Image

INA I SLOBODNA DAROVALE

Mladi glumci zadarskog nezavisnog kazališta Dragon teatar posjetili su Dječji dom “Maestral” u sklopu akcije koju svake godine uoči Božića provode naše najveća naftna kompanija INA i Slobodna Dalmacija. Glumci su izveli predstavu “Ružno pače” koja je nastala prema istoimenom djelu Hansa Christiana Andersena, a mališani su uživali odličnoj glumi, pjesmama i šalama koje su glumci donijeli u njihov dom. - U domu u Splitu, te Podružnici “Miljenko i Dobrila” u Kaštelima ukupno boravi oko 120 korisnika, a svaki posjet njihovim ustanovama jako ih veseli posebice kad je riječ o predstavama poput ove koju s guštom mogu pogledati sve generacije i nasmijati se. Hvala našim donatorima Ini i novinskoj kući Slobodna Dalmacija što nas svake godine ugodno iznenade lijepom gestom koja će svakako dobro doći našem domu - kazala je Veronika Perić, voditeljica splitskog Doma za djecu “Maestral”, kojoj je u ime Ine ček u vrijednosti od 15 tisuća kuna uručila Ana Kušeta, izvršna direktorica Slobodne Dalmacije, poželjevši cijeloj ekipi “Maestrala” tople blagdane. Voditeljica Veronika otkrila je kako će se donacija iskoristiti za potrebe slobodnih aktivnosti korisnika “Maestrala” poput zimovanja i ljetovanja što djecu jako veseli. Djeca su se također obradovala i slatkišima koje im je pripremila „Victa“.Image

POSJET IGRAČA HAJDUKA I ČLANOVA KICKBOXING KLUBA „AMENO“

U susret Božiću Dječji dom "Maestral" posjetili su igrači Hajduka i članovi Kickboxing kluba "Ameno". Brojnim darovima, sportaši su djeci namamili osmijeh na lica te im ovom humanitarnom gestom uljepšali blagdansko razdoblje. Igrači Hajduka Mijo Caktaš, Zoran Nižić, Andrija Balić, Dante Stipica i Tonći Mujan djeci su uručili darove, a posebno iznenađenje doživio je mali Ivan K. koji je poželio dres Francka Ohandze, a Hajduk mu je tu želju ispunio. Osim darova, hajdukovci su djeci poklonili i svoje vrijeme pa su svi zajedno odigrali malonogometnu utakmicu. – To zajedničko druženje njima je značilo i više od darova. Oni su već danima bili uzbuđeni zbog njihova dolaska – kazao je Miljenko Grabar, ravnatelj doma "Maestral", te dodao - Dobro se odmorite, a na proljeće nam donesite titulu prvaka u Split. To je želja ove djece i svih Splićana! Nakon odigrane utakmice s hajdukovcima, djeci su došli novi gosti: Milivoj Bajić, Veljko Vetma, Antonio Plazibat, Tomislav Čikotić, Mario Katić i Dino Taći iz Kickboxing kluba "Ameno". Domu su odlučili donirati bijelu tehniku za stanove za organizirano stanovanje u koje odlaze stariji korisnici doma. Tomislav Čikotić, prvak svijeta u kickboxingu, kazao je kako su odlučili kupiti ono što im je u ovom trenutku najpotrebnije te je naglasio da bi se ovakve akcije trebale češće organizirati.

Image

BOŽIĆNE FEŠTE U DOMU „MAESTRAL“ I PODRUŽNICI „MILJENKO I DOBRILA“

Teško je opisati sve aktivnosti i sav šušur koji se događao u Domu u vrijeme adventa. Svakako je raspoloženje djece bilo na većoj razini od uobičajene zbog brojnih i zanimljivih aktivnosti, novih poznanstava i prijateljstava, te poklona koji su ih obradovali…
Vrhunac ovog veselja dogodio se na tradicionalnim božićnim feštama održanim u večernjim satima 21.12.2015. u Domu u Splitu i 22.12.2015. u Podružnici u Kaštel Lukšiću. Također tradicionalno, djeca su s odgajateljima pripremila prigodni program.
U Kaštelima su imali goste programa – tri sudionice TV showa „Zvjezdice“ – Korneliju Petak, Lanu Rubelj i Đanu Smajo. Posebnu čar programu svojim predivnim glasovima dale su Meri i Anita iz grupe „Meritas“ koje su zajedno sa Sandrom Zokić, pročelnicom i predstavnicom Grada Kaštela, djeci podijelile poklone.
Na Božićnoj zabavi u Splitu gosti su bili Ana Opačak, muška klapa  Podvorje i mješovita klapa Filip Dević.
Vrećice s poklonima nikada nisu bile bogatije. U njima se moglo naći raznih stvarčica koje uveseljavaju djecu - od slatkiša, kozmetike, odjeće, putnih torbi, igračaka, bicikla do mobitela i tableta.
Veliko HVALA svima koji su ovih blagdana na razne načine obradovali djecu:

• Županiji Splitsko-dalmatinskoj • Gradu Kaštelima • Gradu Splitu • hotelu „Le Meridien Lav“ • trgovačkom lancu Konzum d.d. • sudionicima akcije na facebooku koju je pokrenula g-đa Mirta • Kaštelanskim mažoretkinjama • OŠ „Petar Berislavić“ – Područnoj školi Okrug Gornji • Ani Mandac • Anđelki S. i prijateljicama • Marku Bertolinu i Nikši Jajac • Kickboxing klubu „Ameno“ Split • NK „Hajduk“ Split • frizerskom salonu „Topic“ - vl. Marija Topić • Fotoklubu "Split • Moto klubu "Sjene" Kaštela • I MNOGIM DRUGIM DOBRIM LJUDIMA!!!


22.12.2015.

Image

HUMANITARNA AKCIJA „SV. LUCE DONOSI OSMJEH“

Dva splićanina, Nikša Jajac i Marko Bertolino pokrenuli su i organizirali humanitarnu akciju "Sv. Luce donosi osmjeh" s ciljem prikupljanja sredstava i senzibiliziranja javnosti o problemima korisnika Dječjeg doma „Maestral“, akcija je startala 7.12.2015. i trajala je do 14.12.2015. u 12 sati. U organizaciju ove akcije u pomoć je priskočila i Turistička zajednica Grada Splita. Akcija je osmišljena na način da su posjetitelji kućica na Rivi u škrabice donirali novac koji je direktno išao Domu "Maestral". Škrabice su postavljene u 25 ugostiteljskih kućica. Na završetku akcije predstavnici djece i stručnih djelatnika Doma preuzeli su škrabice. Likovne radove/crteže koji će se otisnuti na majice za animatore i škrabice za ubacivanje donacija su pripremila djeca iz doma. - Novac sakupljen ovom humanitarnom akcijom će se prvenstveno utrošiti na opremanje stambenog prostora u kojem žive korisnici doma na putu ka samostalnosti. Pokažite srce i darujte osmijeh! – poručivali su organizatori tijekom akcije. Humanitarni koncert zahvale svima koji su se odazvali akciji održao se 13.12.2015. u 11 sati na središnjoj pozornici na Rivi, a nastupali su: Mažoretkinje Grada Splita, KUD Jedinstvo, dječji zbor Srdelice, ženska klapa Marjan i muška klapa Ježinac. Ravnatelj doma, Miljenko Grabar, smatra da je jako važno podizati svijest među sugrađanima o potrebi pomaganja drugima, naročito djeci, te poziva Gradove i Općine da pomognu kako financijskim sredstvima tako i u potrazi za odgovarajućim prostorima jer u Hrvatskoj postoji oko 1500 korisnika, a ta brojka je konstantna s obzirom da djeca stalno ulaze i izlaze iz institucija potreba će uvijek biti prisutna.

