Image

13.12.2018.

GIBONNI ZA MAESTRAL

Peta obljetnica humanitarne akcije „Sv. Luce donosi osmijeh" obilježena je koncertom Zlatana Stipišića Gibonnija koji se održao u prepunom splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Sav prihod od koncerta namjenjen je korisnicima Dječjeg doma Maestral. Posjetitelji su istinski uživali u glazbenom spektaklu čiji je cilj pomoći korisnicima doma Maestral i senzibilizirati javnost o njihovim problemima i izazovima. Gibonni je pjevajući tijekom koncerta došao pozdraviti Maestralovce u ložu iz koje su ga gledali, slušali i uživali. Osim koncertom na kojemu su svi izvođači i partneri akcije angažirani bez naknade, za Maestralove korisnike tradicionalno se prikupljaju donacije i putem škrabica/kutija koje se nalaze u kućicama ugostiteljske namjene u okviru Božićnog sajma u organizaciji Turističke zajednice grada Splita.

 

Image

11.12.2018.

STIPENDIJE KORAK U ŽIVOT

U Dječjem domu Maestral ponosni smo na dvije studentice koje su dobile stipendije humanitarne akcije Korak u život. Stipendije su dodjeljene mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi na svečanosti koja se održala u organizaciji Rotary kluba Zagreb Kaptol. Ove godine, na desetoj jubilarnoj dodjeli stipendija, mlade je pjesmom razveselila Franka Batelić. Zahvaljujući svim sudionicima koji su svojim donacijama doprinijeli prikupljanju sredstava, stipendije za ovu akademsku godinu dobilo je 12 studenata. Iznos stipendije je 1.600,00 kuna mjesečno na period od pet akademskih godina uz obvezu redovnog upisa svake akademske godine. Time im je znatno olakšan početak obrazovnog puta i dana prilika za planiranje budućnosti. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol, istakao je da su važnost ove akcije prepoznali i podržali brojni građani, tvrtke i javni mediji, a svoje vrijeme i trud nesebično su u ovu humanitarnu svrhu darovale i mnoge poznate osobe iz hrvatskog javnog života.

 

Zlatan Stipišić Gibonni bio je glavna zvijezda humanitarnog koncerta „Sv. Luce donosi osmijeh" održanog u splitskom HNK-a čiji će sav prihod biti upućen na korisnicima Dječjeg doma Maestral.
U dupkom ispunjenom teatru Gibonni je zagrijao srca i dlanove posjetitelja .
Svi su istinski uživali u glazbenom vrhuncu humanitarne akcije „Sv. Luce donosi osmijeh", koja ove godine slavi petu obljetnicu, a cilj joj je uvijek isti - pripomoći mladim štićenicima doma Maestral i istodobno senzibilizirati javnost o njihovim problemima i izazovima.
Osim koncertom na kojemu su svi izvođači i partneri akcije angažirani bez naknade, za Maestralove štićenike tradicionalno se prikupljaju donacije i putem škrabica/kutija koje se nalaze na kućicama ugostiteljske namjene u okviru Božićnog sajma u organizaciji Turističke zajednice grada Splita.

Image

10.12.2018.

UGODNO DRUŽENJE S ČLANOVIMA LIONS KLUBA

Članovi Lions kluba Split posjetili su mlade korisnike Dječjeg doma Maestral smještene u stambenoj jedinici u Splitu. U ovo blagdansko vrijeme darivanja oni su razveselili mlade poklonima koje će koristiti u kulinarskim aktivnostima. Lionsi su nakon ovogodišnje velike humanitarne akcije "Maestral svugdje gdje treba" kojom su prikupljena sredstva za kombi vozilo za korisnike Doma Maestral još jednom potvdili da služe lokalnoj zajednici što je i dio njihove misije.

 

Image

6.12.2018.

ŽUPANIJA I GRAD DARIVALI DJECU

Djeca su se probudila uz slatkiše ispod jastuka, a da je sv. Nikola zaista imao razloga doći u Dječji dom obrazložila je jedna teta: Ove godine Krampus nije ni navraćao u Dom jer su sva djeca jednostavno bila dobra. Na blagdan sv. Nikole s rukama punim slastica i darova za korisnike Dječjeg doma Maestral posjetili su župan Blaženko Boban i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo. Župan je podsjetio da je već u prvoj godini nakon izbora za župana potpisao odluku kojom je Splitsko-dalmatinska županija Maestralu darovala jedan stan za korisnike, a još kao gradonačelnik Solina prije šest godina donio je odluku o dodjeli jednog stana u Solinu kojega planira ovih dana i privatno posjetiti. Za potrebe korisnika v.d. ravnateljici Doma Maestral Jeleni Burazin darovao je ček u vrijednosti od deset tisuća kuna. Pročelnica je uz čestitke za blagdane izvijestila o uplati na račun ustanove u iznosu od pet tisuća kuna. Župan je na kraju posjeta čestitao svoj djeci grada Splita, županije, Hrvatske i cijeloga svijeta, svim pomorcima i putnicima blagdan njihova zaštitnika sv. Nikole. Zaželio je i sretan imendan svim Nikolama, Nikolinama i onima koji imaju izvedenice iz ovoga lijepog imena.

 

Image

5.12.2018.

BOR JE OKIĆEN!

Olimpijci Blanka Vlašić i Anđelo Šetka te vaterpolisti Jadrana danas su sudjelovali u tradicionalnom kićenju bora u Dječjem domu Maestral u Splitu. Druženje korisnika, zaposlenika i gostiju glazbenim zvucima je pratila sveučilišna klapa Sekvenca. Gosti su pod bor stavili djeci najdraže ukrase – slatkiše, ali i lopte s potpisima veterpolista. Očekivano je zvijezdu na vrh bora stavila Blanka koja je tom prigodom naglasila da su Maestral i ona već godinama prijatelji, mijenjaju se i tete i djeca, ali veza nje i Doma je uvijek postojana. - Svi su se okupili kako bi ovo predblagdansko vrijeme razveselili našu dječicu i time smo otvorili sezonu božićnih radosti u našem Domu. Brojna su događanja pred nama i moram zahvaliti svim našim donatorima, sponzorima i ljudima dobre volje koji nas svakodnevno posjećuju - kazala je v.d. ravnateljica Jelena Burazin s osmijehom na licu.

 

Image

4.12.2018.

DJELATNICI HOTELA LAV ZA DJECU MAESTRALA

U luksuznom hotelu Le Meridien Lav u Podstrani lutkarska predstava splitske Produkcije Z tradicionalno je upriličena za djecu djelatnika hotela i mlađu djecu Dječjeg doma Maestral, Podružnice Miljenko i Dobrila iz Kaštel Lukšića. Svi su željno očekavili gosta na kraju predstave, Djeda Mraza, koji im je podijelio poklone. Za svu djecu Podružnice poklone su pripremili djelatnici hotela prema njihovim prethodno iskazanim željama. Ovom prigodom najmlađima je poklone podijelio Djed Mraz, a starijima će poklone uručiti sami djelatnici čiji posjet korisnici nestrpljivo očekuju.

 

Image

1.12.2018.

RADIONICA PRIPREME MLADIH ZA IZLAZAK IZ ALTERNATIVNE SKRBI

Osam mladih korisnika Dječjeg doma Maestral sudjelovalo je u radu participativne grupe u okviru Erasmus projekta LeaveCare–LiveLife. Radionicu je vodila Ljilljana Ban, predsjednica udruge Fice Hrvatska. Jedna od glavnih aktivnosti projekta je organiziranje i provedba Participativnih grupa za mlade u dobi od 16 do 25 godina koji izlaze ili su izašli iz alternativnih oblika skrbi ili skraćeno na engleskom CLPG (Care Leavers Participation Group). Projekt se provodi se u pet partnerskih zemalja: Italija, Rumunjska, Velika Britanija, Irska i Hrvatska. Ideja je povezati mlade na nacionalnom i europskom nivou (European Care Leavers Network) kako bi imali priliku razmjenjivati iskustva te dati svoje prijedloge za unapređenje politika i procesa koji se odnose na osjetljivo razdoblje izlaska iz sustava skrbi te steći znanja i vještine koje će im pomoći u boljoj pripremi za budućnost i aktivnoj participaciji u društvu i životu. Preporuke mladih će biti iznesene i zagovarane na nacionalnoj razini, ali i predstavljene na završnoj konferenciji projekta u Bruxellesu u studenom 2019. Posebno motivirani mladi bit će pozvani na sudjelovanje na toj konferenciji. Na ovoj radionici madi su razgovarali o dobrim i lošim stranama odrastanja u domu. U listu dobrih stana nabrajali su putovanja, hranu i odgajatelje koji im sve sviđaju.

 

Image

29.11.2018.

