Image

18.12.2014.

TRADICIONALNI BOŽIĆNI PARTY U PODRUŽNICI “MILJENKO I DOBRILA”

Dan koji se u Podružnici Doma “Maestral” s najvećim nestrpljenjem očekuje je svakako dan održavanja božićnog partyja i podjele poklona. I ove je godine kuća bila tijesna za svu djecu, djelatnike, suradnike, volontere, stare i nove prijatelje,… Program koji su izvela djeca Doma obogatili su njihovi gosti: vokalno-instrumentalni sastav „Sv. Kajo“ iz Solina i Gospel zbor „Sv. Mihovil“ iz Splita. A da djeci najdraži i najiščekivaniji dio večeri ostane nezaboravan, ove godine poklone su im uručivale zvijezde sporta i estrade: Blanka Vlašić, Tonči Huljić i Andrea Šušnjara. Još jednom veliko HVALA svim tvrtkama i pojedincima koji su svojim donacijama pokazali veliko srce, uljepšali blagdane djeci Doma i učinili da im ostanu u sjećaju cijeloga života!

Image

25.11.2014. – 19.12.2014.

GOSTOVANJA PREDSTAVE “IVICA I MARICA”

Pet mladih glumaca dramske skupine u Podružnici “Miljenko i Dobrila” gostovali su u Kaštelima, Trogiru i Splitu s lutkarsko-scenskom predstavom „Ivica i Marica“. Predstavu su vrijedno pripremali pola godine pod paskom glumca Ratka Glavine i njegove supruge Olge, a onda su samostalno krenuli u prezentaciju svoga umjetničkog rada. Predstavu su izveli u:
- OŠ „Prof. Filipa Lukasa“ u Kaštel Starome
- OŠ „Ostrog“ u Kaštel Lukšiću
- OŠ „Petar Berislavić“ u Trogiru
- Područnoj školi OŠ „Petar Berislavić“ u Okrugu Gornjem
- OŠ „Split 3“ u Splitu
- Gradskoj knjižnici Kaštela – dječji odjel u Kaštel Starome
- Gradskoj knjižnici „Marko Marulić“ u Splitu, za OŠ „Pojišan“ i OŠ „Lučac“
- DV „Maslina“ u Kaštel Lukšiću
- DV „Radun“ u Kaštel Starome
- DV „Mendula“ u Kaštel Kambelovcu
- DV „Neven“ U Kaštel Sućurcu
- Dvorcu Vitturi na blagdan Sv. Nikole u organizaciji Mjesnog odbora Kaštel Lukšić
- Slatinama na blagdan Sv. Lucije u organizaciji Udruge za zaštitu kulturne baštine
Svi ovi domaćini su mlade glumce bogato nagradili ne samo pažnjom, pljeskom i pohvalama nego i slatkišima i poklonima kojih je bilo za svu djecu u Domu.

Image

13.12.2014.

NA HUMANITARNOM BUVLJAKU “A DI SI TI?”

Opet smo se pridružili onima koji pomažu drugima! Na štandu smo prodavali božićne ukrase izrađene našim vrijednim rukama i tako smo pomogli socijalno najugroženijim obiteljima i beskućnicima s područja Splita za koje je Udruga “MoSt” po četrnaesti put organizirala ovaj buvljak.

Image

5.11.2014.

PONOSNI SMO NA NAŠE NOVE STUDENTE

U ovoj akademskoj godini dvoje mladih ljudi iz Doma za djecu “Maestral” upisalo je fakultet. Oni, kao i pet studenata u generacijama prije njih, zahvaljujući akciji “Korak u život” dobili su stipendije, te su bili u Zagrebu potpisati Ugovore o stipendiranju sa svojim sponzorima. Ujedno su imali priliku upoznati ostale stipendiste ove akcije. Inače, akcija “Korak u život” ima za cilj pronaći sponzora za svakog studenta koji je odrastao u dječjem domu ili udomiteljskoj obitelji, dakle financijski ga pratiti dokle god je u tom studiju redovit i uspješan. Uz to se njeguje blizak odnos među stipendistima i njihovim sponzorima - tvrtkama u kojima ih nakon završenog studija, u većini slučajeva čeka i posao. Tako naši studenti imaju stipendiju u iznosu od 1.600 kn mjesečno. Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, istaknula je da to nije mnogo, ali pomaže studentima da uz učenje ne moraju misliti i na to kako će platiti svoj studij. Sa mladim studentima u Zagrebu je bila i njihova odgajateljica Meri Curin Gladina i ravnatelj Doma Miljenko Grabar koji je o ovom događaju imao samo riječi hvale kazavši: „Izuzetno smo ponosni na mlade ljude koji napuštaju stalni smještaj u instituciji i odlaze u život spremni na izazove koji ih očekuju, bilo da idu raditi, kreću u potragu za poslom ili su izabrali studirati. Podržavamo ih u njihovim odlukama i ostajemo uz njih i nakon što izađu iz doma.“

Image

14. 11. 2014.