 

Image

OVIH BLAGDANA I FACEBOOK JE BIO U SLUŽBI KORISNIKA DOMA

Ovih blagdana darovi za djecu pristizali su i poštom. Naime, osim Domu dobro poznatih donatora iz dosadašnjih akcija, te novih donatora koji su ove godine započeli suradnju na dobrobit djece sa željom da ih za blagdane obraduju poklonima, Portal Indeks.hr pokrenuo je akciju prikupljanja poklona putem facebooka. Prikupljeni su pokloni prema željama djece. Tako su ove godine vrećice s poklonima za djecu bile bogatije nego ikada do sada i u skladu sa željama djece. Organizatori ove hvale vrijedne akcije ovim su riječima potakli brojne građane Hrvatske na dobrotu i humanost: „Znamo da postoje i ovdje, u našem susjedstvu. Djeca različite dobi... Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, bez njihove ljubavi i topline doma koju će, srećom, ovih blagdana osjetiti velik dio nas. Ta djeca i njihove sudbine ovise o dobroti pojedinaca, o njihovim odgajateljima i skrbnicima. Ovise o nama. Pokažimo im da nisu sami i da imamo ljubavi i za njih. Nećete promijeniti svijet, ali ćete tom djetetu možda uljepšati njegov.“ Velik je popis dobrih ljudi koji su se priključili akciji i darovali našu djecu. Svima od srca u ime sve djece VELIKO HVALA!!!

 

Image

TRADICIONALNO DRUŽENJE BIVŠIH KORISNIKA I DJELATNIKA

U Dječjem domu „Maestral“ u Splitu održano je tradicionalno okupljanje bivših korisnika. Oduševljenje zbog međusobnog susreta bivših korisnika i susreta sa sadašnjim i bivšim djelatnicima doma uveličao je i susret njihove djece koju su neki doveli. Posjet kući u kojoj su odrastali i zagrljaj s ljudima koji su skrbili o njima u vrijeme kada to njihovi roditelji nisu mogli izazvao je erupciju pozitivnih emocija. Na ovom predblagdanskom druženju bilo je preko šezdeset gostiju, a koliko je ovo važna stvar za njih govori činjenica da se na okupljanje svake godine odazove sve više uzvanika. Stigli su iz svih krajeva Hrvatske, kamo ih je život, otkako su napustili Dom, odveo. Iz Istre je tako do Splita stigao Ričard Režić Riki (42), i to sa svoje troje djece kojima je htio pokazati gdje im je otac od svoje prve godine živio. Kratko, ali znakovito je prokomentirao ovaj događaj i zašto je doveo svoju djecu: - Neka vide, njima je to teško i zamislit' jer imaju svoj krov nad glavom, pravu obitelj, majku i oca koji se o njima brinu... Ja to, na žalost, nisam ima'. Do osamnaeste je bilo kako-tako, živija sam tu u Domu, ima' svoj krevet, ručak... Onda je počela borba - moraš izać' odavde, a nemaš di otić', nije tada bilo stambenih zajednica u koje se šalju punoljetni štićenici. Iako su neki etiketirali "domaše" ka' lopove, huligane ili narkomane, ja to nikad nisam bija. Nikad nisam zna ukrast i zato sam, da bi ima koju kunu, uvik nešto radija - kopa kanale, radija u lunaparku, servisira mobitele, vozija kamion. Unatoč svemu, uspija san. Živim i radim za svoju dicu, ona su mi sve na svitu - kaže Riki koji je suprugu Draganu upoznao u Istri i odlučio tamo započeti novi život - završio je srednju prometnu školu, zaposlio se u jednoj prijevozničkoj tvrtki, dobio stalan posao, zasnovao obitelj... S jednogodišnjom kćerkicom na druženje u "Maestral" stigla je i Ana (27), koja je život u Domu ostavila iza sebe prije osam godina. Na pitanje što za nju znači ovo druženje, rekla je: - Kad dođen tu, sitin se, naravno, svega, uglavnom lipih stvari, kojih je, ipak, bilo više nego onih ružnih. Uostalom, ja san uvik imala neki svoj pravac s kojeg me se nije moglo omest', završila sam srednju školu, onda i fakultet, udala se za svoju dugogodišnju ljubav, rodila dite... Smatran se realiziranon osobon. Mene prijatelji u školi nikad nisu tretirali kao "domašicu", možda zato šta san se sama tako postavljala. Uostalom, nisan se nikad družila samo s dicon iz Doma, uvik san širila krug prijatelja, bila san i sportašica... Nikad nisan ni očajavala, kao što ne očajavan ni danas; teško mi je šta mi nije živa majka da joj pokažen svoju curicu koja nosi njezino ime, ali zato imam supruga i njegove roditelje koji su me prihvatili ka' vlastito dite. Nisu, na žalost, sve priče bivših štićenika poput ove dvije, ima i nekolicina onih koji, kaže nam ravnatelj "Maestrala", nisu smogli snage savladati nedaće koje su im se našle na životnom putu.

 