RADIONICA O ZAPOŠLJAVANJU

Osam starijih korisnika Dječjeg doma Maestral, smještenih u stanove - usluga organiziranog stanovanja uz povremenu podršku, sudjelovalo je na radionici o zapošljavanju. Radionicu je održala Anthea Paulić iz udruge Outward Bound Hrvatska. Ista udruga za mlade svake godine organizira sedmodnevni program jedrenja, a na kraju programa sudionici polažu ispit za voditelja brodice B kategorije. Ove godine je dvoje mladih korisnika Dječjeg doma Maestral dobilo dozvolu za upravljanje brodicom pa i to mogu iskoristiti da obogate svoj CV i traže sezonske poslove za koje će im to trebati. Potaknuti na volontiranje kao dobru pripremu za poslove koji ih zanimaju rado su pretraživali stranicu European Solitarity Corps.

Mladi su vrlo aktivno sudjelovali na radionici, upijali nova znanja i postavljali razna pitanja na koja su dobili odgovore.

 

Image

27.-29.11.2018.

POSJET EUROPSKOM PARLAMENTU U BRUXELLESU

Na poziv europske zastupnice, g-đe Željane Zovko, posjetili smo Bruxelles i europski parlament (5 djece s odgajateljicom). Putovali smo s korisnicima dječjeg doma Sv. Ana iz Vinkovaca i s korisnicima Centra Slava Raškaj iz Splita. Kako smo iz Zagreba za Bruxelles putovali avionom većini djece je to bio prvi put da lete avionom pa su bili jako uzbuđeni. Bruxelles im se također jako svidio. Pratitelji putovanja, g-đica Anja i g-din Stipe, su im pokazali znamenitosti grada. „Pao“ je i neizostavni „shopping“ pa su u srijedu popodne zadovoljni krenuli u europski parlament gdje ih je dočekala i ugostila g-đa Zovko. Tamo su slušali i aktivno sudjelovali u predavanju o europskom parlamentu i posjetili Vijećnicu za vrijeme rasprave o ekološkoj zaštiti. Mladić iz Dječjeg doma Maestral je uz europsku zastupnicu Zovko i g-đu Jurič iz Vinkovaca sudjelovao u TV-emisiji Iz srca Europe. Nakon ove zanimljive posjete sa zastupnicom Zovko zajedno su večerali u obližnjem restoranu. Svi su se vratili sretni, zadovoljni i puni lijepih dojmova...upoznali su dobre i drage ljude, ugodno se družili, stekli nova poznanstva i prijateljstva, nova znanja….i želju za ponovnim putovanjem!

 

Image

23.11.2018.

AKCIJA TVRTKE LUKOIL

Tvrtka Lukoil Croatia d.o.o donirala nam je iznos od gotovo 27 tisuća kuna! Regionalni upravitelj Lukoil gospodin Alexey Zhgutov i regionalni voditelj gospodin Ivan Lerotić posjetili su Dječji dom Maestral Split u petak 23. studenoga i razveselili našu djecu velikim košarama slatkiša, te su uručili vrijednu donaciju koju ćemo upotrijebiti za predstojeći odlazak na skijanje naše djece i na Advent u Zagrebu. Sredstva su prikupljena u sklopu akcije “Uz podršku prijatelja do dječjih osmijeha”, koja je tijekom listopada organizirana na benzinskim postajama kako bi se pomoglo trima ustanovama u Hrvatskoj – Dječjem domu u Zagrebu, Maestralu u Splitu i Klasju u Osijeku. Hvala Lukoilu i svima koji su svojom kupnjom pomogli u prikupljanju sredstava za 3 dječja doma!!!

 

Image

22.11.2018.

DIŠPET TURA

U organizaciji humanitarnog kluba navijača Hajduka „Bilo srce”, udruge Naš Hajduk te HNK Hajduk Split djeca iz našeg doma Maestral u pratnji svojih odgajatelja prošli su „Dišpet turom” u sklopu koje su posjetili i stadion Poljud te su se na glavnom travnjaku upoznali i družili s prvotimcima i trenerom Hajduka Zoranom Vulićem. Turi su se pridružili i studenti Ekonomskog fakulteta iz Splita koji u sklopu kolegija Projektni menadžment sudjeluju u EU projektu “(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja” s ciljem razvoja humanitarnih aktivnosti udruge Naš Hajduk. Petnaestak djece se ovom prilikom na baštinskim lokacijama Grada Splita upoznalo s povijesti Hajduka, Torcide i udruge Naš Hajduk dok su na stadionu Poljud imali priliku razgledati trofejne dvorane, čuti priče o najznačajnijim osobama i događajima iz bogate povijesti kluba te se slikati u press salonu. Djeca su s veseljem upoznala i svoje nogometne idole, a kapetan Bilih Josip Juranović je ovom prilikom izjavio: – Drago nam je zbog ovog događaja, čuli smo od njih riječi podrške pred predstojeće utakmice i sigurno da će nam one biti dodatan motiv. Nadam se da ćemo im uzvratiti posjet i pokazati da smo i mi njima potpora kao i oni nama. Djelatnik Odjela za članstvo i voditelj projekta “Dišpet ture” Ivan Perišić izjavio je kako je tura bila idealan poligon u kojem i djeca mogu doživjeti spoj zabave i edukacije u kojem je Hajduk jedna prirodna spona.

 

Image

4.10.2018.

SAJAM DOBROTE U TROGIRU

I ove godine korisnici Dječjeg doma Maestral predstavili su svojim radovima na jedanaestom Sajmu dobrote u Trogiru. Uz njih, radove izrađene u okviru radne terapije izložili su i korisnici četrnaest domova i udruga. Manifestaciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Ruža Kovačević Bilić, a posjetiteljima i sudionicima u ime organizatora Doma za odrasle osobe Trogir obratila se ravnateljica Jakica Šimić. U prigodnom programu, kojeg je moderirao Ante Škrobica, nastupile su Kaštelanske mažoretkinje, Povijesna grupa OŠ Petar Berislavić, korisnice čiovskog doma Ruža i Ivana te glazbeni sastav motovunskog doma za odrasle osobe. Brojni građani i ovu su godinu imali priliku besplatno izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak te kupiti ručne radove, slike, maslinovo ulje i razne suvenire i tako pomoći radu domova i udruga.

 

Image

15.-21.9.2018.

FLOTA MIRA MIRNO MORE

U Floti mira Mirno more, najvećem mirovnom jedriličarskom projektu na svijetu za djecu i mlade iz socijalno ugroženih obitelji, koji se zalaže za promicanje tolerancije, integracije i mirnog suživota i ove godine je sudjelovalo šestero djece iz Dječjeg doma Maestral. U floti je sveukupno sudjelovalo 800 djece i mladih. Među njima su bile osobe s poteškoćama u razvoju, osobe s dijegnosticiranim dijabetesom, 200 volontera... a došli su iz različitih dijelova Europe. Zajedno su plovili na stotinjak brodova bogateći svoje socijalne mreže novim poznanstvima i prijateljstvima. Rastali su se sa željom da ovu opuštajuću avanturu nastave i slijedećih godina.

 

Image

1.-6.8.2018.

MEĐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH U MEĐUGORJU

U programu međunarodnog molitvenog susreta mladih bile su kateheze, svjedočanstva, liturgijska slavlja, molitve i klanjanja. Već tradicionalno sva događanja pratila je skupina od 11 mladih iz Dječjeg doma Maestral uz njihovog dragog prijatelja i svećenika don Vinka Beusa i nekoliko volontera. Svetište Kraljice Mira u Međugorju bilo je sedam dana u znaku mladih, njih više desetaka tisuća i oko 500 svećenika sa pet kontinenata. Za cijelo vrijeme Mladifesta osiguran je simultani prijevod na hrvatski, engleski, talijanski, njemački, francuski, španjolski, portugalski, poljski, slovački, slovenski, mađarski, rumunjski, ruski, češki, korejski, arapski, mandarinski kineski i kantoneški kineski. Međugorski međunarodni molitveni susret mladeži postao je jedno od najvažnijih svjetskih okupljališta mladih današnjice. Misno slavlje prvog dana Mladifesta predmolio je apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto. Skup mladih odvijao se pod geslom: “Živjeti od Božje riječi. Tada im otvori pamet da razumiju Pisma (Lk, 24,45)”. Događaje je pratio i međunarodni zbor. Za one koji su bili prvi put poseban doživljaj bio je pogledati scenski prikaz članova zajednice “Cenacolo” koji svake godine svojim nastupom oduševi mlade. Ugodnim druženjem i zajedničkom pjesmom mladih iz doma Maestral i mladih iz Majčinog sela u Međugorju obilježen je i ovaj festival.

 

Image

srpanj 2018.

SVI UZ VATRENE

Naši su vatreni i korisnicima Dječjeg doma Maestral uljepšali ljetne praznike. U vrijeme dok Hrvatska reprezentacija igra utakmice ne ide se ni na more, ni izlete, traži se najbolje mjesto pred televizorom. A onda slijede prognoze rezultata, nervozno grickanje noktiju i na kraju pljesak, skakanje, pjevanje, zagrljaji, pa opet praćenje TV programa da vide kako Hrvatska slavi pobjede... Tako je bilo do sada, pa nema razloga da tako ne bude i u nedjelju kada se Hrvatski nogometni reprezentativci u finalu bore za titulu najboljih na svijetu. Majce na tzv. kockice i navijačke rekvizite gotovo su svi već pripremili, čak i oni najmlađi na koje se prenijela euforija veselja. Na pročelju podružnice u Kaštel Lukšiću viori se velika, ručno izrađena i oslikana navijačka zastava u sad već širom svijeta poznatim crveno bijelim kvadratićima.

