Image

14.6.2017.

ADIO ŠKOLO

Nema ljepšeg završetka duge i zahtjevne školske godine od zajedničkog druženja uz igre, kupanje i slasne zalogaje. Tako je veliko društvo gotovo svih korisnika i djelatnika Dječjeg doma Maestral obilježilo kraj šk. god. i početak ljetnih praznika. Ugodne i zabavne aktivnosti kojima su upisali dan u najljepša sjećanja bile su mnogobrojne: kupanje u rijeci, igranje badmintona, nogometa, mini golfa, boćanja, šaha, te klackanje, ljuljanje, šetnje i pjevanje... Sve to organizirali su na izletištu Radmanove Mlinice gdje im je čak i temperatura u zraku od iznad 30oC u takvoj atmosferi bila ugodna.

 

Image

9.6.2017.

I SINDIKATI OBILJEŽILI KRAJ ŠKOLSKE GODINE

I sindikati Dječjeg doma Maestral obilježili su kraj naporne školske godine… Iako aktivnosti sindikata traju tijekom cijele kalendarske godine, obzirom da su ovo sindikalne podružnice iz ustanove za djecu, njihove aktivnosti prate i kalendar školske godine. Tako su članovi Hrvatske udruge radničkih sindikata i Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi zajedno obilježili kraj školske godine radnim sastankom i ručkom nakon čega je uslijedio okršaj u balotama i planovi za daljnji rad.

 

Image

8.6.2017.

GOSPE OD STO ČUDA

8. lipnja osvanuo je prelijep dan za izlet na koji su zajedno krenuli korisnici Dječjeg doma Maestral, korisnici Doma za odrasle osobe iz Trogira, te povijesna skupina OŠ Ban Petar Berislavić također iz Trogira, sa svojom profesoricom Katicom Maravić, a pridružio im se gospodin Radovan Slade Šilović. Cilj izleta bio je širenje spoznaja o crkvici sv. Marije od Špiljana, danas nazvane Gospa Stomorija (Gospe od sto čuda) koja datira iz 1189. god. Smještena je na južnim padinama Kozjaka na mjestu na kojem se spajaju duhovnost i priroda, a tu je utemeljen i Biblijski vrt. Na vidikovcu s kojeg se pruža prekrasan pogled na Kaštelansko polje i zaljev proveli su edukativno-zabavno jutro koje je započelo predavanjem prof. povijesti Katice Maravić o važnosti ovog prasvetišta za Hrvate. Djeca iz škole recitirala su predivne stihove posvećene Gospi Stomoriji. Nakon toga uslijedilo je zajedničko fotografiranje sudionika, nogometna utakmica, užina na čistom zraku i uživanje u hladnoj i bistroj Gospinoj vodi koja izvire u crkvici ispod oltara.

 

Image

4.6.2017.

NA IZLETIŠTU MUSTANG

Grand hotel Lav iz Podstrane organizirao je druženje svojih djelatnika s korisnicima Podružnice Miljenko i Dobrila Dječjeg doma Maestral na obiteljskom izletištu Mustang koje se nalazi u Glavicama kod Sinja. Srdačni i zabavni djelatnici hotela pobrinuli su se da daleko od gradske gužve u oazi mira i tišine korisnici doma uživaju u domaćoj hrani, jahanju, povlačenju konopa, igranju balota, nogometa i tenisa. Ovom prigodom turistički djelatnici potvrdili su se i kao dobri animatori djece. Nekoliko dana ranije suradnja doma i hotela potvrđena i volonterskom pomoći djelatnika hotela u bojanju zidova interijera Podružnice.

 

Image

21.5.2017.

STRUČNI SKUP „PRAVO DJETETA NA ŽIVOT U OBITELJI“

Nakon obilježavanja Dana djeteta u Dječjem domu Maestral je održan je i stručni skup pod nazivom „Pravo djeteta na život u obitelji“ kojemu su uz stručne djelatnike Doma nazočili i predstavnici CZSS, grada Splita, ureda pravobraniteljice za djecu, Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači", osnovnih škola i udruga koje pružaju socijalne usluge u lokalnoj zajednici. Podršku skupu dale su i ministrica i državna tajnica resornog ministarstva. Uvodnu riječ u ime organizatora dala je Veronika Perić, v.d. ravnateljica Maestrala.