Image

IZLET U SINJ – POSJET AERO KLUBOVIMA FAROS, SINJ I SPLIT

Trinaestoga prosinca, raspoložena skupina od 13 korisnika Podružnice „Miljenko i Dobrila“ iz Kaštel Lukšića dan je provela u ugodnom društvu članova Aeroklubova Sinj iz Sinja, Vitar iz Splita i Faros iz Starog Grada na Hvaru. Organizator ovog druženja djece i članova aeroklubova je Josip Novak, predsjednik AK Faros i član aeroklubova Sinj i Split. Aerodrom Sinj je registriran pri Agenciji za civilno zrakoplovstvo, sukladno zakonskim propisima, kao i zrakoplovi Morane u vlasništvu AK Sinj i Cessna u vlasništvu AK Split, kojima djeca imaju mogućnost panoramskog leta u nekom slijedećem posjetu. Svi piloti su certificirani po europskim standardima, imaoci su valjanih sportskih i profesionalnih dozvola izdanih od CCAA-Agencije za civilni zračni promet RH. Letenje i operacije zrakoplova na aerodromu Sinj se izvode pod nadzorom i sukladno uvriježenoj profesionalnoj praksi, utemeljenoj na Zakonu o zračnom prometu. Po dolasku u Sinj djeca su postavila cvjetni vijenac koji su u domu izradili s odgajateljicom na spomen ploču Hrvatskim zrakoplovcima. Zatim su se u učionici upoznali s pravilima ponašanja na aerodromu, u hangaru, na stajanci i u blizini zrakoplova. Poslušali su i kratko predavanje o načinu rada zrakoplova i jedrilica, ali to ih je previše posjetilo na školu i fiziku pa su jedva dočekali izlazak iz učionice i izrade „selfija“ u zrakoplovima i ispred njih. Također su bili oduševljeni letačkim programom padobranaca, zračnih jedrilica i motornih zrakoplova. Šlag na kraju, bilo je meso s gradela koje su za posjetitelje dječjeg doma pripremili članovi aeroklubova. Oduševljenje je bilo još veće kada su nakon ručka dobili desert – slatkiše koje su im domaćini pripremili.

 
Image

SURADNJA S HOTELOM „LE MERIDIEN LAV“

U bazenu hotela „Le Meridien Lav“ skupina djece programa poludnevnog boravka uživala je tijekom cijelog popodneva 27.11.2015., a u luksuznom restoranu s pogledom na more poslužen im je raskošan ručak. Vrijedna ekipa djelatnika ovoga hotela bila je 4.12. u Podružnici i vrijedno pomagala u čišćenju dvorišta i bazena s ribicama tijekom cijelog jutra. A dvorište splitskog „Maestrala“ bojama su dotjerivali 10.12.2015. Djeca do 12 godina bila su 7.12.2015 na predstavi i domjenku u hotelu „Le Meridien Lav“, te su im uručeni pokloni prema prethodno iskazanim željama. Program s podjelom poklona bio je namijenjen djeci djelatnika hotela i djeci „Maestrala“. Starija djeca poklone su dobila 18.12.2015. kada su predstavnici hotela došli u posjet. Kako ova suradnja iz dana u dan raste teško je nabrojati sve inicijative koje su usrećile djecu. Sada su u njihovim listama prijatelja već zabilježeni barba Igor i teta Zrinka. A ovo je tek početak…

 Image

MOBILNI TIM ZAPOČEO S RADOM U OMIŠKOJ ZAGORI

Centar za socijalnu skrb Omiš i Dječji dom "Maestral" započeli su s realizacijom projekta mobilnog tima. Riječ je o timu stručnjaka kojim se planira pokrenuti omiško zaleđe na način da oni dolaze korisnicima, što je i sukladno europskim standardima. Tako stručnjaci iz pomagačkih djelatnosti, psiholog, socijalni radnik i viša medicinska sestra dolaze obiteljima koji su u vrlo teškoj socio-ekonomskoj situaciji i imaju potrebu za savjetovanjem i pomoći. Ovim projektom obuhvaća se područje od Šestanovca do Sinja, odnosno područje koje pokriva Centar za socijalnu skrb Omiš. Ravnatelj "Maestrala“, Miljenko Grabar, objašnjava kako se ljudi potrebiti pomoći neće morati spuštati sa sela u grad nego će stručnjaci ići k njima i obavljati savjetodavnu i edukativnu pomoć, raditi s njima kao podrška u raznim obiteljskim neprilikama i potrebama. Za početak će se orijentirati na nekoliko obitelji koje su najpotrebitije ovog oblika podrške. Na čelu mobilnog tima je psihologinja Ana Bilčić (ujedno i nositeljica cijelog projekta) koja pojašnjava da u tretmanu imaju obitelji koje su već u sustavu socijalne skrbi. Pokrivaju široku lepezu problema, od onih najmanje opasnih do onih koji su zaista jako rizični; obitelji koje su u riziku od ovisnosti, slabo razvijenih roditeljskih vještina do onih koji su korak od izdvajanja djece iz obitelji zato što su potpuno narušeni obiteljski odnosi. U nekim obiteljima će se više usmjeriti na same roditelje ili na pojedinog roditelja, kod nekih posebno na rad s djecom, ali bit je uključiti i roditelje i djecu u zajednički rad. Planovi za daljnji razvoj mobilnog tima je organizirati i edukacije i radionice koje će biti na lokalnoj razini. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Omiš, Renata Jurčević, ističe da je projekt mobilnog tima bila inicijativa Centra za socijalnu skrb Omiš jer su prepoznavajući potrebe korisnika razmišljali na koji način ih zadovoljiti i kako uopće proširiti mrežu usluga u socijalnoj zajednici. Iz te početne ideje i svijesti o tome što treba dogovorila se u kratko vrijeme suradnja s Maestralom. Napravili su selekciju obitelji koje će za početak biti uključene u projekt i krenuli malim koracima. Ideje i ambicije su velike. Odlazak u obitelji je samo jedan dio cijelog projekta, ali ide se korak po korak. Za početak su uključili obitelji koje su u riziku, odnosno one gdje su djeca u riziku - to su obitelji koje trebaju intenzivniju podršku van klasičnih mjera koje su se do sada provodile u okviru sustava. Ovaj projekt je iznimno važan za omišku zagoru gdje su ljudi prostorno i prometno izolirani, gdje je jedan drugi mentalitet i gdje ljudi imaju drugu vrstu problema nego u priobalju tako da je jako važno širiti različite socijalne usluge na prostor omiške zagore koji je jako velik i gdje su ljudi najviše zakinuti za te usluge. Iako će se projekt mobilnih timova razvijati korak po korak, kako bi se zapravo i trebao razvijati svaki veliki i ozbiljniji projekt, obitelji koje budu uključene zasigurno će na ovaj način lakše prebroditi teškoće koje su ih snašle. I na kraju, važno je istaknuti da je tvrtka „Uni Rent“ iz Kaštel Novoga na konkretan i vrlo koristan način pokazala da je prepoznala važnost ovog projekta i zahtjevnost u obilascima vrlo udaljenih obitelji od stručnjaka iz „Maestrala“, te ustupila osobno vozilo na korištenje ovome timu.