Image

26.6.-1.7.2018.

VJETAR, ZEMLJA, SUNCE I MORE

Edukativni program za mlade koji organizirao Adriatic Maritime Institute na čelu s Jamesom Benderom, amerikancem zaljubljenim u Hrvatsku, pohađalo je sedam korisnika Dječjeg doma Maestral. Program se odvijao na Kornatima, a u srcu programa bila je poljoprivreda. Polaznici su sudjelovali u branju smokava, vađenju krumpira, plovili su i naučili kako se odvija život na udaljenim mjestima bez blizine trgovine. Domaćin im je bio gospodin Slobodan Skračić. Također su brali i smilje, biljku koja nikad ne gubi lišće, čak i kad se suši, a od nje se pravi ulje koje se koristi za kozmetiku i izradu parfema. Ljudi vjeruju da ima svojstva protiv starenja. Posebno je bilo zanimljivo hvatanje i šišanje ovaca koje su na otoku vrlo živahne. Spavali su na brodu, između otoka, uživajući u prelijepom arhipelagu. Brod naziva Lirica 65 je jedrenjak - škuna, a izgrađen je 1937. godine. Polaznicima čak ni ustajanje u 5,45h nije teško padalo jer su im vjetar, zemlja, sunce i more davali iznova snagu za svaki dan.

 

Image

11.6.2018.

LJETOVANJE NA HVARU

Tradicionalno u lipnju najmlađi korisnici Dječjeg doma Maestral ljetuju na jednom od naših prekrasnih otoka. Ove godine za destinaciju je izabran otok Hvar i mjesto Milna. Milna je tipično malo mediteransko mjesto smješteno na južnoj obali otoka Hvara, 4 km udaljeno od grada Hvara, a u Milni se nalaze četiri prostrane šljunčane plaže. Najmlađi Mestralovci obišli su plaže, plivali, skakali u more, prskali sebe i druge, tražili školjke, zabavljali tete svojim beskonačnim nizom pitanja… „Gdje ribe spavaju? Ima li morskih pasa? Tko je donio kamenje na plažu?... Tako je osam mališana uživalo je na ljetovanju sa svojim tetama promijenivši svakodnevnicu na najbolji mogući ljetni način!

 

Image

11.6.2018.

KOMBI VOZILO NA DAR

Dobrotvorna akcija pod nazivom "Maestral svugdje gdje treba" koju je organizirao je Lions club Split uspješno je završena na radost korisnika Dječjeg doma Maestral. Akcijom je prikupljen novac za kombi vozilo, a danas je u ratnoj luci Lora obavljena primopredaja ključeva tog novog kombi vozila. Ključeve je predao predsjednik Lions kluba Split Nikša Prezzi v.d. ravnateljici Dječjeg doma Maestral, Veroniki Perić, prof. Gospođa Veronika Perić zahvalila je Lionsima i svima koji su sudjelovali u dobrotvornoj akciji na ovom vrijednom poklonu. Navela je da će se novim kombi vozilom unaprijediti kvaliteta skrbi za korisnike, a namjena će mu biti prijevoz malodobnih korisnika na poludnevni ili cjelodnevni boravak, sportske treninge i mnoge druge aktivnosti. Nakon svečane primopredaje korisnici su razgledali vojno raketni brod „Petar Krešimir IV“ te su na odlasku bili počašćeni delicijom u ratnoj luci Lora - „vojničkim fažolom“.

 

Image

1.-3.6.2018.

NAGRADNI IZLET NA BRAČ

Da se trud isplati dokazali su korisnici Dječjeg doma Maestral, podružnice Miljenko i Dobrila. Kroz kreativne radionice, marljivim radom, tijekom cijele školske godine izradili su preko 1000 pozivnica i 300 zahvalnica za vjenčanje zbog čega su nagrađeni trodnevnim putovanjem u Supetar na otoku Braču. Njihove odgajateljice i vlasnici apartmana „Jakšić“ potrudili su se da im ovo putovanje bude nezaboravno. Dane su provodili u hladovini borove šume pokraj pješčane plaže uživajući u ljepotama prirode; u plivanju i skakanju na trampolinu. Večeri su provodili u šetnjama, igrama u luna parku gdje su igrali biljar, hokej, košarku i kompjuterske igre. Uglavnom, ova tri dana bila su previđena samo za odmor i opuštanje jer je veliki trud sada iza njih. Ovo im je bio poticaj da se ubuduće trude još i više. Prije nego što je putovanje završilo zanimalo ih je gdje će ići slijedeće godine? Dakle, zasigurno im nakon ovoga motivacija za nastavkom rada nije opala!

 

Image

29.5.2018.

EDUKATIVNA RADIONICA O DJECI BEZ PRATNJE – STRANIM DRŽAVLJANIMA

U sklopu projekta „Život djece bez pratnje u Hrvatskoj – (ne)vidljivi, (ne)zbrinuti, (ne)sigurni?“ u Dječjem domu Maestral održana je edukativna radionica o unapređenju kulturalnih kompetencija stručnjaka u radu s djecom bez pratnje. Nosioc projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a jedan od partnera je UNHCR. Financijska sredstva za projekt odobrilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a radionicu su održale: Alma Pezerović (mag. soc. pol.), Milica Sturz (dipl. filolog) i Sonja Krnjeta Ivanović (mag. cin.). Cilj ove edukativne radionice bio je informirati, podučiti, senzibilizirati i praktično pripremiti stručnjake za rad s djecom bez pratnje – stranim državljanima. Održanim radionicama nazočili su stručni djelatnici Dječjeg doma Maestral i njihovi gosti jer je radionica bila namijenjena osim djelatnicima iz resora socijalne skrbi i djelatnicima unutarnjih poslova, zdravstva, obrazovanja i civilnog sektora (organizacije koje se bave pomagačkim radom, zagovaranjem prava izbjeglica i migranata).

 

Image

18.5.2018.

UGODNO SINDIKALNO DRUŽENJE PRIJE ODLASKA NA GODIŠNJE ODMORE

Članovi Hrvatske udruge radničkih sindikata, podružnice Dječjeg doma Maestral, tradicionalno su u ugodnom druženju uz balote i domaću spizu rezimirali rad u uskoro protekloj školskoj godini. Obzirom na složenost zahtjevnih poslova koje obavljaju skrbeći za svoje korisnike uz često nedovoljan broj stručnih djelatnika, na kraju su ipak zadovoljni rezultatima. Također su zadovoljni i suradnjom s v.d. ravnateljicom Veronikom Perić za koju je potporu za imenovanje budućom ravnateljicom potpisalo više od devedeset posto svih zaposlenika Maestrala. I sada nakon onih koji će u lipnju iskoristiti „stari“ godišnji odmor, kreće novi kojega svi željno očekuju, a onda nove radne pobjede i sindikalne aktivnosti!

 

Image

2.5.2018.