ZAPOČEO PROGRAM POLUDNEVNOG BORAVAKA U OŠ „ŽRNOVNICA“

Dom za djecu „Maestral“ Split u listopadu ove godine započeo je program namijenjen djeci u riziku za razvoj problema u ponašanju te u riziku od bilo kojeg oblika socijalne isključenosti. Radi se o programu poludnevnog boravka djece koji se provodi u školama. Usmjeren je prvenstveno na obuhvaćanje djece nižih razreda osnovnih škola, s ciljem što ranijeg prepoznavanja znakova rizika na strani djeteta kao što su, promjene u ponašanju, slabe prilagodbe na školsku sredinu, problemi u savladavanju školskog gradiva i usvajanja navika učenja ili problemi na strani obitelji, poput niskog socioekonomskog statusa obitelji, rizičnog ponašanja članova obitelji, izostanka redovite brige roditelja za obrazovne i odgojne potrebe djeteta itd. U okviru programa su dva obroka, učenje, pisanje domaćih zadaća,  provođenje slobodnog vremena.

Marija Vlašić, koordinatorica Programa poludnevnog boravka pri OŠ „Žrnovnica“, nije krila zadovoljstvo da se ova osnovna škola uključila u Program.
- Osnovna škola Žrnovnica ove se godine uključila u Program poludnevnog boravka. Sve je počelo pozivom na suradnju koji smo dobili od Centra za socijalnu skrb Split u prosincu 2012.
Stručni tim škole zajedno s učiteljima, prema točno utvrđenim kriterijima, evidentirao je učenike i o tome obavijestio Centar za socijalnu skrb. Centar je potom pozvao roditelje  i upoznao ih s Programom. Za roditelje koji su bili  suglasni  da se njihovo dijete uključi u Program, Centar je izdao Rješenje o poludnevnom boravku. Intenzivnom suradnjom s  ravnateljem Doma za djecu Miljenkom Grabarom i djelatnicima doma Program poludnevnog boravka pri školi je počeo 6. listopada 2014. U grupi je za sada sedam učenika, s ciljem povećavanja broja.
- Svakodnevno surađujemo s  djelatnicom doma koja radi u grupi, upoznajemo je  s učiteljima učenika kao i sa svim važnim aktivnostima koje su bitne za učenike. Učenici  pozitivno reagiraju na sudjelovanje u programu. Smatramo da je potrebno svakodnevno  senzibilizirati ostale učenike i djelatnike škole, kao i lokalnu zajednicu, kako bi ovakvi programi imali još bolje rezultate.

Dragana Štambuk, učiteljica razradne nastave i odgajateljica doma Maestral koja radi s djecom uključenom u Program poludnevnog boravka pri OŠ „Žrnovnica“, potvrđuje da se već u kratkom vremenu vide pozitivni pomaci kod djece koja pohađaju ovaj Program:
- Mogu reći da mi je svaki dan sve ljepše. Prvo zato jer je OŠ „Žrnovnica“ na čelu s ravnateljicom Matijom Šitum jedna moderna i lijepa škola, a drugo jer mi rad s ovom djecom svakoga dana donosi nova divna i zanimljiva iskustva. Očito je da djeca od ovoga programa imaju velike koristi. Redovito pišu svoje domaće uratke, veselimo se, družimo, a u konačnici će za djecu ovo biti nešto jako dobro.