 Image

TERAPIJSKO JAHANJE

Udruga veterana 4. Gardijske brigade je, u suradnji sa konjičkim klubom ''Sveti Mihovil'' iz Trilja, osmislila projekt koji omogućava uslugu terapijskog jahanja za djecu sa poteškoćama u bilo kojem obliku funkcioniranja. Terapijsko jahanje se definira kao liječenje i aktivnosti uz pomoć konja, a za cilj se navodi postizanje širokog spektra kognitivnih, fizičkih, emocionalnih, mentalnih, društvenih, obrazovnih te bihevioralnih napredaka u liječenju djece i odraslih sa poteškoćama. Sama terapija uspješna je ovisno o stupnju invaliditeta te o svakoj osobi individualno. Djeluje više na psihološkoj osnovi, ali ima i neuromuskulaturni učinak, utječe na centar za ravnotežu, ublažava mišićne spazme, te poboljšava raspoloženje. Projekt će trajati cijelu školsku godinu te okuplja škole i ustanove socijalne skrbi iz šireg područja Splitsko-dalmatinske županije. Cilj projekta je djeci s tjelesnim, mentalnim ili emocionalnim poteškoćama pružiti jedan vid terapije i rehabilitacije kroz razvijanje i poboljšanje svojih vještina, kao i općeg fizičkog te mentalnog zdravlja. Sve aktivnosti uspješno vode brat i sestra Lucija i Tihomir Ajduković, a u tome im pomažu konji osposobljeni za rad sa djecom zajedno sa volonterima. Našu djecu smo uključili u projekt tijekom listopada 2015. godine te se svaki put sa oduševljenjem zajedno uputimo u Trilj. Sva djeca koja koriste usluge Dječjeg doma ''Maestral'', Podružnice ''Miljenko i Dobrila'', uključena su u terapijsko jahanje. Odlasci u konjički klub ''Sveti Mihovil'' su također i edukativne prirode jer djeca puno uče o konjima, njihovoj ishrani, načinima čišćenja i održavanja konja i njihovog životnog prostora te načinima upravljanja konjima. Neka od njih već imaju i ''svog'' konja kojeg prije jahanja dobro pripreme i nahrane. Još jedna povlastica sudjelovanja u ovom projektu je uživanje u prekrasnoj prirodi obogaćenoj nepreglednim zelenim površinama, šumom i rijekom.

 

 Image

DRUŽENJE DJECE S DONATORIMA POLICA ŽIVOTNOG OSIGURANJA

Dječji dom "Maestral" i Zaklada "Vaša pošta" predstavili su jednu lijepu priču u splitskom hotelu "Park" kroz tradicionalno druženje djece sa donatorima polica životnog osiguranja. Široka je lepeza donatora, od velikih firmi i kompanija, županija, gradova, općina, preko sportaša, umjetnika i drugih javnih osoba, do umirovljenika koji unatoč skromnim sredstvima iz mjeseca u mjesec velikodušno izdvajaju sredstva za ovu djecu. Ova večer u kojoj su korisnici „Maestrala“ plesom, te filmom i igrokazom o svom domu zahvalili svojim donatorima bila je preplavljena vedrom atmosferom i pozitivnim emocijama. Ravnatelj Doma, Miljenko Grabar, istaknuo je kako se radi o uistinu predivnoj akciji, te je zahvalio prisutnima na dugogodišnjoj podršci naglasivši da djetetu koje izađe iz Doma iznos od šest tisuća eura koje ima na raspolaganju donosi osjećaj sigurnosti i spokoja. Tim novcem koji im se isplaćuje u mjesečnim obrocima kroz dvije godine osiguravaju si smještaj i ulažu u doškolovanje, a bez ovih divnih ljudi to ne bi bilo moguće. Riječ je o kampanji koja je prije šest godina započela u Splitu na inicijativu volonterke doma Senke Klarić, danas upraviteljice Zaklade „Vaša pošta“ kako bi se djeci "Maestrala" osigurao što lakši prijelaz u samostalni život. Ta inicijativa danas je prisutna u 20 domova u Hrvatskoj, te je do sada uplaćeno više od 15 milijuna kuna za 335 korisnika. O vrijednosti ove kampanje ipak najviše govori iskustvo bivše korisnice, Vinkovčanke Ana Marije Veselčić, studentice Glume na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Ona je posvjedočila koliko mnogo znači ova potpora. Pomisao da je prestala biti dio jedne zajednice ju je plašila. No, uz financijsku i moralnu podršku koja joj je na ovaj način pružena, bez da se očekuje išta zauzvrat, osjeća da nije sama i da postoji netko tko je uz nju i vjeruje u nju.

 


Image

JESEN U KAŠTELIMA

U cilju promicanja agro turističke ponude Kaštela i tradicijskih djelatnosti Turistička zajednica grada Kaštela organizirala je u Kaštel Kambelovcu manifestaciju „Jesen u Kaštelima – sajam plodova zemlje“. Tom prigodom obilježeni su i Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. Dječji dom „Maestral“, Podružnica „Miljenko i Dobrila“, na svoj izložbeni štand privukla je posjetitelje zanimljivom dekoracijom od domaćeg voća, raznih vrsta kruha, peciva i slastica, a ponajviše svježe pripremljenom viškom pogačom kojoj kaštelani nisu mogli odoljeti. U manifestaciji su sudjelovale osnovne i srednja škola, dječji vrtići i razne udruge grada Kaštela.

 Image

VIKEND U MEĐUGORJU

Volonteri crkve Sv. Filipa Nerija iz Splita su i ove godine prvog vikenda u listopadu organizirali za deset djece i mladih iz Dječjeg doma „Maestral“ izlet u Međugorje. Meteorološke najave kiše nisu se obistinile tako da su sve planirane aktivnosti ostvarene na radost djece i volontera predvođenih dr. med. Marijom Perić. Uspeli su se na brdo iznad Međugorja Križevac (520m), bili na mjestu ukazanja – Podbrdo, te posjetili zajednicu "Novi horizonti" gdje im je predstavljen rad te zajednice, a voditelji su odgovarali na brojne pitanja mladih posjetitelja. Udruga "Novi horizonti" ("Nuovi orizzonti") humanitarna je organizacija čija je misija pomaganje osobama s teškoćama širom svijeta, te je od Svete Stolice priznata kao međunarodna privatna udruga vjernika. Udrugu je početkom 90-ih osnovala talijanska katolička aktivistica Chiara Amirante, a do danas je narasla u ozbiljnu organizaciju koja ima više od 180 različitih humanitarnih punktova u više zemalja.

 


 
Image

PUSTOLOVNA AKTIVNOST U PRIRODI

Nezaboravan je bio dan za petnaest djece Dječjeg doma „Maestral“ kojeg su proveli u pustolovnim aktivnostima u park šumi Marjan uz Čedu i Bonga – instruktore hrvatske škole Outward bound. Aktivnosti su provedene u sklopu projekta Razvoj tolerancije koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Cilj programa je jačanje djece i mladih dajući im osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja, potičići njihovu inicijativu, pomažući im u otkrivanju vlastitih potencijala, razvijanju socijalnih vještina i tolerancije, te pripreme za budućnost. Dječji dom „Maestral“ ima dugogodišnju suradnju sa Hrvatskom školom Outward bound koja je neprofitna organizacija i provodi programe iskustvenog učenja kroz pustolovne aktivnosti u prirodi. U ovo vrijeme kada napredna tehnologija omogućuje djeci zabavu bez izlaska iz kuće, ovo je upravo to što treba svakom djetetu za zdrav psihofizički i socijalni razvoj.