ZAPOČEO PROGRAM POLUDNEVNOG BORAVKA U OŠ PETRA KRUŽIĆA U KLISU

Dom za djecu Maestral Split 2.5.2018. započeo je s programom poludnevnog boravka u OŠ Petra Kružića u Klisu. Nakon temeljite pripreme, realizacija je ostvarena suradnjom v.d. ravnateljice Dječjeg doma Veronike Perić, ravnatelja škole Nevena Tešije i CZSS Split, podružnice Solin. Cilj programa je pružanje neposredne kontinuirane pomoći djeci uključenoj u program u ostvarivanju školskog uspjeha i snalaženju u školskom, vršnjačkom i obiteljskom okruženju. Također i jačanje roditelja u njihovim roditeljskim kapacitetima, poticanje razvoja pozitivnog roditeljstva i održavanje te promjene. Škola je osigurala odgovarajući prostor za grupni i individualni rad s djecom, CZSS sudjelovao je u postupku identifikacije i uključivanja korisnika u program, te donio rješenje o poludnevnom boravku. Nositelj aktivnosti neposrednog rada s djecom i roditeljima je Dječji dom Maestral. Za početak je uključeno 8 korisnika, a program provodi odgajateljica Dječjeg doma Spomenka Krokar. Odgajateljica osim što prati i usmjeravaju djetetovo funkcioniranje, istovremeno kontaktira i surađuju s učiteljima, nastavnicima, profesorima i stručnom službom škole s ciljem sveobuhvatne pomoći djetetu. Uključivanjem u program ne prestaje roditeljska obaveza o redovitim odlascima na primanja i roditeljske sastanke u školi. U rad na programu također je uključen Stručni tim Doma (psihologinja, socijalna radnica) koji se uključuje prema potrebi i provodi aktivnosti iz svog djelokruga rada. S djecom uključenom u program aktivnosti se provode svakog radnog dana u poslijepodnevnoj smjeni, nakon nastave. Aktivnosti uključuju: • grupni rad s djecom (tehnike građenja grupe i metodologija grupnog rada, različiti oblici grupnih aktivnosti, radionice, grupni sastanci) • individualni rad s djecom (pomoć u prevladavanju obrazovnih poteškoća, pomoć u učenju i pisanju zadaća, odgoj i psihosocijalna podrška) • aktivna suradnja sa djelatnicima škole (stručnim suradnicima, učiteljima, razrednicima, predmetnim nastavnicima, profesorima), CZSS i drugim stručnim službama • organizacija slobodnog vremena (jednom mjesečno, organizira se zajednički odlazak u kino, kazalište, muzeje, izlete i slično) • prehrana (svakog dana djeci se dostavlja ručak iz podružnice Dječjeg doma u Kaštel Lukšiću) • rad sa roditeljima (individualni rad, roditeljski sastanci, radionice) Već nakon nekoliko dana provedbe programa poludnevnog boravka djeca su izražavala zadovoljstvo i oduševljenje radom koji se provodi s njima. Ovom uslugom Dječji dom širi mrežu socijalnih usluga u zajednici jer je njegov opći cilj razvijanje i osiguravanje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici usmjerenih intenzivnoj podršci obiteljima pod socijalnim rizikom. Također i prevencija zanemarivanja prava i interesa djece u obitelji koja ive pod određenim psihosocijalnim rizicima i kod koje je prisutan školski neuspjeh i/ili neizvršavanje školskih obaveza. Djeci korisnicima ovog programa osigurava se poludnevni boravak u trajanju od 4 do 6 sati svaki radni dan, ovisno o individualnim potrebama i zrelosti djeteta. Dijete može biti uključeno u poludnevni boravak jedan dan u tjednu, više dana u tjednu ili tijekom svih radnih dana u tjednu, što je regulirano rješenjem o poludnevnom boravku kojeg donosi nadležni CZSS. U jednoj skupini može biti 8 do 12 djece.

 

Image

ožujak/travanj 2018.

USPJEŠNI NA DRŽAVNIM NATJECANJIMA

Troje korisnika Dječjeg doma Maestral sudjelovalo je ovoga proljeća na različitim državnim natjecanjima predstavljajući škole koje pohađaju i osvojili su zapažene i hvale vrijedne rezultate.

Učenik 3. raz. Obrtno tehničke škole u Splitu, osvojio 1. mjesto na Državnom natjecanju učenika/ca iz Obrazovnoga sektora strojarstvo, brodogradnja i metalurgija u natjecateljskoj disciplini instalater grijanja i klimatizacije. Natjecanje je održano u Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku, a učenik je također nagrađen i putovanjem u Finsku u svrhu stručne prakse u specijaliziranim tvrtkama. Tamo je u organizaciji svoje škole proveo 14 dana preko programa mobilnosti Erasmus. Sudjelovanjem u projektu mobilnosti potiće se razvoj osobnih i profesionalnih kompetencija sudionika, napredovanje na profesionalnom planu, zajedno s boljitkom na osobnom planu, te boljoj zapošljivosti i profesionalnoj konkurentnosti na tržištu rada.

Učenica 4. raz. Obrtničke škole u Splitu, osvojila 3. mjesto na Državnom natjecanju „Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2018.“ za disciplinu modni tehničar. Natjecanje je održano u Zagrebu, a osnovna tema bila je Zagrebački zdenci i fontane. Učenica je predstavljala i nosila svoj dio kolekcije. Sve važne detalje natjecanja, čarobnu kreativnost sudionika i popis najboljih u svim disciplinama moguće je pogledati ne videu s natjecanja dostupnom na webu.

Učenica 4. raz. Ekonomsko-birotehničke škole u Splitu sudjelovala je na Državnom natjecanju Poslovni izazov u Zagrebu predstavljajući ideje vezane za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Poslovna ideja koju je sa svojom ekipom predstavila nosila je naziv „EKO PATROLA“. Osim što je potvrdila poduzetničke kompetencije ona je za tu priliku također snimila i predstavila kratki film. Sveukupno se istakla na natjecanju pa se tako plasirala na trodnevni “Poslovni izazov zapadnog Balkana” koji će se održati u Sarajevu te će zajedno s još 19 sudionika natjecanja predstavljati Hrvatsku.

 

Image

3-8.4.2018.

PROLJETNA PUSTOLOVINA: „Prihvati izazov – spoznaj sebe“

I ove je godine grupa korisnika Dječjeg doma Maestral sudjelovala u programu Hrvatske škole Outward Bound koji je sadržavao aktivnosti neformalne edukacije kroz sportske i pustolovne izazove u prirodi. Ovaj program bio je izvrsna opcija za mlade od 13 do 15 godina starosti da provedu dio proljetnih praznika u kvalitetnom okruženju i nauče više o svojim sposobnostima, osobnoj odgovornosti i timskom radu te steknu nova prijateljstva i lijepe uspomene iz ličkog sela Veliki Žitnik i njegove okolice. Program je financijski poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

Image

15.4.2018.

NEZABORAVAN DAN U FUN PARKU MIRNOVEC

Nakon svih obaveza i pojačanih obrazovnih zahtjeva pred kraj školske godine, sedam starijih korisnika Dječjeg doma Maestral dobilo je relaksaciju upravo po mjeri koja im je trebala. Dan su proveli u Fun Parku Mirnovec u Biogradu na Moru. Zahvaljujući susretljivosti uprave dobili su gratis ulaznice i tako neograničen broj vožnji na svakoj od brojnih atrakcija. Doslovno trku Fun Parkom započeli su Tornadom, Big Blueom i Sky Flyerom što su hrabro isprobali i po nekoliko puta, a onda nastavili dalje. Samo ih je glad mogla zaustaviti, pa su nakon ručka u restoranu nastavili vrištati u kući strave Captain Hook's House, te još nekim donekle mirnijim atrakcijama. Zahvaljujući upravi Fun Parka i ljubaznom osoblju u svoje knjige najljepših dojmova iz djetinjstva upisali su stranice. I zato veliko hvala upravi i osoblju Fun Parka Mirnovec na tome!

 

Image

24.3.2018.

USKRŠNJA RADIONICA

Djecji dom Maestral u stambenoj jedinici sveobuhvatne podrške u Splitu organizirao je Uskršnju radionicu sa djecom iz kotara i udrugom „Vlaho Bukovac“. Uz puno smijeha i vrijednih ručica nastale su prekrasne pisanice od čijih će se sredstava kupiti slatkiši i posjetiti odjel Djecje pedijatrije. Riječi sudionika: „Veselimo se novim zajednickim projektima!“ dovoljno govori o uspješnosti radionice i budućoj suradnji.

 

Image

21.3.2018.

HUMANITARNI KONCERT ZA KOMBI VOZILO

Dobrotvornu akciju pod nazivom "Maestral svugdje gdje treba" organizirao je Lions club "Split". Akcijom je prikupljen novac za kombi vozilo Dječjem domu Maestral. U sklopu akcije održan je humanitarni koncert u maloj dvorani na Gripama, gdje su nastupili: orkestar HRM-a i njihovi vokalisti iz klape "Sveti Juraj", klapa "Contra", grupa "Dalmatino", Zorica Kondža, Meri Cetinić i Marko Škugor. Voditeljica programa Mariola Milardović svojim je impresivnim najavama doprinijela dobroj atmosferi među raspjevanom publikom. Prema riječima v.d. ravnateljice Dječjeg doma Maestral, Veronike Perić, korisnicima dječjeg doma novo kombi vozilo značit će puno, a namjena će mu biti prijevoz malodobnih korisnika na poludnevni ili cjelodnevni boravak, sportske treninge i mnoge druge aktivnosti čime će se unaprijediti kvaliteta skrbi za korisnike.

Na slijedećim linkovima mogu se vidjeti dijelovi večeri s iskreno toplim i podržavajućim emocijama:

 • Maestral svugdje gdje treba 1
 • Maestral svugdje gdje treba 2
 • Maestral svugdje gdje treba 3
 •   

   

  Image

  9.2.2018.

  MASKENBAL RAZVESELIO NAJMLAĐE

  Najmlađi korisnici dječjeg doma Maestral pripremili su i obukli zanimljive kostime raznih njima zanimljivih likova. Kreativna teta Enca dala je sve od sebe da izgledaju raznoliko i maštovito. A onda je uslijedila borba za prva mjesta u raznim i natjecanjima. Njihovoj sreći nije bilo kraja. Dobra glazba doprinijela je dobrom raspoloženju, a za sve probleme osudili su krnju koji je na kraju po starom običaju izgorio. Krnjo nazvan Krnjepovac, kao i obično, bio je kriv za sve njihove probleme!

   

  Image

  19.1.2018.