U Program je godišnje uključeno oko 500 učenika u 50 škola u nekoliko hrvatskih gradova u kojima je razvijen. Intencija Ministarstva socijalne politike i mladih je da u suradnji s Ministarstvom znanosti obrazovanja i športa dalje razvija ovaj izuzetno učinkovit program te time pridonese širenju prevencijskih usluga u lokalnoj zajednici, odnosno prevenciji PUP-a, te posljedica po zdrav razvoj djeteta. Podaci s terena svjedoče o izuzetno dobrim rezultatima ovoga programa. Zadovoljstvo programom ističu i djeca i njihovi roditelji, koji dobivaju kontinuiranu podršku tijekom djetetova boravka u grupi Poludnevnog boravka. Podaci iz 25 godišnjeg praktičnog iskustva provođenja ovog programa upućuju da se program pokazuje uspješnim u više od 95% slučajeva, na način da se dijete nakon pohađanja programa samostalno izvršava školske obveze i ne iskazuje probleme u ponašanju te se uspješno uključuje u daljnjim socijalnim, obrazovnim zahtjevima i ulogama. O ovom Programu afirmativno se izrazila i Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih i istakla da su pojedine škole iskazale potrebe za većim brojem grupa te je sukladno raspoloživim kapacitetima pružatelja usluge/doma i škole u više škola otvoreno nekoliko grupa.


Image

14.10.2014.

DOM ZA DJECU „MAESTRAL“ OTVORIO OBITELJSKO SAVJETOVALIŠTE U KAŠTELIMA

Dom za djecu „Maestral” Split, tj. njegova Podružnica “Miljenko i Dobrila” u Kaštel Lukšiću otvorila je obiteljsko savjetovalište. Otvaranje Savjetovališta samo je jedna od karika u lancu transformacije ustanova socijalne skrbi. Prostor za ovo Obiteljsko savjetovalište je dodijelio Grad Kaštela, a za programsko osmišljavanja rada Savjetovališta zadužen je Dječji dom “Maestral”. Savjetovalište je namijenjeno svim pojedincima i obiteljima u lokalnoj zajednici. Program rada uključuje educiranje, informiranje, podizanje razine svijesti o problematici i važnosti mentalnog zdravlja. Savjetovalište je otvorenog tipa, što znači za sve potrebite iz lokalne zajednice. Samom činu otvorenja nazočili su predstavnici ustanova iz područja socijalne skrbi, obrazovnih ustanova i lokalne zajednice te prijatelja dječjeg doma Maestral, a pozdravne riječi svima je uputio ravnatelj „Maestrala“, Miljenko Grabar. U ime Grada Kaštela o projektu je govorio zamjenik gradonačelnika Mili Novak, a u ime Županije pročelnica Helena Bandalović, dok je vrpcu na ulazu u prostor savjetovališta simbolično prerezala kaštelanska pročelnica Sandra Zokić. Inače, prostor Savjetovališta uređen je sredstvima stalnih donatora i višegodišnjih prijatelja doma Maestral, a iz donatorskih sredstava financiraju se i prve aktivnosti.

Savjetovanje je oblik pomoći koja omogućava ljudima da unesu promijene u svoje osjećaje, misli i ponašanja te da žive kvalitetnije, bolje, sretnije i zadovoljnije. Podrazumijeva pomoć, podršku, savjet, informacije i edukaciju obiteljima i pojedincima. Važno je za naglasiti kako se savjetovanje ne koristi samo u slučajevima kada je obitelj u krizi, riziku ili problemu, već i kad obitelj želi rasti i podići kvalitetu svog života, a sve uz pomoć stručnjaka i zagarantiranu anonimnost.

Savjetovalište se nalazi na adresi: Kneza Višeslava 4, Kaštela Stari
Kontakt telefoni:
021/ 227-890; 099 357 69 77
Radno vrijeme Savjetovališta i stručnjaci koji rade:
• ponedjeljkom od 10-14 sati - socijalni radnik
• utorkom 16-20 sati - prof. pedagogije i psihologije, realitetni terapeut
• srijedom 10-14 sati - socijalni pedagog
• četvrtkom 16-20 sati - psiholog

Image

13.-19.9.2014.

FLOTA MIRA „MIRNO MORE“

U ovogodišnjoj dvadesetoj floti mira „Mirno more“ sedam dana Jadranom plovilo je 6 djece Doma za djecu „Maestral“ Split u pratnji njihove odgajateljice. Cijela flota brojila je 950 sudionika na 106 jedrilica. Sudionici ovog međunarodnog projekta su bila djeca koja su u sustavu socijalne skrbi, te njihovi skrbnici i volonteri. Svih sedam dana sunčano vrijeme omogućilo im je kupanje i sunčanje u prelijepim uvalama i plažama u mjestima na otocima: Visu, Biševu, Hvaru, Braču i Šolti.
"Mirno more – Flota mira" je austrijska udruga osnovana nakon početka prve ratne krize u zemljama bivše Jugoslavije. Projekt dobio je punu podršku austrijskog predsjednika dr. Heinza Fischera, kao i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a domaćin središnje manifestacije Josip Berket izrazio je svoje zadovoljstvo što se upravo u Kaštelima slavi 20. obljetnica Flote mira. Upravo zahvaljujući gospodinu Berketu djeca Doma za djecu „Maestral“ već četvrtu godinu imala su priliku sudjelovati u ovom zanimljivom projektu.