 Image

MIRNO MORE I "MAESTRAL" OPET ZAJEDNO

21. godinu za redom zaplovila je Flota mira u sklopu najvećeg međunarodnog socijalno-pedagoškog projekta u Europi “MIRNO MORE”, a kojoj je već treću godinu za redom bila luka domaćin Marina Kaštela. Domaćin je ove godine osigurao 13 jedrilica iz vlastite flote. Već tradicionalno na jednoj jedrilici bila su djeca iz Dječjeg doma „Maestral“ sa svojim odgajateljem i skiperom Boškom s kojim su u višegodišnjim sedmodnevnim druženjima razvili prijateljski odnos i zovu ga svojim skiperom. Kažu da im nije važno kojom jedrilicom plove, nego da ih barba Boško vozi. ‘Flota mira’ isplovila je iz Marine Kaštela na krstarenje Jadranom obilazeći njegove predivne otoke. Kroz igru, druženje i niz kreativnih aktivnosti tijekom svog boravka djeca su sudjelovala u raznim pedagoškim programima, radionicama i okruglim stolovima, te zabavnom programu. Unatoč kiši i lošem vremenu 24. rujna cijela ‘Flota mira’ je prošla Kaštelanskim zaljevom i u formaciji simbolične zvijezde djeca su ispustila ekološke balone u zrak kao znak mira dok su Maestralovci mahali svojim prijateljima u Podružnici „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću. Cilj ovog projekta je omogućiti kronično bolesnoj, marginaliziranoj, socijalno ugroženoj djeci, te djeci sa fizičkim i psihičkim poteškoćama da zajednički jedreći po hrvatskoj obali provedu tjedan mira i družeći se odbace predrasude prema različitim socijalnim, vjerskim i etničkim skupinama. Projekt “Mirno more” dobitnik je posebnog priznanja koje se dodijeljuje zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva za podvige spašavanja na moru, doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu, te doprinose u promicanju pomorske znanosti i kulture za 2014. godinu, a koji se inače dodijeljuje na središnjoj proslavi Dana pomoraca i brodaraca na blagdan Sv. Nikole u Puli.

 Image

NA OSMOM SAJMU DOBROTE U TROGIRU

Među trinaest ustanova socijalne skrbi i Dječji dom „Maestral“ poškropio je Trogir kapljicama dobrote, kako je rečeno na otvaranju osmog po redu Sajma dobrote u organizaciji Doma za psihički bolesne odrasle osobe na Čiovu. Radovima vrijednih ruku djece i odgajatelja Dječjeg doma „Maestral“ na humanitarno-prodajnoj izložbi pokazana je kreativnost na djelu. Izložili su nakit, podmetače, kesice lavande, suvenire, likovne raadove i još mnogo drugih kreativnih ostvarenja. Da bi i po kišnom vremenu veselje u Trogiru bilo na nivou prigodni program obogatile su Kaštelanske mažoretkinje, članovi KUD-a Andrija Matijaš Pauk i povijesna grupa OŠ „Petar Berislavić“.

 Image

TIJEKOM LJETA BILI SMO DOMAĆINI GOSTIMA IZ HRVATSKE, SLOVENIJE I BiH

Prekrasna kamena kuća uz obalu Kaštelanskog zaljeva u koju je smještena Podružnica Dječjeg doma „Maestral“ bila je mjesto za odmor djeci i djelatnicima iz dječjih domova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine:

- Mladinski dom "Malči Beličeve", Ljubljana

- Mladinski dom "Maribor", Maribor

                                                - Dom za djecu "Vladimir Nazor", Karlovac

                                                - Dječiji dom "Bjelave", Sarajevo

                                                - Javna ustanova "Dom - porodica", Zenica

Gosti su uz kupanje i sunčanje na plaži imali su priliku obići Kaštela i njihovu okolicu, te kušati dalmatinsku spizu. Pozitivno iskustvo ovim razmjenama djece sigurno će biti nastavljeno jer su gosti zadovoljni i s puno riječi hvale napuštali Podružnicu, a djeca iz Dječjeg doma „Maestral“ rado iščekuju odlazak u goste, posebno na skijanje.

 

 Image

„KATOLIČKI WOODSTOCK“ U MEĐUGORJU

Kao i prethodnih desetak godina, tako smo i ove godine bili sudionici Međunarodnog molitvenog susreta mladih kojega ponekad zovu „Katolički Woodstock“, a ove godine je bio 26-ti po redu. Naime, Međugorje je malo mjesto, smješteno u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nekada je to bilo sasvim obično selo sa župnom crkvom, a stanovnici su živjeli svoje živote obrađujući zemlju, sadeći duhan i lozu, te razno povrće i voće kako bi osigurali hranu za svoje obitelji. Danas je Međugorje postalo jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta na svijetu koje posjećuje velik broj hodočasnika pronalazeći ovdje svoj mir u vjeri. Pokojni fra Slavko Barbarić pokrenuo je Molitveni susret mladih 1990. godine, okupivši te godine stotinjak mladih, dva svirača s gitarom te nekoliko pjevača, a sve se održavalo u zelenom šatoru. Svake godine broj sudionika se povećavao, te brojem prerastao sva druga međugorska okupljanja. Ove godine na tom susretu sudjelovalo je oko 50 tisuća sudionika iz 69 zemalja svijeta. Sedam djece Dječjeg doma „Maestral“ imalo je priliku u Međugorju doživjeti mir, posvetiti se sebi, skrušeno moliti i nahraniti dušu kako bi imali snage za sve ono što ih očekuje u budućem životu.

 

 Image

SUDIONICI LJETNE TVORNICE ZNANOSTI

Ljetna tvornica znanosti (Summer Science Factory) je znanstveno-edukacijski projekt namijenjen djeci u dobi od 10 do 18 godina, koja imaju želju kreativno provesti ljetne praznike proučavajući znanost kroz interakciju s drugom djecom i mladim znanstvenicima. Četvero djece Dječjeg doma „Maestral“ u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) u Splitu sedam je dana, zajedno sa svojim mentorima, tražilo odgovore na razna znanstvena pitanja iz fizike, kemije, biologije,… Iako su djeca prvi dan bila zbunjena i pitala se hoće li moći pratiti predviđeni program, brzo su se uspješno povezala s mentorima i članovima grupa u kojima radili. Kroz razna istraživanja, pokuse, prezentacije i igru prevladali su ljetne vrućine i obogatili svoje znanje. Za sve zainteresirane građane zadnji dan Ljetne tvornice znanosti svaki od sudionika prezentirao je jedan dio svoga sedmodnevnog rada i posjetiteljima su pojašnjavali razna znanstvena pitanja. Jedan od sudionika pričao je svojoj teti u domu nakon prvog dana: „Teto, ja tamo ne znam ništa. Sramim se. Svi su pametniji od mene.“ Dok je zadnjeg dana izjava tog istog djeteta glasila: „Svakako bih išao i dogodine. Totalno je dobra ekipa. Baš sam bio pametan na prezentaciji.“ Izjave djece da bi rado sudjelovala i dogodine govore dovoljno o njihovu iskustvu rada u ovakvim radionicama.