  ZAKLADA ZA DJECU HRVATSKE DAROVALA KORISNIKE

  Dječji dom Maestral posjetio je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara te s upraviteljicom Zaklade „Hrvatska za djecu“ Renatom Gubić podijelio poklone sudionicima akcije „Učinimo mali korak velikim“. Pozdravio je ovu uspješnu akciju za koju je rekao da je „dala izvrstan interakcijski segment u koji su se uključili brojni pojedinci i ustanove, ljudi dobre volje, kako bi donijeli osmijeh na dječja lica.“ V.d. ravnateljica Doma Veronika Perić zahvalila se u ime svih korisnika, a upraviteljica Zaklade rekla je kako je ovom akcijom obuhvaćeno 1013 korisnika iz 44 ustanove socijalne skrbi s područja cijele Hrvatske. Izdali su slikovnicu u kojoj su djeca upisivala svoje želje koje su se zatim, zahvaljujući donatorima, s puno osobnog truda, ljubavi i entuzijazma ispunjavale. Prikupili su se darovi za svako pojedino dijete, a želja je bilo različitih, od čokolade, lopte, mobitela, bicikla... Emotivna slikovnica za odrasle „Učini mali korak velikim“ kojom se građane želi potaknuti na pružanje pomoći i ispunjavanje želja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u potrebi predstavljena je prošle godine u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci i Osijeku. U svakom primjerku slikovnice bila je dječjom rukom naslikana konkretna želja koja se ovom akcijom ostvarila.

   

  Image

  21.1. i 4.2.2018.

  MINISTARSTVO LJUBAVI U MAŠKARAMA

  Tradicionalno korisnici Dječjeg doma Maestral Podružnice Miljenko i Dobrila sudjeluju u povorkama dječjih maškara u Kaštelima. Ove godine predstavili su se točkom Ministarstvo ljubavi. Svi su sudionici bili inspektori tog ministarstva. S velikim oduševljenjem i ponosom koračali su u povorci obučeni u odijela, s kravatama, ali i iskaznicama na kojima je i pisalo da su oni inspektori, pa su ih gledateljima pokazivali. Njihova je misija bila štedjeti državni proračun, a imali su razne ideje vezane za populaciju mladih. Najprije su preporučili su štedjeti kilobajte i smanjiti veliku bliskost s internetom, a povećati bliskost s knjigom.

   

  Image

  12.1.2018.

  VESELI IZLET MEĐUGORJE

  Za korisnike Podružnice Dječjeg doma Maestral koji nisu imali priliku praznike provesti u obitelji organiziran je i jednodnevni izlet u Međugorje. Svetište u Međugorju mjesto na koje se korisnici i djelatnici nakon svakog posjeta uvijek požele vratiti. Ovoga puta zahvalni su tvrtci Cemex s kojom imaju dugogodišnju suradnju i koja im je ustupila vozača i autobus. Osim po molitvi, šetnji i kupovini ponekog suvenira dan će pamtiti po izvrsnom ručku u odabranom restoranu.

   

  Image

  6.-13.1.2018.

  ZIMOVANJE NA MARIBORSKOM POHORJU

  I ove je zime Dječji dom Maestral nastavio suradnju s Mladinskim domom Maribor, Slovenija. 13 korisnika sa troje odgajatelja bilo na zimovanju u Mariboru. Kao što su ovo ljeto domaćini bili Kaštelani (podružnica Dječjeg doma Maestral) tako su ove zime domaćini bili Mariborčani. Obzirom da se ova razmjena ponavlja iz godine u godinu to je potvrda da je zadovoljstvo obostrano. Najveću radost korisnicima Maestrala pružilo je iskustvo skijanja i sanjkanja na skijalištu Areh. Za neke je to bilo po prvi put. Gotovo su svi naučili skijati, a u dječjem sanjkanju su već skoro eksperti. Osim snježnih radosti, za korisnike su odgajatelji organizirali i turističke obilaske gradova Maribor i Ptuj, vožnju žičarom na Mariborskom Pohorju i uživanje u prirodi i svježem planinskom zraku. Sasvim očekivano, putnici Maestrala vratili su se oduševljeni novim i starim iskustvima. A i sretni su i što su se nakon svih ekshibicija vratili neozlijeđeni.

   

  Image

  3.11.2017.

  VRIJEDNA DONACIJA KNJIGA

  Sin učiteljice Ivanke Kapov r. Tolić donirao je vrijedan opus knjiga Dječjem domu Maestral, Podružnici Miljenko i Dobrila. Njegova majka je kroz svoj radni vijek radeći u OŠ „Knez Trpimir“ u Kaštel Gomilici skaupljala knjige, a sve su darovane za biblioteku doma. Među njima se nalaze lektirni naslovi koji su odmah prešli u ruke korisnika jer su neki imali za domaće zadaće upravo te knige pročitati, ali tu se nalaze i razne enciklopedije, riječnici, djela beletristike, priručnici za učitelje,... Ova donacija znatno je obogatila popis djela domske knjižnice.

   

  Image

  21.-28.10.2017.

  PROGRAM JEDRENJA

  U sedmodnevni program jedrenja kojega je organizirala Hrvatska škola Outward Bound uključio se i korisnik Dječjeg doma Maestral. Po završetku programa u dom se vratio presretan zbog novih iskustava koja su ga obogatila, novih poznanstva kojima je proširio svoju socijalnu mrežu, ali i s novom dozvolom za voditelja brodice! Ekipa mladih ljudi koja je zajedno s njim sudjelovala u programu sigurno će ga pamtiti po kulinarskim vještinama kojima se tijekom sedam dana iskazivao u brodskoj kuhinji. Program jedrenja dio je projekta "Outward Bound u službi zajednice" odobrenog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u sklopu trogodišnjeg programa „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“. Temelji se na metodama doživljajne pedagogije i korištenju jedrenja kao alata, koje polaznika smješta izvan udobnosti svakodnevnog života, suočava ga s novim, nepoznatim situacijama u izazovnom okruženju prostora i grupne dinamike na jedrilici. Program je korištenjem metoda iskustvenog učenja kroz jedrenje (na jedrilici u Šibenskom arhipelagu, polazište: otok Kaprije) kod mladih polaznika razvijao važne životne vještine, te ih osposobljavao za ispit za voditelja brodice B kategorije koji su polagali u lučkoj kapetaniji Šibenik.

   

  Image

  14.10.2017.

  JESEN U KAŠTELIMA

  Manifestacijom „Jesen u Kaštelima“ koju je organizirala Turistička zajednica Kaštela u suradnji s Gradom, kaštelanskim udrugama i ustanovama objedinjeno je obilježavanje Svjetskog dana hrane te Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Tako se održao sajam plodova zemlje na kojem su kruh i druge proizvode od brašna, kao i niz različitih domaćih prozvoda, prezentirale škole i vrtići s područja grada te gradske udruge, a kao i svake godine sudionik je bio i Dječji dom Maestral – Podružnica Miljenko i Dobrila iz Kaštel Lukšića. Zainteresirani su imali priliku vidjeti izložbu suvenira nastalih od drva stare masline, izložbu slika slikanih vinom, te izložbu vina kaštelanskih vinara jer je tema manifestacije ove godine bilo vino. Posjetitelji manifestacije imali su i priliku kušati sve ponuđene plodove i proizvode na štandovima - od slatkih fritula i hroštula, tradicijskih kolača i slanih pita do vrgoračkog pršuta, domaćih ajvara, kaštelanskih vina i mirisnih rakijica. Nakon što je većina proizvoda sa štandova podijeljena ili prodana, na brce u Kaštel Kambelovac pristiglo je dvoje kaštelana sa svojim konjima i kočijama, što je bila prilika mnogim malim i velikim posjetiteljima da se na poseban način provezu kaštelanskom rivom. Svi posjetitelji imali su mogućnost i donirati određena financijska sredstva, s ciljem da korisnici prihvatilišta u Kaštel Gomilici dobiju novi televizor.

   

  Image

  7.-8.10.2017.

  POSJET MEĐUGORJU S VOLONTERIMA SV. FILIPA NERIJA

  Već tradicionalno, svake godine volonteri crkve Sv. Filipa Nerija iz Splita prvog vikenda u listopadu organiziraju izlet u Međugorje za korisnike Dječjeg doma „Maestral“. Ove godine deset korisnika s volonterima je vikend provelo molitvi, druženju i obilasku Međugorja. Posjetili su Zajednicu Cenacolo - mjesto koje je tijekom godina postalo izvor nade i uskrsnuća za mnoge izgubljene u svijetu tame i tuge, marginaliziranosti, očaja i ovisnosti. Nanovo ih je oduševio prekrasan kameni dvorac koji se nalazi nedaleko od Brda ukazanja, a podigli su ga supružnici Patrick i Nancy Latta iz Kanade. Oni su odlučili su sve prodati i u Međugorju sagraditi “Kuću molitve” u kojoj o svom trošku ugošćuju isključivo svećenike, časne sestre i bogoslove. Nancy kaže kako je do prije 20 godina jedini Bog njezina supruga bio novac, a onda je pročitavši jednu Gospinu poruku iz Međugorja, doživio preobraćenje.

   

  Image

  6.10.2017.