 

Image

8.2014.

RADIONICE KREATIVNOG PISANJA I VIDEA

Radionice kreativnog pisanja i videa organizirane su u Info zoni za mlade u Splitu. U rad se uključilo pet djevojaka Doma za djecu “Maestral”, a konačni radovi s radionica su izloženi u Muzeju grada s Splita u sklopu festivala Zgodne žene spašavaju svijet. Cilj radionica bio je poticanja kreativnosti djevojaka kako bi kroz medij videa i književnost tematizirale vlastite autobiografije. Ovaj program ukazuje na različite mogućnosti promišljanja ženskog stvaralaštva, te otvara diskusiju o poziciji žena u polju umjetničkog djelovanja.

Image

21.7.- 1.8.2014.

KREATIVNE GLAZBENE RADIONICE U KAŠTEL LUKŠIĆU

Udruga Link-link iz Splita u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću od 21. srpnja do 1. kolovoza organizirala je Međunarodne radionice za mlade pod nazivom "Provedimo ljeto kreativno", a po završetku programa polaznici su održali javnu prezentaciju postignutog, kroz predstavu i izložbu radova. Projekt se sastojao od tri radionice: glazbene, likovne i radionice mladih izumitelja.
Glazbenu radionicu, namijenjenu djeci i mladima vodila je prof. Liz Goodwin i prof. Sandy Hay na engleskom jeziku, a na završnoj prezentaciji mladi svirači flauta i frula odsvirali su i odigrali zanimljivu verziju poznate priče za djecu Pied Piper. Dvije najmlađe sudionice ove radionice koje su uspješno i ponosno predstavile sve ono što su naučile tijekom deset dana sudjelovanja na radionicama bile su djevojčice iz Doma za djecu „Maestral“ Split tj. njegove Podružnice „Miljenko i Dobrila“ iz Kaštel Lukšića.

 

Image

20.8.2014.

PRIJATELJSTVO S UDRUGOM DRAGOVOLJACA DOMOVONSKOG RATA HRM-a

Posada “Maestrala” koju je sačinjavalo 15 djece zajedno sa troje svojih odgajatelja, pod paskom iskusnih skipera Nevena Katića i Slavka Vrlića, isplovila je na jednodnevni izlet u smjeru otoka Šolte sa zadržavanjem u mjestu Nečujam. Projekt jedrenja nastavak je suradnje Doma za djecu „Maestral“ s Udrugom dragovoljaca domovinskog rata HRM-e, koja je započela sramežljivo projektom ronjenja prije 8 godina. No, zahvaljujući članovima Udruge, posebno njenom predsjedniku Robertu Kramariću, nastavila se nizom aktivnosti među kojima je jedrenje na dvjema jedrilicama HRM-e: Salona 37 „Katarina Zrinski“ i Salona 45 „Kraljica Jelena“. Sljedeći izlet je planiran u terminu 4.rujna 2014. Na ovom predivnom iskustvu jedrenja zahvaljujemo MORH-u, ministru Kotromanoviću, te posebno Nevenu Katiću, kapetanu fregate i Slavku Vrliću, također zaposleniku HRM-e.

Image

12.8.2014.

MEĐUNARODNI DAN MLADIH U SPLITU

Međunarodni dan mladih u Splitu obilježen je između ostaloga i crtanjem grafita na temu: To je i moj Dom! Splitski writeri i street art umjetnici ocrtali su dio zidova oživjevši fasadu zgrade koja je izuzetno prikladna za takvo nešto – Dom mladih. Iskusnim writerima pomoglo je i 10 djece iz Dječjeg doma “Maestral” koji su se pokazali jako kreativnima u oslikavanju zidova.

Image

7.8.-10.8.2014.

S JAMESOM BENDEROM I ČLANOVIMA UDRUGE „MOST“ NA KORNATIMA

Društvo mladih robinzona sastavljeno od tri člana Udruge “Most” iz Splita i četvero mladih iz Doma za djecu “Maestral” zajedno sa odgajateljem – amerikanac James Bender, višegodišnji suradnik i prijatelj doma za djecu, poveo je u avanturu na Kornate. Četiri dana su spavali u šatorima, budili se ujutro u 4h brati kadulju do 8-9h, a nakon toga i kupine, sami su spremali obroke na prijenosnom plinskom kuhalu, učili jedriti, planinarili i popeli se na najviši vrh otoka Kornat – Metline (237m) i živjeli bez signala za mobitele. Uglavnom, uživali su u ovom raju za turiste, nautičare i ronioce, u osami netaknute veličanstvene prirode.