 

 Image

NOVI SPORTSKI I MULTIMEDIJALNI CENTAR U DOMU

Novi poticaj kreativnosti i rekreativnosti korisnicima Dječjeg doma „Maestral“ od danas omogućuje sportski i multimedijalni centar u sklopu Doma. Centar se sastoji od jednog igrališta pokrivenog umjetnom travom, drugog koje je natkriveno pomičnim krovom gdje su smješteni stolovi za stolni tenis i stolni nogomet i polivalentne prostorije opremljene plazma televizorom i disko-kuglom u kojoj će se slaviti rođendani, organizirat karaoke, kino projekcije i druge razne kreativne aktivnosti. Činjenica je da djeci ništa ne može u potpunosti nadomjestiti ono što ovim mališanima nedostaje. Ipak, treba im omogućiti što više da se osjećaju sretnije i zadovoljnije. Sudeći po njihovom veselju, ovaj dodatni sadržaj za provođenje slobodnog vremena na konstruktivan način je pravi pogodak. Svečanom otvaranju novog sportskog nazočili su i korisnici i voditelji dječjeg doma iz Karlovca te tako zajedno sa Splićanima uživali u ukusnoj spizi s gradela, kako i priliči feštama u Dalmaciji, koju su pripremala djeca s odgajateljima. Najzaslužniji za ove nove sadržaje u domu kojem su djeca nadjenula ime “Maestralko” su tvrtke Tommy i P&G koje su organizirale humanitarnu akciju "Nota dobrote" i prikupili 71.000 kuna. Ravnatelj Doma, Miljenko Grabar, je komentirao da želi sugrađanima poslati transparentnu poruku da su donirana sredstva uistinu namjenski i kvalitetno potrošena te je u ime djece ovom prilikom javno pozvao dvije pjevačke zvijezde, rođene Splićanke, Jelenu Rozgu i Severinu, da pjevaju na koncertu za djecu Doma.

 

 Image

PONOVO NA „VELIKOM PUTU LUBENICA“

Uz velikog prijatelja Dječjeg doma „Maestral“ Split, amerikanca Jamesa Bendera, po treći put je organiziran „Veliki put lubenica“ u kojemu je sudjelovalo petero djece. U tradicijsko - edukativnoj 10-dnevnoj plovidbi djeca su uz stručnu potporu peteročlane posade usvajala znanja i vještine tradicijskog jedrenja i života na moru. „Veliki put lubenica“ započeo je plovidbom iz Splita do Neretve gdje su u Pločama ukrcali lubenice koje je donirao Grad Ploče. Jedrenjakom, tradicijskom jednojarbolnom brodicom - bracerom „Gospa od mora“ (dužine 10 m, širine 3,6 m) s lubenicama su plovili do Lovišta na Pelješcu, Vele Luke, Mljeta, Lastova, Brne, Lumbarde, Koločepa, Stona... Zadnji dan su doplovili u Dubrovnik gdje su ih dočekala djeca Doma za djecu „Maslina“ kojima su poklonili dio lubenica. Ovo putovanje uz potporu Splitske Banke i Valamar Riviere pružilo je jedinstvenu priliku u kojoj je teret lubenica bio samo simbol koji se na tradicijskom plovilu prevozi i dijeli po otocima, te se na taj način širi kultura tradicije, zajedništva i razumijevanja. Uz Jamesa Bendera - osnivača Jadranskog Pomorskog Instituta, djeca su tijekom plovidbe uviđala da cijela posada mora raditi zajedno kako bi bili uspješni, da na brodu ima puno posla i stalno se radi: dižu se i krate jedra, proučava se prognoza, priprema navigacija, održava i čisti brod, sprema hrana... Putem su u svrhu praćenja onečišćenja bilježili smeće na koje su nailazili. Ova pustolovina jedrilicom oskudnog komfora idealno je okruženje za edukaciju i stjecanje nužnog samopouzdanja, za timski rad, a mladima nudi zajedništvo, te pruža direktno usvajanje vrijednosti maritimne baštine, vještine i tradicija naše obale i otoka. Djeci se posebno svidio dan kada su zamijenili uloge s posadom. To su toliko ozbiljno shvatili da je jedan dječak izjavio: „Baš su se odrasli glupirali!“

 

 Image

JEDRILICOM DO ŠOLTE

Kolika je brzina 11-metarske jedrilice, u kojim jedinicama se mjeri, što je kobilica broda i koliko je duga, kako odrediti smjer vjetra i još mnogo toga naučila su djeca Doma za djecu „Maestral“ jedreći od Splita do mjesta Rogač na Šolti sa skipericom Zrinkom Hrvoj koja ih je svemu tome poučila. Bio je to nezaboravan izlet za devetero djece koja su osim u jedrenju dan proveli u egzibicima u aquaparku na plaži u Rogaču uz nezaobilaznu pizzu, pa s vjetrom u kosi krenuli nazad u Split uz smijeh i pjesmu. Za nekoliko dana će ovaj izlet biti ponovljen za još jednu skupinu djece koje će istim guštima počastiti teta Zrinka.

 

 Image

NASTUP NA 55. MEĐUNARODNOM FESTIVALU DJETETA I POSJET AQUAPARKU U SOLARISU

Dramska skupina doma s predstavom W. Shakespearea „Ukroćena goropadnica“ koju je na čakavštinu preuredio Vanča Kljaković dajući joj naziv „Kato, Kato, moje zlato“ predstavila se na 55. Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. U predstavi je nastupalo pet korisnika Doma, ravnatelj, predstojnica i odgajateljica predstavljajući likove na vrlo poseban i zanimljiv način. Ovu zahtjevnu predstavu uvježbavali su osam mjeseci uz pomoć glumca Ratka Glavine i koreografkinje Olge Glavina. Nakon uspješno izvedene predstave, te pizze kojom su utažili glad, glumci su zajedno sa još desetak korisnika Doma posjetili Aquapark u hotelsko-turističkom resortu Solaris što im je ujedno bila i nagrada za uspješno završavanje školske godine. Vodene avanture u oduševile su kako one male, tako i velike posjetitelje iz Dječjeg doma „Maestral“. Misao na kraju dana bila im je da bi ovo svakako željeli ponoviti!