  DJEČJI TJEDAN

  Dječji tjedan, koji se ove godine obilježava 2.-8.10.2017., oko sedamdesetak korisnika Dječjeg doma Maestral obilježilo je na poseban način. Ocrtavali su i oslikavali oblutke te na njima ispisivali razne pozitivne poruke, dajući tako svakom oblutku neki poseban i osoban značaj. Kreativna radionica se održala u Podružnici Doma u Kaštel Lukšiću, a ispred zgrade Podružnice svi su oblutci ponovo završili u moru kamo su ih bacile dječje ruke i ručice jer su u radionici sudjelovali i oni najmlađi. Osim oblutaka, djeca su u more bacila i bocu s porukom i pozvali su one koji će je možda pronaći da je vrate u Podružnicu u Kaštel Lukšiću gdje će ih čekati lijepo iznenađenje. Ovaj dan djeca su nastavila u zajedničkoj igri i druženju i za zajedničkom trpezom, a svima su njihov dan i tjedan čestitali v.d. ravnateljica Maestrala Veronika Perić i suradnici.

   

  Image

  16.-22.9.2017.

  MIRNO MORE

  Stotinu brodova plovilo je hrvatskom obalom od 16. do 23. rujna u okviru međunarodnog socijalno-pedagoškog projekta Mirno more - flota mira. Projekt se održava već 23. godinu. U tjednu jedrenja na jadranskoj obali i dvodnevnih zajedničkih aktivnosti u Marini Kaštela, mlade osobe različitih nacionalnosti, pripadnici manjina, mladi s invaliditetom, s kroničnim bolestima, te iz socijalno ugroženih skupina dobile su priliku za druženje i stvaranje prijateljstva preko etničkih i socijalnih granica, što je i osnovni cilj samog projekta, a moto je “Odbaciti predrasude”. Prije flote mira na hrvatskom Jadranu je plovila flota više od stotinu mladih Rotarijanaca u sklopu REST-a (Rotaract European Sailing Trip). Projekt je imao i svoju humanu notu, zadnji dan krstarenja u Marini Kaštela održana je donatorska večera na kojoj je prikupljeno 2.500 eura za korisnike Dječjeg doma Maestral. Prikupljenim sredstvima osigurano je 7-dnevno jedrenje u projektu Mirno more za pet korisnika Maestrala! Svih pet vratili su se sa živopisnim opisima ugodnih i zanimljivih događanja tijekom jedrenja i njihovo ushićeno pričanje još traje…

   

  Image

  11.-17.9.2017.

  VIDEO PERSPEKTIVE – KAMP ZA MLADE, ZAMARDI-MAĐARSKA

  Preko 50 mladih predstavnika raznih država Europe (Hrvatska, Njemačka, Danska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska) sudjelovalo je u ovom projektu rezultat kojega je, osim upoznavanja i druženja, izrada kratkih filmova s temama koje zanimaju upravo mlade Europljane (ovisnosti, migracije, izazovi s kojima se nose mladi s teškoćama u razvoju te izlazak iz skrbi i planiranje budućnosti). Obzirom na izabrane teme formirali su grupe od kojih je svaka izradila svoj film. Konverzacija se odvijala na engleskom jeziku. Projekt je organizirala udruga Fice koja ima svoj ogranak i u Hrvatskoj. To je udruga koja pruža podršku djeci, mladima, obiteljima, stručnjacima i zajednicama u razvoju profesionalnih i osobnih kompetencija te radi na unaprjeđenju kvalitete socijalnih usluga. Predstavnik Hrvatske u ovom projektu bio je mladić, korisnik Dječjeg doma Maestral, zajedno sa predsjednicom udruge u Hrvatskoj - Ljiljanom Ban, dipl. iur. Hrvatsku su predstavili na najbolji mogući način – kratkim filmom o domovini kojega su prikazali te domaćim slasticama, suvenirima i reklamnim materijalima turističkih zajednica. Također je mladi Maestralovac imao glavnu ulogu u filmu svoje grupe, te je njegov talent došao do izražaja, a njegovo zadovoljstvo je bilo golemo.

   

  Image

  7.9.2017.

  NA DESETOM JUBILARNOM SAJMU DOBROTE

  Dom za odrasle osobe Trogir već je tradicionalno, desetu godinu zaredom, organizirao Sajam dobrote. Na Sajmu su svoje radove izložili korisnici šesnaest ustanova iz cijele Hrvatske i jedna iz Bosne i Hercegovine. Među njima su svakako i ove godini bili predstavnici Dječjeg doma Maestral. Na svom štandu izložili su razne uratke nastale na kreativnim radionicama, a za koje su dobili brojne pohvale od gostiju i drugih izlagača. Iz godine u godinu sve je veći broj ustanova i udruga koje izlažu svoje proizvode, radove i suvenire. Plodovi su to marljivih ruku i zrače toplinom srca i duše. Uz prigodni kulturno-zabavni program na Trgu Ivana Pavla II Sajmu su nazočili brojni Trogirani i turisti, te kupili izložene radove, a sav prihod namijenjen je u humanitarne svrhe.

   

  Image

  1.-6.8.2017.

  28. MLADIFEST U MEĐUGORJU

  I ove godine je od 1.08. do 6.08.2017. jedanaestero korisnika Dječjeg doma Maestral sa svojim odgajateljima bilo na hodočašću u Međugorju gdje se održavao svjetski molitveni festival mladih – „ 28. Mladifest“ uz poruku …“Da ljubav vaša sve više raste“. Mladifest u Međugorju je mjesto okupljanja više od 50 000 mladih iz preko 60 zemalja svijeta, te predstavlja vrijeme za molitvu i meditaciju, međusobna druženja, upoznavanja drugih ljudi, kultura i običaja – vrijeme za radost i osobni rast u svakom pogledu. Tradicija ovakvog putovanja koje se održava svake godine u prvom tjednu kolovoza traje već 15 godina zahvaljujući donatorima Doma. Organizator ovogodišnjeg odlaska korisnika Maestrala u Međugorje za vrijeme Festivala mladih iz cijelog svijeta bio je prijatelj i duhovnik - don Vinko Beus iz župe Sv. Stjepana – Splitsko makarske nadbiskupije. Zajedničkim katehezama i duhovnom potporom don Vinko je pružao djeci nove vidike ljubavi, te su uz duhovno jačanje, sami izgrađivali svoj bolji svijet što se vidi na njihovim ozarenim licima i ispunjenim dušama nakon povratka. ... jer „Duša je vrt o kojem se trebaš konstantno brinuti „ – sv. Terezija Avilska.

   

  Image

  30.7.-6.8.2017.

  LJETNA TVORNICA ZNANOSTI

  Što je Magnusov efekt? U kojim se sportovima javlja? Kako odrediti iznos i smjer Magnusove sile? Kakva je putanja tijela usljed Magnusove sile? Odgovore na ova i još mnoga druga znanstvena pitanja otkrili su srednjoškolski polaznici jedanaeste Ljetne tvornice znanosti u Splitu. Bilo je pravo zadovoljstvo zadnjeg dana programa slušati polaznicu - korisnicu Dječjeg doma Maestral - kako prezntira rezultate istraživanja svoje grupe koja je proučavala Magnusov efekt, posljedicu različitog strujanja zraka. Svojim istraživanjem spojili su dvije zabavne stvari – fiziku i sport! Korisnici dječjeg doma Maestral godinama sudjeluju u ovom znanstveno edukacijskom projektu namjenjenom djeci i mladima. Oni osim odgovora na znanstvena pitanja imaju priliku družiti se s maldim znanstvenicima, uče se timskom radu i jačanju prezentacijskih vještina. U sedam dana trajanja programa pronađu vremena i za igru, druženje s drugima koje znanost zanima i smijeh.

   

  Image

  23.-30.7.2017.

  LJETNA PUSTOLOVINA U LICI

  U ličkom mjestu Veliki Žitnik i njegovoj okolici Hrvatska škola Outward Bound organizirala je osmodnevnu istinsku ljetnu pustolovinu kojoj se prikučilo troje korisnika Dječjeg doma Maestral. Propješačili su oko 50 km s potpunom opremom za boravak i spavanje u prirodi u teškim ruksacima na leđima, učili su orijentirati se pomoću karte i pronalaziti označena mjesta, podizati bivak, abseiling, čvorologiju, paliti logorsku vatru i na njoj kuhati večeru. Uz sve to učili su čuvati prirodu i ostavljati je za sobom takvom da se ne prepozna da su boravili u njoj. Također su se jačali u uvažavanju različitosti, pomaganju jednih drugima i pronalaženju zajedničkih rješenja u preprekama na koje su nailazili. Uz njih su cijelo vrijeme bili instruktori Marija i Bonk s kojima su i nakon osmodnevnog programa željeli ostati u kontaktu i vratiti se ljetnoj pustolovini i dogodine. Zaboravili su koliko su prvoga dana bili ljuti na njih jer su im trebali predati mobitele pošto ovaj prgram ne podržava njihovo korištenje tijekom cijelog trajanja. I začudo kažu da im nisu ni trebali, te da su zaboravili na njihovo postojanje sve do povratka u edukacijski centar u Velikom Žitniku.

   

  Image

  16.7.2017.