Image

DUHOVNI ODMOR ZA MLADE

Već tradicionalno, mladi Doma za djecu “Maestral” bili su sudionici 26. međunarodnog festivala mladih u Međugorju. Ove godine u Međugorje je otputovalo 20 mladih sa svojim odgajateljem, predstojnikom i don Vinkom Beusom iz splitske župe Gospe Fatimske - Blatine-Škrape. Tako su bili dio skupa od više od 50.000 mladih i preko 500 svećenika iz cijeloga svijeta. Dani su im bili ispunjeni molitvama, svjedočanstvima, procesijama, pjesmama, klanjanjima, krunicama, sv. misama, koncertima, plesom, predstavama,... Ukratko, bio je to duhovni odmor za mlade. Imali su priliku podijeliti i iskusiti vjeru sa mladima iz cijeloga svijeta što su upotpunili posjetom Ustanovi za predškolski odgoj i socijalnu skrb Majčino selo i duhovnim susretima u vrtu sv. Franje. Uz sve to pronašli su vremena i za kupanje na bazenima, igranje odbojke na pijesku, posjet dvorcu tj. “Kući molitve” supružnika Patrick i Nancy Latta i izlet u Mostar.

Image

VELIKI PUT LUBENICA

Amerikanac James Bender, osnivač organizacije Adriatic Maritime Institute, već dvije godine organizira Veliki put lubenica, tradicijsko-edukacijsku 10-dnevnu plovidbu za mlade polaznike Doma za djecu 'Maestral' iz Splita (u dobi od 14 do 18 godina) na različitim tradicijskim jedrenjacima, a uz stručnu potporu voditelja i posade. Oni usvajaju znanja i vještine tradicijskog jedrenja i života na moru. U tim plovidbama izgrađuje se i dijeli jedna velika pustolovina, stvaraju uspomene, usvaja zajedništvo, samodisciplina i usmjerenost na cilj. Kada je na brodu nešto potrebno to se i radi: dižu se, krate i motaju jedra, spušta i diže sidro, čisti paluba, priprema hrana… Ove godine Veliki put lubenica započeo je autentičnim iskustvom plovidbe na replici tradicijske bracere 'Gospa od mora' iz Dubrovnika (jednojarbolna brodica dužine 10 m, širine 3,6 m) do Neretve gdje se u Pločama ukrcao veći broj lubenica koji je donirao Grad Ploče. S lubenicama su nastavili dalje otocima i poluotocima: Brač-Pelješac-Korčula-Mljet-Lopud. 15. srpnja uplovili su u Dubrovnik gdje su dio preostalih lubenica poklonili djeci Doma za djecu „Maslina“. S mladima je uz posadu plovio i ravnatelj Doma za djecu „Maestral“ Miljenko Grabar koji je na kraju putovanja rekao kako je cilj ove plovidbe bio očuvanje hrvatske baštine, a prošli su put kojim se nekad trgovalo lubenicama od Splita do Dubrovnika. Lubenice su u svakom mjestu i prodavali te su pojeli samo dvije. Mladi su naučili kako se nekad teško zarađivalo za kruh i vjeruje da će im ova edukacijska plovidba ostati u sjećanju cijeli život. A sve to potvrđuje i izjava mlade polaznice: „Ovo je za mene bilo jedno divno iskustvo. Svakako bi ga voljela ponoviti. Naučila sam puno toga, prezanimljivo mi je i nadam se da ću ići i sljedeće godine. Sve je bilo smiješno i bilo je stvarno savršeno. Svi su bili dobri i izlazili nam u susret, čak i kad bi imali neke svoje mušice i stvarno – svaka im čast!“