 

 Image

GOSTOVANJE GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA

Već tradicionalno na kraju školske godine Gradsko kazalište lutaka iz Splita korisnike Doma za djecu „Maestral“ počasti jednom predstavom. Ove godine to je bila zanimljiva i poučna predstava „Paško u knjižnici“ koju su glumci izveli za djecu u Splitu i u Podružnici u Kaštel Lukšiću. Neka od djece u su sebi prepoznala nešto od dječaka Paške koji obožava nogomet, kompjuterske igrice, voziti skejt, a nikako ne voli čitanje. Jednom sasvim slučajno napuca loptu kroz prozor knjižnice. Paško krene za njom, upozna djevojčicu Luciju i zavoli čitanje. Likove Paška i Lucije oživjeli su glumci Milena Blažanović i Branimir Rakić, a s njima je u gostima bila i propagandistica Gradskog kazališta lutaka Ana Milat. U ovoj pomalo romantičnoj predstavi osim djece doma uživala su u Kaštelima i učenici 2c i 2d razreda OŠ „Prof. Filipa Lukasa“ iz Kaštel Staroga sa svojim učiteljicama Esmom Sarajčev i Zrinkom Đurđević Katić.

 

 Image

POSJET HRVATSKE NOGOMETNE REPREZENTACIJE

Uoči kvalifikacijske utakmice s Italijom, hrvatska nogometna reprezentacija uljepšala je dan korisnicima Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe "Maestral". Nogometaši i članovi stručnog stožera Hrvatske družili su se s oko 40 djece i donijeli im darove - majice, kape, potpisane autogram karte i na kraju se fotografirali s njima. Ravnatelj Doma, Miljenko Grabar, poručio je reprezentativcima da su napravili vrlo pozitivnu stvar za veliku obitelj Doma koja broji 127 djece u osam programa, a pokriva područje od Dubrovnika do Karlovca. Naglasio je da mu netko nudi bilo koji drugi posao, zahvalio bi se na ponudi jer trenutno nema veće časti od funkcije koju obnaša. Gostima je poželio dobrodošlicu i zahvalio što su ih počastili svojim dolaskom zbog čega su djeca bila vrlo sretna i uzbuđena. Oni su najveći i najvjerniji navijači koji reprezentaciji žele puno sreće i uspjeha te da pobijede Italiju. Zahvalivši na toploj dobrodošlici, hrvatski izbornik Niko Kovač je naglasio: - Svi mi koji smo roditelji i imamo djecu znamo koliko je bitno da imaju roditelje. Vi ste ti koji ste napravili veliku stvar i hvala vam što smo imali priliku doći u vaše sveto mjesto. Drago mi je što smo ovdje i na raspolaganju smo djeci.

 

 Image

POSJET NACINALNOM PARKU „KRKA“

Prekrasan proljetni dan 25 djece i 7 djelatnica Podružnice „Miljenko i Dobrila“ provelo je uživajući u prirodnim ljepotama nacionalnog parka „Krka“. Dan nisu proveli samo u igri i relaksaciji, nego su sudjelovali u kreativno-edukativnim radionicama koje su vodile Silvija Čaleta – rukovoditeljica Odsjeka za promidžbeno-promotivnu djelatnost i njene suradnice Marija i Josipa. Djeca su izrađivala nakit od staroga papira, ukrase od plastičnih vrećica i reciklirali su stari papir. Interes djece za radom u ovim radionicama bio je velik, te je sa djelatnicama Nacionalnog parka dogovorena i daljnja suradnja u okviru koje će djelatnici Nacionalnog parka provesti radionice i u Dječjem domu "Maestral".

 

 Image

OKRUGLI STOL NA TEMU „RADOM NA SEBI DO RADA S DRUGIMA“

Na okruglom stolu s temom „Radom na sebi do rada s drugima“ održanom u dvorcu Vitturi kojega je organizirala udruga „Sv Jeronim“ iz Kaštel Gomilice sudjelovao je i ravnatelj Dječjeg doma "Maestral" Miljenko Grabar. Okrugli stol je održan u okviru trogodišnjeg programa „Edukacijom do reintegracije“ za korisnike prihvatilišta za beskućnike i osobe kojima prijeti rizik od beskućništva. Cilj okruglog stola bio je upoznati javnost i lokalno stanovništvo o potrebama i brizi za ljude koji se nalaze u riziku od beskućništva, te samih beskućnika koji se nalaze u prihvatilištima. Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici CZSS Kaštela, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i udruge Most iz Splita. Moderatorica okruglog stola i ujedno voditeljica programa bila je Kristina Ljubičić. Ravnatelj je predstavio rad Doma i istaknuo kako se provodi niz programa kojima se nastoji spriječiti rizik da se korisnici nađu na ulici nakon što izađu iz Doma. Pohvalio je suradnju s Gradom Kaštela i CZSS Kaštela te istaknuo da je velikom broju mladih, koji su studenti ili zaposleni, osiguran smještaj programom organiziranog stanovanja prije nego napuste ustanovu.

 

 Image

VELIKI DAN ZA PET KRIZMANIKA

Pet mladih korisnika izabralo je primiti sakramet svete potvrde u župi uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću. S njima su radost i veselje toga dana uz svečani ručak u Domu podijelili članovi njihovih obitelji, izabrani kumovi, te djeca i djelatnici Doma. A ponosan je na njih bio tog dana i mjesni župnik don Stipan Šurlin koji ih je pripremao za taj sakrament.

 

 Image

POKRETANJE KAMPANJE ZA PROMICANJE UDOMITELJSTVA

Regionalni sastanak povodom pokretanja kampanje za promicanje udomiteljstva u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku održan je u Domu za djecu „Maestral“ tj. u njegovoj Podružnici „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću. Cilj sastanka na temu – čekajući obitelj, bio je približiti sudionicima kako s medijima ostvariti i njegovati dobar odnos da bi ih pridobili za aktivno uključivanje u promociju udomiteljstva. Zaključeno je da je s medijima potrebno ostvariti odnos partnerstva kako bi bilo moguće koristiti njihov utjecaj u javnosti za promicanje udomiteljstva. Voditeljice sastanka ispred Ministarstva socijalne politike i mladih bile su Ana Butković i Dubravka Marušić, a ispred UNICEF-a Gordana Horvat. Sastanku su nazočili predstavnici Centara za socijalnu skrb, domova za djecu i domova za odgoj u Splitsko – dalmatinske županije i šire.

 

 Image

POSJET SKUPINE SLOVAČKH RAVNATELJA DJEČJIH DOMOVA

Iveta Lumtzerova, ravnateljica dječjeg doma u Košicama, bila ja glavna organizatorica posjete skupine ravnatelja dječjih domova iz Slovačke. Naime, u Slovačkoj djeluje ukupno 67 dječjih domova, a 41 ravnatelj tih domova činio je skupinu koja je za svoje studijsko putovanje odabrala Split. Tom prigodom posjetili su i upoznali se s radom ustanova u sustavu socijalne skrbi kao što su CZSS Split, Dom za djecu „Maestral“ Podružnica „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću i druge ustanove. Prilikom posjete dječjem domu ravnatelji su s djelatnicima razmijenili svoja iskustva u radu, obišli dom i razmijenili poklone – kreativna ostvarenja dječjih ruku. Goste je posebno oduševila kamena zgrada Podružnice tik uz morsku obalu i sobe s pogledom na more.