  GUŠTI U AQUAPARKU

  Aktivnost za koju nije trebao poticaj ni nagovor – trebalo je samo reći „Aquapark Solaris“ i već su svi bili spremni za odlazak u Šibenik na provod iz dječjih snova. Uvijek je jedno popodne premalo za kupanje u bazenu, hidromasažu, spuštanje toboganima, prskanje ili jednostavno izležavanje na ležaljkama s pogledom na sve ove djeci neodoljive sadržaje! Nije ovo prvi put korisnicima Dječjeg doma Maestral da posjećuju turističko naselje Solaris, ali svaki put je jednako zabavno iskustvo.

   

  Image

  21.-28.6.2017.

  JADRANSKI POMORSKI INSTITUT I MAESTRAL

  I ove godine je Jadranski pomorski institut organizirao ljetni kamp na Kornatima za korisnike Dječjeg doma Maestral i Doma za djecu Vrbina iz Siska. Osnivač tog instituta James Bender i članovi Inka Petersen i Marko Knežević već su dugogodišnji prijatelji dječjih domova, a ovoga ljeta to su prijateljstvo još više osnažili. Nakratko im se priključio sponzor ove kornatske avanture – gospodin Slobodan Školnik, šef uprave Emmezete za Hrvatsku. Sudionici su imali priliku jedan dan živjeti s pravom Kornatskom obitelji, jedrili su na tradicionalnom brodu zvanom Lirica između kornatskih otočića i ronili u jednom od najljepših podmorja na Jadranu. Uz Liricu su imali i manji brodić Vinku. Proučavali su morske životinje i čistili podmorje od smeća. Posjetili su i najveći vrh Kornata - Metlinu na Velom Kornatu visoku 237 m. Zatim su učili navigaciju i mornarske vještine, brali kadulju i smilje, kopali rupe za sadnju maslina, kuhali i jeli ribarsku hranu te odmarali u sjeni borova. Nakon ulaska u Kornatski kanal kupali su se u Koromačnu gdje ih je dočekao Frenki kojem je baš trebalo puno ljudi kako bi opkolio svoje ovce na obližnjem otoku Gominjak i ošišao ih tako da manje pate od vrućine tijekom ljeta. Težak je posao loviti ovce na Konratima, ali svi su sudjelovali i pomagali, a neka djeca su baš uživala u svojim novostečenim vještinama.

   

  Image

  4.-9.7.2017.

  BEBE NA BRAČU

  Nakon što su korisnici školskog i vrtičkog uzrasta osjetili čari ljetovanja na najboljim turističkim destinacijama Jadrana, na red su došle i bebe Dječjeg doma Maestral. Njih pet sa svojim tetama ljetovalo je u hotelu „Kaktus“ u Supetru na otoku Braču. Dane su provodili na plaži i kupajući se u moru, a tijekom večeri su uživali u šetnjama uz obalu. No kako su bebe bile dobro raspoložene i energične, ni nakon dana punog aktivnosti nisu odmah zaspale nego su imale snage i volje za igru još i u sobama prije spavanja.

   

  Image

  21.-22.6.2017.

  NAGRADNO PUTOVANJE NA VIS

  Šest korisnika usluge poludnevnog boravka Dječjeg doma Maestral, Podružnice Miljenko i Dobrila, nagrađeno je dvodnevnim izletom na destinaciju koju su sami odabrali - otok Vis. Za većinu je ovo bilo prvo putovanje trajektom, prvi boravak u apartmanu, večere u restoranu… Njihove odgajateljice organizirale su im vrijeme tako da su uživali u brojnim ljetnim aktivnostima – kupanje, igranje bilijara, hokeja i košarke u luna parku,… Također su izdvojili vrijeme i za druženje s dugogodišnjim donatorom s Visa. Korisnici su nagrađeni za vrijedan rad u likovnoj i kreativnoj radionici tijekom cijele školske godine, a njihovi su radovi bili pokloni koji su uveselili mnoge prijatelje Doma. Složili su se na kraju da će dogodine biti još vrjedniji!

   

  Image

  10.-17.6.2017.

  U MILNI NA HVARU

  Skupina djece vrtičke dobi zajedno sa svojim odgajateljicama osam dana je ljetovala u Milni na otoku Hvaru. Posebno uzbuđenje bila im je vožnja trajektom. Kao pravi turistički putnici promatrali su, razgovarali, opisivali, uspoređivali, donosili zaključke... Svakodnevno su išli na more, kupali se, igrali u pijesku, promatrali brodove, jedrilice, morske ježeve, nanare, priljepke, hobotnice, ribe,… opisivali ih, dirali, čudili se i uživali. Djeca su dobila puno na spoznajnom razvoju kao i motoričkom i govornom. Vratila su se prezadovoljna, prepuna ugodnih doživljaja i pozitivni emocija.

   

  Image

  14.6.2017.

  ADIO ŠKOLO

  Nema ljepšeg završetka duge i zahtjevne školske godine od zajedničkog druženja uz igre, kupanje i slasne zalogaje. Tako je veliko društvo gotovo svih korisnika i djelatnika Dječjeg doma Maestral obilježilo kraj šk. god. i početak ljetnih praznika. Ugodne i zabavne aktivnosti kojima su upisali dan u najljepša sjećanja bile su mnogobrojne: kupanje u rijeci, igranje badmintona, nogometa, mini golfa, boćanja, šaha, te klackanje, ljuljanje, šetnje i pjevanje... Sve to organizirali su na izletištu Radmanove Mlinice gdje im je čak i temperatura u zraku od iznad 30oC u takvoj atmosferi bila ugodna.

   

  Image

  9.6.2017.

  I SINDIKATI OBILJEŽILI KRAJ ŠKOLSKE GODINE

  I sindikati Dječjeg doma Maestral obilježili su kraj naporne školske godine… Iako aktivnosti sindikata traju tijekom cijele kalendarske godine, obzirom da su ovo sindikalne podružnice iz ustanove za djecu, njihove aktivnosti prate i kalendar školske godine. Tako su članovi Hrvatske udruge radničkih sindikata i Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi zajedno obilježili kraj školske godine radnim sastankom i ručkom nakon čega je uslijedio okršaj u balotama i planovi za daljnji rad.

   

  Image

  8.6.2017.

  GOSPE OD STO ČUDA

  8. lipnja osvanuo je prelijep dan za izlet na koji su zajedno krenuli korisnici Dječjeg doma Maestral, korisnici Doma za odrasle osobe iz Trogira, te povijesna skupina OŠ Ban Petar Berislavić također iz Trogira, sa svojom profesoricom Katicom Maravić, a pridružio im se gospodin Radovan Slade Šilović. Cilj izleta bio je širenje spoznaja o crkvici sv. Marije od Špiljana, danas nazvane Gospa Stomorija (Gospe od sto čuda) koja datira iz 1189. god. Smještena je na južnim padinama Kozjaka na mjestu na kojem se spajaju duhovnost i priroda, a tu je utemeljen i Biblijski vrt. Na vidikovcu s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kaštelansko polje i zaljev proveli su edukativno-zabavno jutro koje je započelo predavanjem prof. povijesti Katice Maravić o važnosti ovog prasvetišta za Hrvate. Djeca iz škole recitirala su predivne stihove posvećene Gospi Stomoriji. Nakon toga uslijedilo je zajedničko fotografiranje sudionika, nogometna utakmica, užina na čistom zraku i uživanje u hladnoj i bistroj Gospinoj vodi koja izvire u crkvici ispod oltara.

   

  Image

  4.6.2017.

  NA IZLETIŠTU MUSTANG

  Grand hotel Lav iz Podstrane organizirao je druženje svojih djelatnika s korisnicima Podružnice Miljenko i Dobrila Dječjeg doma Maestral na obiteljskom izletištu Mustang koje se nalazi u Glavicama kod Sinja. Srdačni i zabavni djelatnici hotela pobrinuli su se da daleko od gradske gužve u oazi mira i tišine korisnici doma uživaju u domaćoj hrani, jahanju, povlačenju konopa, igranju balota, nogometa i tenisa. Ovom prigodom turistički djelatnici potvrdili su se i kao dobri animatori djece. Nekoliko dana ranije suradnja doma i hotela potvrđena i volonterskom pomoći djelatnika hotela u bojanju zidova interijera Podružnice.

   

  Image

  21.5.2017.

  STRUČNI SKUP „PRAVO DJETETA NA ŽIVOT U OBITELJI“

  Nakon obilježavanja Dana djeteta u Dječjem domu Maestral je održan je i stručni skup pod nazivom „Pravo djeteta na život u obitelji“ kojemu su uz stručne djelatnike Doma nazočili i predstavnici CZSS, grada Splita, ureda pravobraniteljice za djecu, Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", osnovnih škola i udruga koje pružaju socijalne usluge u lokalnoj zajednici. Podršku skupu dale su i ministrica i državna tajnica resornog ministarstva. Uvodnu riječ u ime organizatora dala je Veronika Perić, v.d. ravnateljica Maestrala.