Image

RONJENJE I SURFANJE NA BRAČU

Projekt ronjenja realizirao se zahvaljujući suradnji s Ronilačkim centrom Big blue iz Bola na otoku Braču u vlasništvu Igora Glavinčića i tvrtke Blue sun hotels&resort. Ove godine, po sedmi put, mladi iz našeg doma uživali su u ljepotama ronjenja kao i ostalim ugođajima koje pruža mjesto Bol. Projekt je započeo u suradnji s RK “Nautilus” s ciljem da mladi koji su smješteni u našoj ustanovi savladaju vještinu ronjenja te uživaju u promatranju hrvatskog podmorja. Nakon prve godine, zahvaljujući velikodušnosti Uprave Blu sun hotela i Igora Glavičića projekt se uspješno nastavio. Zahvalni smo i tvrtki Jadrolinija koja nam je ponudila znatno povoljnije cijene prijevoza. Ove godine osim tečaja ronjenja, proširene su aktivnosti pa su mladi imali prigodu savladati osnove surfanja. Osim navedenih sportova uživali su u odbojci na pijesku, vožnji biciklom kao i plivanju u bazenu hotela Bonaca. I ove godine uz mlade je osim njihove odgajateljice bio naš dugogodišnji volonter Gordan Drašinac. Zahvaljujemo svima koji su nam omogućili kako bi proveli pet nezaboravnih dana na Bolu sa željom da sve ponovimo sljedeće godine.

Image

USPJEŠNO ZAVRŠEN TROGODIŠNJI PROGRAM BESPLATNOG ECDL OBRAZOVANJA MLADIH U SUSTAVU SOCIJALNE SKRBI

Trogodišnji program „Nove usluge u sustavu socijalne skrbi kroz izgradnju konkurentnosti na tržištu rada“ pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih RH koji je provodila Udruga „Golubice“ Kaštela u partnerstvu sa Domom za djecu „Maestral“ i Domom za odgoj djece i mladeži-Split, uspješno je završen. U sklopu projekta uređene su i opremljene suvremene informatičke učionice unutar tih dvaju domova, a koordinatorica i voditeljica programa su odgajateljice Doma za djecu „Maestral“ – Ankica Ilić i Nada Đurin. U Dvorcu Viturri u Kaštel Lukšiću upriličena je svečana promocija uspješnog završetka programa i edukacije polaznika kojima su tom prilikom uručene diplome za stjecanje zvanja "ECDL-operatera" i „ECDL specijalista“. Program je trajao od 1. lipnja 2011. – 31. svibnja 2014. godine i bilo je uključeno 166 polaznika sa područja Splitsko-dalmatinske županije (24 polaznika iz Doma za djecu „Maestral“). Primarni cilj programa je bio pomoći djeci i mladima u sustavu socijalne skrbi stjecanjem korisnih informatičkih znanja u traženju posla, lakšem i bržem zapošljavanju, uključivanju u lokalnu zajednicu, osnaživanju za osamostaljivanje i pomoć u građenju kvalitetnijeg života. 86% polaznika uspješno je položilo ispit i steklo ECDL certifikat kroz tromjesečno obrazovanje, te je ostvarilo i upis zvanja u radnu knjižicu, a 60% korisnika se prijavilo za radno mjesto koje im je ranije bilo nedostupno zbog nepoznavanja rada na računalu.

Image

LJETOVANJE NA HVARU

Prekrasan tjedan u apartmanima gospođe Marije Tudor-Šore u Milni na otoku Hvaru provelo je deset djece sa svojim odgajateljicama. Druženje s obitelji Tudor već je postalo tradicionalno obzirom da svakog ljeta ustupe apartmane našoj djeci na nekoliko dana. Na tome smo im iskreno zahvalni! Oni koji su bili tamo kažu da toliko ljubavi i gostoprimstva dugo nisu osjetili. Uživali su u prekrasnim plažama i bisernom moru, posjetili Malo Grabje-autohtono selo, vidjeli kameni mlin, bili na jednodnevnom izletu u Hvaru, posjetili tvrđavu... Djeca su uživala družeći se sa vršnjacima iz mjesta i hraneći se u restoranima: "Fortuna", "Oaza", "Mala Milna" i u Hotelu "Croatia" kojima se također posebno zahvaljujemo.

Image

„KAZALIŠTE U SRCU“

Djeca Doma za djecu „Maestral“ premijerno su izvela predstavu „Ivica i Marica“ na daskama Doma HV u Lori u Splitu. Ona je dio projekta „Kazalište u srcu“ i rezultat višemjesečnog rada deset djece sa glumcem i redateljem predstava Ratkom Glavinom, baletnom pedagoginjom Olgom Glavina i svojim tetama. U projektu su sudjelovala djeca i stručni djelatnici još četiriju ustanova socijalne skrbi, a svi su oni svoje predstave prikazali na 1. dramskom festivalu u Splitu čija je krilatica „Vrata otvorenih mogućnosti“. Nakon ove premijere slijede brojna gostovanja u kojima će sudionici projekta moći prikazati predstavu „Ivica i Marica“ na jedan sasvim poseban način koji publici, a posebno onoj mlađoj, pruža tridesetak minuta uživanja u scenskim kreacijama glumaca i lutaka, te originalnim glazbenim brojevima.