Vrlo zanimljivim i poučnim predavanjem s temom „Što kada roditelji ustupe mjesto medijima“ prof. dr. sc. Maja Ljubetić je zainteresirala prisutne. Socijalni pedagog Toni Maglica govorio je o radu s rizičnim obiteljima. Psihologinja Doma Blanka Čović predstavila je sve socijalne usluge koje Dom pruža, a logopedinja OŠ „Žrnovnica“ prezentirala je pozitivno iskustvo usluge poludnevnog boravka koju Dom pruža više od dvije godine u njihovoj školi. Kratkim filmom o poludnevnom boravku živo je prikazan program rada u kojemu su korisnici izrazili svoje veliko zadovoljstvo aktivnostima i učincima programa. Ljiljana Ban je u ime udruge FICE Hrvatske predstavila kampanju „Opening doors“ čiji je cilj zaštita prava i poboljšanje uvjeta života djece, mladih i obitelji posebno onih u teškim društvenim položajima.

Image

15.5.2017.

DAN OBITELJI

Ujedinjeni narodi su 1989. godine proglasili 15.5. Međunarodnim danom obitelji. Taj dan je u Dječjem domu Maestral i njegovoj Podružnici Miljenko i Dobrila po prvi put obilježen kreativnim i likovnim radionicama u kojima su se korisnici i njihovi roditelji/skrbnici u suradnji sa stručnim djelatnicima Doma družili na vrlo zanimljiv način. Također je održana i radionica socijalnih vještina. Ovakve radionice bile su kvalitetno osvježenje svakodnevnim aktivnostima ujedno i prilika da se i korisnicima i roditeljima/skrbnicima ukaže na važnost skbi i suradnje među svim članovima obitelji, naravno kada je to muguće i na dobrobit djeteta. Po starom dalmatinskom običaju druženja su završena za stolom zajedničkim obrokom. U Kaštelima je obrok pripremljen u vrtnom kaminu, a u Splitu je upotpunjen zvukovima pjesme ženske klape prigodnog imena „Maestral“.

image

BROD, ZIDINE, KAMENICE I SOL

Korisnici Dječjeg doma Maestral pamtit će subotnji izlet po vožnji brodom, Stonskim zidinama, kamenicama i soli. Sve to začinjeno je ugodonom atmosferom, veseljem i pjesmom. Djelatnici su na izlet poveli 24 korisnika koji su suncem obasjan dan promatrali vožnjom brodom po Malostanskom zaljevu. Prošetali su Stonskim zidinama dugim 5,5 km koje povezuju gradove Ston i Mali Ston. Saznali su da su građene za vrijeme Dubrovačke republike, a sama gradnja trajala je 4 stoljeća. Izlet u pelješki kraj ne bi bio potpun da nisu posjetili i najstariju solanu u Europi – stonsku solanu koja godišnje proizvede 2000 tona soli. Dan su začinili ručkom izvorne autohtone dalmatinske kuhinje u restoranu Bota Šare poznatom po kamenicama i dalmatinskoj spizi. Veliko hvalu vlasniku restorana Božidaru Šare koji je ugostio Maestralovce, počastio ih nezaboravnim ručkom, te im dogovorio i vodiča za cijeli dan.

image

ODMOR I ZABAVA U PETRČANIMA

Pet nezaboravnih dana provelo je šest mališana Dječjeg doma Maestral zajedno sa svojim tetama u hotelu u kojemu najmlađi imaju VIP status i u kojemu je dosada nepoznat pojam. Svaki trenutak bio im je ispunjen zanimljivim animacijskim programima uz jednako zanimljive animatore. Trenutke provedene u obiteljskom hotelu s četiri zvjezdice mališani će dugo pamtiti jer su bili različiti od svakodnevnice. Uživali su bazenima s vodopadom, posebnom dječjem vrtiću, dječjem disku, kutku s interaktivnim igrama, sudjelovali su raznim organiziranim radionicama i igraonicama, obilazili plažu, istraživali turistički kompleks,... Posebni doživljaji za njih bili su obroci ponuđeni na principu tzv. švedskog stola. Imali su prilku probati nove vrste hrane (npr. losos i neke druge ribe), nov način serviranja hrane, kao i nov i izuzetno kreativan način aražiranja hrane koju su uz to mogli sami izabirati... Tako su obrokovanja sa švedskog stola za djecu u dobi od 3 do 7 godina trajala neopisivo dugo, ali su njihove tete strpljive gledajući ih kako istinski uživaju.

image

NOVOSTI S BALKONA

Ovoga proljeća teta Mladena je balkon Dječjeg doma Maestral odlučila učiniti drgačijim. Zajedno sa grupom mališana u dobi od 3 do 7 godina posadila je povrće (rajčice, krastavce, bapatlidžane), začinsko bilje (bosiljak, mažuran, mentu) i ukrasno bilje (razne vrste cvijeća-proljetnice). Vrijedne dječje ručice svakodnevno zalijevajući sada već imaju vidljive rezultate svoga truda. A kako će se tek veseliti kada dobiju i plodove?! Jedva čekamo.