  Vrlo zanimljivim i poučnim predavanjem s temom „Što kada roditelji ustupe mjesto medijima“ prof. dr. sc. Maja Ljubetić je zainteresirala prisutne. Socijalni pedagog Toni Maglica govorio je o radu s rizičnim obiteljima. Psihologinja Doma Blanka Čović predstavila je sve socijalne usluge koje Dom pruža, a logopedinja OŠ „Žrnovnica“ prezentirala je pozitivno iskustvo usluge poludnevnog boravka koju Dom pruža više od dvije godine u njihovoj školi. Kratkim filmom o poludnevnom boravku živo je prikazan program rada u kojemu su korisnici izrazili svoje veliko zadovoljstvo aktivnostima i učincima programa. Ljiljana Ban je u ime udruge FICE Hrvatske predstavila kampanju „Opening doors“ čiji je cilj zaštita prava i poboljšanje uvjeta života djece, mladih i obitelji posebno onih u teškim društvenim položajima.

  Image

  15.5.2017.

  DAN OBITELJI

  Ujedinjeni narodi su 1989. godine proglasili 15.5. Međunarodnim danom obitelji. Taj dan je u Dječjem domu Maestral i njegovoj Podružnici Miljenko i Dobrila po prvi put obilježen kreativnim i likovnim radionicama u kojima su se korisnici i njihovi roditelji/skrbnici u suradnji sa stručnim djelatnicima Doma družili na vrlo zanimljiv način. Također je održana i radionica socijalnih vještina. Ovakve radionice bile su kvalitetno osvježenje svakodnevnim aktivnostima ujedno i prilika da se i korisnicima i roditeljima/skrbnicima ukaže na važnost skbi i suradnje među svim članovima obitelji, naravno kada je to muguće i na dobrobit djeteta. Po starom dalmatinskom običaju druženja su završena za stolom zajedničkim obrokom. U Kaštelima je obrok pripremljen u vrtnom kaminu, a u Splitu je upotpunjen zvukovima pjesme ženske klape prigodnog imena „Maestral“.

  image

  BROD, ZIDINE, KAMENICE I SOL

  Korisnici Dječjeg doma Maestral pamtit će subotnji izlet po vožnji brodom, Stonskim zidinama, kamenicama i soli. Sve to začinjeno je ugodonom atmosferom, veseljem i pjesmom. Djelatnici su na izlet poveli 24 korisnika koji su suncem obasjan dan promatrali vožnjom brodom po Malostanskom zaljevu. Prošetali su Stonskim zidinama dugim 5,5 km koje povezuju gradove Ston i Mali Ston. Saznali su da su građene za vrijeme Dubrovačke republike, a sama gradnja trajala je 4 stoljeća. Izlet u pelješki kraj ne bi bio potpun da nisu posjetili i najstariju solanu u Europi – stonsku solanu koja godišnje proizvede 2000 tona soli. Dan su začinili ručkom izvorne autohtone dalmatinske kuhinje u restoranu Bota Šare poznatom po kamenicama i dalmatinskoj spizi. Veliko hvalu vlasniku restorana Božidaru Šare koji je ugostio Maestralovce, počastio ih nezaboravnim ručkom, te im dogovorio i vodiča za cijeli dan.

  image

  ODMOR I ZABAVA U PETRČANIMA

  Pet nezaboravnih dana provelo je šest mališana Dječjeg doma Maestral zajedno sa svojim tetama u hotelu u kojemu najmlađi imaju VIP status i u kojemu je dosada nepoznat pojam. Svaki trenutak bio im je ispunjen zanimljivim animacijskim programima uz jednako zanimljive animatore. Trenutke provedene u obiteljskom hotelu s četiri zvjezdice mališani će dugo pamtiti jer su bili različiti od svakodnevnice. Uživali su bazenima s vodopadom, posebnom dječjem vrtiću, dječjem disku, kutku s interaktivnim igrama, sudjelovali su raznim organiziranim radionicama i igraonicama, obilazili plažu, istraživali turistički kompleks,... Posebni doživljaji za njih bili su obroci ponuđeni na principu tzv. švedskog stola. Imali su prilku probati nove vrste hrane (npr. losos i neke druge ribe), nov način serviranja hrane, kao i nov i izuzetno kreativan način aražiranja hrane koju su uz to mogli sami izabirati... Tako su obrokovanja sa švedskog stola za djecu u dobi od 3 do 7 godina trajala neopisivo dugo, ali su njihove tete strpljive gledajući ih kako istinski uživaju.

  image

  NOVOSTI S BALKONA

  Ovoga proljeća teta Mladena je balkon Dječjeg doma Maestral odlučila učiniti drgačijim. Zajedno sa grupom mališana u dobi od 3 do 7 godina posadila je povrće (rajčice, krastavce, patlidžane), začinsko bilje (bosiljak, mažuran, mentu) i ukrasno bilje (razne vrste cvijeća-proljetnice). Vrijedne dječje ručice svakodnevno zalijevajući sada već imaju vidljive rezultate svoga truda. A kako će se tek veseliti kada dobiju i plodove?! Jedva čekamo.


  Image

  18.4.-20.4.2017.

  SNIJEG NA PROLJETNOM IZLETU

  Donacijskim sredstvima DVD–a Solin, dobijenih od uplata malonogometnih ekipa na Božićnom turniru u Solinu, osigurali smo djeci organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku iz Solina trodnevni izlet u Liku, odnosno u Rakovicu Na zanimljiv i veseli put, koji je do u detalje organizirala odgajateljica Ankica, krenluo je šestero djece i troje odgajatelja. Tijekom prvog dana posjetili su Plitvička jezera u snježnim uvjetima što je kod djece izazvalo veliku radost i veselje. Drugog dana, posjetili su Karlovac, a naročito nam je ostao u sjećanju akvarij sa mnogobrojnim slatkovodnim ribama. Na povratku u Rakovicu, ostali su fascinirani mnogobrojnim slapovima i kućama na rijeci Slunjčici, u Rastokama. Od mještana Rastoka saznali su da tu postoje stotine izvora potočića i drugih prirodnih ljepota koje zbog kratkoće vremena koje su imali na raspaganju nisu mogli posjetiti, ali su to ostavili za drugi put. Trećeg dana put su nastavili prema Smiljanu, rodnom mjestu našeg velikog nenadmašnog znanstvenika Nikole Tesle. Posjetili su muzej u kojem su saznali i vidjeli neke njegove eksperimente, velike zamisli koje je pretpostavio da će se dogoditi, ali i mudre rečenice koje samo najveći mogu izreći. Nakon posjete Smiljanu bili su u malom mjestu Lovinac, u okolici Zadra, gdje su ih u udomiteljskoj obitelji dočekale dvije bivše korisnice. Ovaj zanimljivi edukativni i relaksirajući izlet, ispunjen obiljem pozitivnih iskustava i emocija, obogatio im je svakodnevnicu i još ih više oplemenio i učvrstio njihove odnose. Crtice iz dnevnika u stihovima koji je detaljno vodio barba Martin:

  ... Na put se sprema družina mala, jedva u kombi ona je stala.
  Viču i skriče od velike sriće, odgajatelji posve na njih sliče.
  I oni opušteni s dicon se šale, smiješne stvari u vožnji su pale.
  Ankica veli tko vrime šiša, idemo hrabro u avanturu, uzmimo od dva sata pješačku turu.
  Tu večer rano nas pozove krevet, bijaše nešto malo iza devet...
  ...Iskustvo lipo bijaše još jedno, divno smo se osjećali zajedno.
  U Teslino rodno misto smo svratili, kroz muzej vrime kratili, njegove izume i čuda upoznali, o dubini misli iz rukopisa saznali...

  Image

  veljača 2017.

  JELOVNIK PETKOM

  U povorkama dječjih maškara: 5.2.2017. u Kaštel Kambelovcu i 12.2.2017. u Donjim Kaštelima djeca Podružnice “Miljenko i Dobrila” zajedno sa svojim tetama šaljivom točkom objasnili su kako oni vide jelovnik petkom u domu. Stihovima su to opisali ovako:
  Svakoga petka, bez izuzetka, u prostorijama Maestrala panika vlada prava, jesti se mora riba zdrava.
  Glavonošci, srdele i plodovi mora postali su prava noćna mora. Nitko ih neće, nek idu u smeće!
  Djeca će uzeti vlast u ruke, petkom će sebi skratiti muke.
  Jest će ono što svatko voli, zato kuharice sada izvoli: “Spremi nam riblje štapiće prave, jer ukusno žele jesti ove malene, pametne glave!”

  Image

  10.2.2017.

  ZA DOBRO RASPOLOŽENJE - DAN NA SNIJEGU

  Raspoloženo društvo od 39 članova – djece i djelatnika „Maestrala“ - dan je provelo na kupreškom snijegu. Bio je to dan ispunjen raznim akrobatskim spustovima na saonicama i lopaticama, panoramskim pogledima na snježnu planinu sa žičare, pravljenjem snjegovića, grudanjem i naravno, ukusnim ručkom. Dokaz da je sve proteklo u najboljem redu i raspoloženju je pjesma u autobusu na povratku, zaboravljeni umor i film napravljen od materijala snimljenih na Kupresu koji se pregledava nebrojeno puta na dan!