Image

SVAKA SLIKA KORAK BLIŽE, MAESTRALIĆI DRAGI, KOMBI STIŽE!

“Svaka slika korak bliže, Maestralići dragi, kombi stiže” slogan je aukcije umjetničkih djela koja se održala u Hotelu Park u Splitu s ciljem prikupljanja novčanih sredstva za kombi vozilo za prijevoz djece smještene u Domu. Aukciju je na zanimljiv i veseo način vodio Davor Dretar – Drele, a glazbeni program upotpunio je Marko Pecotić sa pratećim bendom. Odazvali su se brojni suradnici i prijatelji Doma: Blanka Vlašić, Igor Tudor, Aljoša Asanović, predstavnici hotela Radisson Blue,… Svima koji su odvojili novac za djecu na kraju uspješne aukcije kojom je prikupljeno je preko 80 000 kuna zahvalio se ravnatelj Miljenko Grabar koji je između ostaloga rekao: „Istinski se zahvaljujem ispred ove velike obitelji koja ima 115 djece i 67 roditelja, a zove se Dječji dom „Maestral““. Slike koje nisu prodane još su uvijek mogu kupiti. Zainteresirani mogu kontaktirati djelatnike Doma na telefon: 021 545 400 ili putem e-maila: dom.maestral@gmail.com.

Image

PRVA NAGRADA ZA LIKOVNI RAD

Svečana dodjela nagrada najuspješnijim sudionicima Literarno-likovnog natječaja Gradske knjižnice Kaštela “Radost uskrsnuća 2014.” na temu Uskrsa i uskršnjih običaja održana je u srijedu 7.5.2014. u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. Dobitnici prve skupne nagrade za likovni rad su Dječji dom Maestral, Podružnica Miljenko i Dobrila i posebna odgojno-obrazovna skupina OŠ kneza Mislava, Kaštel Sućurac. Djeci su mentorice bile odgajateljica Anita Mlačić-Šoljan i defektologinja Tea Šiškov, a suradnja ovih dviju ustanova traje otkako je posebna odgojno-obrazovna skupina započela s radom. Svi likovni radovi izloženi u dvorcu Vitturi i tu će biti dostupni radoznalim očima narednih desetak dana.

Image

POSJET ZRAKOPLOVNOJ BAZI U DIVULJAMA

Jutro provedeno u 95. zrakoplovnoj bazi Split – Divulje za 7 djece Podružnice “Miljenko i Dobrila” bilo je bajkovito. To kažu i oni i medicinska sestra koja ih je vodila. Imali su priliku razgledati vojnu bazu, uživati u kratkoj vožnji helikopterom (za sve njih po prvi put u životu), upoznati djelatnike koji su ih srdačno dočekali, te počastili sokom i kolačima.

Image

PROLJETNI PRAZNICI U OSIJEKU

Skupina od deset djece zajedno sa svojim odgajateljima i ravnateljem proljetne je praznike provela gostujući u Domu za djecu “Klasje” u Osijeku, te iskoristila tu prigodu da upozna ljepote Slavonije. Osim Osijeka obišli su park prirode Kopački rit, Bizovačke toplice, ergelu lipicanera u Đakovu,… No, s posebnom pažnjom razgledali su Memorijalnu bolnicu u Vukovaru, Memorijalni centar Domovinskog rata (bivša vojarna na Sajmištu), Spomen obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata “Ovčara”, hangare Veleprometa – mjesto privremenog koncentracijskog logora nakon pada Vukovara, Muzej hrvatskog branitelja Blage Zadre, te se vratili kući sa pričama i saznanjima koja će zauvijek pamtiti.

Image

MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGA

Gradska knjižnica Kaštela organizirala je akciju prikupljanja slikovnica povodom Međunarodnog dana darivanja knjiga, koje su donirali Domu za djecu Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću. Ovaj volonterski projekt za cilj je imao poticanje djece i odraslih na darivanje knjiga ili slikovnica. Osim pojedinaca velikog srca, u akciju se uključio i veliki broj nakladnika, među kojima su bili: Neretva d.d. iz Zagreba, Profil-Mozaik, Nova knjiga Rast, Dušević & Kršovnik i Naklada Bošković, te knjižara Skripta iz Kaštel Štafilića. U akciju su bili uključeni najmlađi polaznici Dječjeg vrtića Kaštela, brojni razredi svih kaštelanskih osnovnih škola, pa do najstarije djece iz Srednje škole Braća Radić.