Image

18.4.-20.4.2017.

SNIJEG NA PROLJETNOM IZLETU

Donacijskim sredstvima DVD–a Solin, dobijenih od uplata malonogometnih ekipa na Božićnom turniru u Solinu, osigurali smo djeci organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku iz Solina trodnevni izlet u Liku, odnosno u Rakovicu Na zanimljiv i veseli put, koji je do u detalje organizirala odgajateljica Ankica, krenluo je šestero djece i troje odgajatelja. Tijekom prvog dana posjetili su Plitvička jezera u snježnim uvjetima što je kod djece izazvalo veliku radost i veselje. Drugog dana, posjetili su Karlovac, a naročito nam je ostao u sjećanju akvarij sa mnogobrojnim slatkovodnim ribama. Na povratku u Rakovicu, ostali su fascinirani mnogobrojnim slapovima i kućama na rijeci Slunjčici, u Rastokama. Od mještana Rastoka saznali su da tu postoje stotine izvora potočića i drugih prirodnih ljepota koje zbog kratkoće vremena koje su imali na raspaganju nisu mogli posjetiti, ali su to ostavili za drugi put. Trećeg dana put su nastavili prema Smiljanu, rodnom mjestu našeg velikog nenadmašnog znanstvenika Nikole Tesle. Posjetili su muzej u kojem su saznali i vidjeli neke njegove eksperimente, velike zamisli koje je pretpostavio da će se dogoditi, ali i mudre rečenice koje samo najveći mogu izreći. Nakon posjete Smiljanu bili su u malom mjestu Lovinac, u okolici Zadra, gdje su ih u udomiteljskoj obitelji dočekale dvije bivše korisnice. Ovaj zanimljivi edukativni i relaksirajući izlet, ispunjen obiljem pozitivnih iskustava i emocija, obogatio im je svakodnevnicu i još ih više oplemenio i učvrstio njihove odnose. Crtice iz dnevnika u stihovima koji je detaljno vodio barba Martin:

... Na put se sprema družina mala, jedva u kombi ona je stala.
Viču i skriče od velike sriće, odgajatelji posve na njih sliče.
I oni opušteni s dicon se šale, smiješne stvari u vožnji su pale.
Ankica veli tko vrime šiša, idemo hrabro u avanturu, uzmimo od dva sata pješačku turu.
Tu večer rano nas pozove krevet, bijaše nešto malo iza devet...
...Iskustvo lipo bijaše još jedno, divno smo se osjećali zajedno.
U Teslino rodno misto smo svratili, kroz muzej vrime kratili, njegove izume i čuda upoznali, o dubini misli iz rukopisa saznali...

Image

veljača 2017.

JELOVNIK PETKOM

U povorkama dječjih maškara: 5.2.2017. u Kaštel Kambelovcu i 12.2.2017. u Donjim Kaštelima djeca Podružnice “Miljenko i Dobrila” zajedno sa svojim tetama šaljivom točkom objasnili su kako oni vide jelovnik petkom u domu. Stihovima su to opisali ovako:
Svakoga petka, bez izuzetka, u prostorijama Maestrala panika vlada prava, jesti se mora riba zdrava.
Glavonošci, srdele i plodovi mora postali su prava noćna mora. Nitko ih neće, nek idu u smeće!
Djeca će uzeti vlast u ruke, petkom će sebi skratiti muke.
Jest će ono što svatko voli, zato kuharice sada izvoli: “Spremi nam riblje štapiće prave, jer ukusno žele jesti ove malene, pametne glave!”

 

Image

10.2.2017.

ZA DOBRO RASPOLOŽENJE - DAN NA SNIJEGU

Raspoloženo društvo od 39 članova – djece i djelatnika „Maestrala“ - dan je provelo na kupreškom snijegu. Bio je to dan ispunjen raznim akrobatskim spustovima na saonicama i lopaticama, panoramskim pogledima na snježnu planinu sa žičare, pravljenjem snjegovića, grudanjem i naravno, ukusnim ručkom. Dokaz da je sve proteklo u najboljem redu i raspoloženju je pjesma u autobusu na povratku, zaboravljeni umor i film napravljen od materijala snimljenih na Kupresu koji se pregledava nebrojeno puta na dan!