno bilje (razne vrste cvijeća-proljetnice). Vrijedne dječje ručice svakodnevno zalijevajući sada već imaju vidljive rezultate svoga truda. A kako će se tek veseliti kada dobiju i plodove?! Jedva čekamo.

Image

18.4.-20.4.2017.

SNIJEG NA PROLJETNOM IZLETU

Donacijskim sredstvima DVD–a Solin, dobijenih od uplata malonogometnih ekipa na Božićnom turniru u Solinu, osigurali smo djeci organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku iz Solina trodnevni izlet u Liku, odnosno u Rakovicu Na zanimljiv i veseli put, koji je do u detalje organizirala odgajateljica Ankica, krenluo je šestero djece i troje odgajatelja. Tijekom prvog dana posjetili su Plitvička jezera u snježnim uvjetima što je kod djece izazvalo veliku radost i veselje. Drugog dana, posjetili su Karlovac, a naročito nam je ostao u sjećanju akvarij sa mnogobrojnim slatkovodnim ribama. Na povratku u Rakovicu, ostali su fascinirani mnogobrojnim slapovima i kućama na rijeci Slunjčici, u Rastokama. Od mještana Rastoka saznali su da tu postoje stotine izvora potočića i drugih prirodnih ljepota koje zbog kratkoće vremena koje su imali na raspaganju nisu mogli posjetiti, ali su to ostavili za drugi put. Trećeg dana put su nastavili prema Smiljanu, rodnom mjestu našeg velikog nenadmašnog znanstvenika Nikole Tesle. Posjetili su muzej u kojem su saznali i vidjeli neke njegove eksperimente, velike zamisli koje je pretpostavio da će se dogoditi, ali i mudre rečenice koje samo najveći mogu izreći. Nakon posjete Smiljanu bili su u malom mjestu Lovinac, u okolici Zadra, gdje su ih u udomiteljskoj obitelji dočekale dvije bivše korisnice. Ovaj zanimljivi edukativni i relaksirajući izlet, ispunjen obiljem pozitivnih iskustava i emocija, obogatio im je svakodnevnicu i još ih više oplemenio i učvrstio njihove odnose. Crtice iz dnevnika u stihovima koji je detaljno vodio barba Martin:

... Na put se sprema družina mala, jedva u kombi ona je stala.
Viču i skriče od velike sriće, odgajatelji posve na njih sliče.
I oni opušteni s dicon se šale, smiješne stvari u vožnji su pale.
Ankica veli tko vrime šiša, idemo hrabro u avanturu, uzmimo od dva sata pješačku turu.
Tu večer rano nas pozove krevet, bijaše nešto malo iza devet...
...Iskustvo lipo bijaše još jedno, divno smo se osjećali zajedno.
U Teslino rodno misto smo svratili, kroz muzej vrime kratili, njegove izume i čuda upoznali, o dubini misli iz rukopisa saznali...

Image

veljača 2017.

JELOVNIK PETKOM

U povorkama dječjih maškara: 5.2.2017. u Kaštel Kambelovcu i 12.2.2017. u Donjim Kaštelima djeca Podružnice “Miljenko i Dobrila” zajedno sa svojim tetama šaljivom točkom objasnili su kako oni vide jelovnik petkom u domu. Stihovima su to opisali ovako:
Svakoga petka, bez izuzetka, u prostorijama Maestrala panika vlada prava, jesti se mora riba zdrava.
Glavonošci, srdele i plodovi mora postali su prava noćna mora. Nitko ih neće, nek idu u smeće!
Djeca će uzeti vlast u ruke, petkom će sebi skratiti muke.
Jest će ono što svatko voli, zato kuharice sada izvoli: “Spremi nam riblje štapiće prave, jer ukusno žele jesti ove malene, pametne glave!”

Image

10.2.2017.

ZA DOBRO RASPOLOŽENJE - DAN NA SNIJEGU

Raspoloženo društvo od 39 članova – djece i djelatnika „Maestrala“ - dan je provelo na kupreškom snijegu. Bio je to dan ispunjen raznim akrobatskim spustovima na saonicama i lopaticama, panoramskim pogledima na snježnu planinu sa žičare, pravljenjem snjegovića, grudanjem i naravno, ukusnim ručkom. Dokaz da je sve proteklo u najboljem redu i raspoloženju je pjesma u autobusu na povratku, zaboravljeni umor i film napravljen od materijala snimljenih na Kupresu koji se pregledava nebrojeno puta na dan!

DOGAĐAJI U PRETHODNIM GODINAMA