Image

PROMOCIJA PUBLIKACIJE OKVIRKO

Dom za djecu „Maestral“ uz Udrugu Igra i SOS Dječje selo Hrvatska zahvaljujući podršci Ureda za ljudska prava i Ministarstva socijalne politike i mladih sudjelovao je u tijekom 2012. i 2013. u provedbi projekta „OkvirKO“. Osnovna svrha projekta je unapređenje stupnja socijalne uključenosti mladih koji su tijekom odrastanja bili uključeni u dječje/odgojne domove i udomiteljske obitelji. Rezultat dvogodišnjeg rada skupine od 18 stručnjaka i 3 mladih je brošura „Okvir za osnaživanje mladih koji su u procesu izlaska iz skrbi“ i film „Okus skrbi“.

Image

KARNEVAL

Pokladno vrijeme prošlo nam je pod maskama. Sudjelovali smo u Dječjem krnjevalu i Krnjevalu vrtića u Splitu, te obučeni u zečiće, vuka, medvjeda, vjevericu, sovu,... s točkom Moderni kućni ljubimci u dječjim karnevalima u Kaštelima. A u splitskoj dječjoj igraonici Čarobni grad uživali smo u velikom maskenbalu.

Image

MALAČKA

Nas 13-ero do Malačke autima došli,
prema crkvici sv. Ivana pošli.
Putem se smijali, zafrkavali, pričali,
do crkvice za uru ipo dotrčali.
Marendu smo iz ruksaka izvadili,
na praznom želucu poradili.
U povratku svima bilo žao,
pa je novi dogovor za izlet pao.

Image

3. SUSRET BIVŠIH KORISNIKA

Organizirano je druženje bivših korisnika Doma. Neki su Dom napustili prije 50 godina, a neki prije nekoliko mjeseci. Svi su se rado prisjećali događaja iz vremena provedenog u Domu. Igre, dobre zabave, ugodnih sjećanja, toplih zagrljaja i dobre spize nije nedostajalo.

 

Image

O, LA, LA

Sudjelovali smo u humanitarnoj akciji “O, la, la” i tako odnijeli večeru u Prenoćište za beskućnike u Splitu, na radost svih prisutnih te večeri.

Image

NA 41. ZILIK-u

Šestero djece zajedno s ravnateljem i odgajateljem posjetili su Dječji dom “Vladimir Nazor” u Karlovcu gdje se održavala 41. zimska likovna kolonija ZILIK.

 

Image

ZIMOVANJE

Zimovanjem u Ravnoj Gori nagrađeno je 14 djece koja su uspješno savladala vještinu klizanja na Delničkom klizalištu, uživala u šetnji Riječkim Korzom, te planinarenjima na svježem goranskom zraku.

Image

HUMANITARNA PRODAJNA IZLOŽBA U KAŠTELIMA

Eksponatima koji su plodovi kreativnog rada dječjih ruku, obogatili smo humanitarnu prodajnu izložbu s koje su sredstva namijenjena bivšoj štićenici našeg doma. Izložba kao i sportske igre karnevalskih udruga održani su na dan zatvaranja božićnog sajma u Kaštelima.

Image

BOŽIĆNO OZRAČJE

U toploj i emotivnoj večeri prigodom nadolazećih blagdana i podjele božićnih poklona djeca su pokazala svoja glumačka, pjevačka i plesna umijeća. Njima i brojnim prijateljima doma, obratio se novi ravnatelj Miljenko Grabar. Posebni gosti bili su Hajdukovi nogometaši: Vik Lalić, Mario Pašalić, Goran Jozinović, te glumac Marko Petrić kao i predstavnici ustanova i udruga koji s domom njeguju dugogodišnje prijateljstvo i suradnju.

Image

A DI SI TI?

Pridružili smo se humanitarnoj blagdanskoj akciji A di si ti? udruge Most. Na svom štandu prodavali smo razne rukotvorine kako bi se prikupila pomoć za korisnike dvaju prihvatilišta za beskućnike u Splitu.

Image

PROJEKT IPA IV. KOMPONENTE

Sedam djelatnika sudjeluje u projektu IPA IV. komponente koji se odnosi na podršku sustavu socijalne skrbi u procesu daljnje deinstitucionalizacije socijalnih usluga.