 

 Image

DOMAĆINI PREDAVANJA U SKLOPU PROJEKTA „JAČANJE KAPACITETA SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI ZA PROVOĐENJE I PRAĆENJE MJERE ZA ZAŠTITU PRAVA I DOBROBITI DJETETA U NADLEŽNOSTI CZSS“

Djelatnici iz više CZSS imali su priliku poslušati predavanja i sudjelovati u radionicama koje su se održale u okviru projekta „Jačanje kapaciteta sustava socijalne skrbi za provođenje i praćenje mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta u nadležnosti CZSS“. Projekt se provodi u organizaciji UNICEF-a i Društva za psihološku pomoć. Predavanja na temu novog pristupa u procjeni razvojnih rizika djece u obitelji i provođenju mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta održali su: prof.dr.sc. Marina Ajduković, prof.dr.sc. Branka Sladović Franz i prof.dr.sc. Dean Ajduković. Domaćin ovoga skupa bila je Podružnica „Miljenko i Dobrila“ Doma za djecu „Maestral“.

 

 Image

PREDSTAVOM W. SHAKESPEARE: „KROĆENJE GOROPADNOST“ OTVORILI SMO 2. DRAMSKI FESTIVAL „KAZALIŠTE U SRCU“

Kazalište Licem u lice iz Splita i ove je godine organiziralo međunarodni festival „Kazalište u srcu“ u kojemu su sudjelovali korisnici šest domova socijalne skrbi iz Hrvatske i jedan iz Slovenije. Upravo Dom za djecu „Maestral“ Split svojom predstavom otvorio je ovaj festival. Uz organizatore festivala - redatelja predstave Ratka Glavinu i koreografkinju Olgu Glavina, za djecu i djelatnike koji su izveli predstavu nakon osam mjeseci rada na pripremi zahtjevnog dramskog komada – trud se isplatio! Predstavu Williama Shakespeare „Kroćenje goropadnosti“ koju je na čakavštinu preuredio Vanča Kljaković dajući joj naziv „Kato, Kato, moje zlato“ izvelo je pet korisnika Doma, ravnatelj, predstojnica i odgajateljica pred brojnom publikom u Domu HV Lora u Splitu. Ovu predstavu djeca i djelatnici Doma izvest će i na ovogodišnjem Šibenskom festivalu djeteta 26.6.2015. godine u 11h u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

 

 Image

POSJET ŽENSKE KOŠARKAŠKE REPREZENTACIJE

U društvu mladih košarkaških reprezentativki osmijeh s dječjih lica nije silazio. Nakon ugodnog razgovora o sportu, utakmicama, očekivanjima,… u prostorijama Podružnice Dječjeg doma "Maestral" djeca su s košarkašicama Antonijom Mišura, Ninom Premasunac i Ružicom Džankić, te njihovim trenerom Braslavom Turićem, kondicijskom trenericom Cvitom Gregov i liječnicom Brankom Matković nastavili druženje na igralištu – dobro poznatom terenu i jednima i drugima. Nakon rastanka s košarkaškom ekipom djeca su bila bogatija za košarkašku loptu i majice koje su brzo našle svoje nove vlasnike. Ovo prijateljstvo potvrdit će i u petak 15. 5. 2015. kada će svoje nove prijateljice bodriti u Splitu na Gripama u utakmici protiv Ženskog košarkaškog kluba Split. To će biti utakmica kojom će se obilježiti 70. obljetnica Ženskog košarkaškog kluba Split. No, neće biti lako odlučiti se za koga navijati, zato su se složili da je najbolje da u utakmici pobijede košarkašice koje budu bolje. Nadamo se da je ovo samo početak jedne dobre suradnje!

 

 Image

POSJET DJEČJEM DOMU „MLADOST“

6 korisnika stambenih jedinica s povremenom podrškom, ravnatelj i odgajateljica krenuli su 24.04.2015. na put u Crnu Goru, u posjet Dječjem domu "Mladost" u Bijeloj u Crnoj Gori. Nakon toplog dočeka te ručka s predivnim domaćinima predvođenim ravnateljem Doma gospodinom Borislavom Đukanovićem te kratkog popodnevnog odmora slijedila je večer uživanja i proslave 18.-tog rođendana korisnice Linde. U dogovoru s našim ravnateljem domaćini su je iznenadili prekrasnom tortom i večernjim "tulumom". Nakon upoznavanja i druženja sa djelatnicima s kojima su izmijenili iskustva života i rada u Domu upoznali su i ustanovu i korisnike doma "Mladost". Osim ugodnog druženja s domaćinima preostalo slobodno vrijeme proveli su u obilasku Budve, odlasku do otoka Sv. Stefan te druženju u Dubrovniku na koncertu Jelene Rozge. Izjava: „Ovo je iskustvo koje ću pamtiti do kraja života“ bila je u riječima svih mladih kada su opisivali svoje nagradno putovanje.

 

 Image

DVANAESTOGODIŠNJAK JOŠKO LALIĆ IZDAO ZBIRKU PJESAMA

„Što te volim“ naslov je zbirke pjesama dvanaestogodišnjeg Joška Lalića koji je svoje prve pjesme napisao još u drugom razredu potaknut od strane učiteljice Anđelke Rađa, koja je uočila njegov dar za pisanje i poseban senzibilitet koji plijeni zrelošću neprimjerenom njegovoj dobi. Joško je učenik Osnovne škole „Gripe“ u Splitu, a od svoje druge godine korisnik je Doma za djecu "Maestral" u Splitu. Tako jedna od njegovih pjesama nosi naslov „Maestral – moj vjetar u leđa“. Ponos i radost u trenutku promocije ove knjige podijelio je sa svima koji su ga došli podržati u dupkom punoj velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića. Jošku je čestitke u ime sve djece i djelatnika Doma „Maestral“ prenio ravnatelj ustanove Miljenko Grabar. Njih dvojica su tom prigodom rekli kako su najponosniji dječak i najponosniji ravnatelj na svijetu! Knjiga je tiskana u 350 primjeraka, cijena joj je 50 kuna, sav zarađeni novac ide Jošku, a tim novcem on će se koristiti jednog dana kada napusti „Maestral“. Određeni broj knjiga je kupio Dom „Maestral“, dio je dan Jošku da podijeli svojim bližnjima, a dio će Dom poklanjati jer smatraju da je to zaista vrijedan dar. Postoji još određeni broj knjiga za prodaju koje se mogu kupiti u Domu - dodao je ravnatelj. Joškova zbirka izdana je u nakladi Gradske knjižnice Marka Marulića i sadrži 59 pjesama. Dio pjesama nadahnut je prirodom, dok se u većem dijelu pjesama odražava njegova intima u kojoj Joško razmišlja o ljubavi, prijateljstvu, životu, obitelji, sreći, tuzi… Knjiga je bogato opremljena likovnim radovima učenika OŠ "Gripe" i djece Doma „Maestral“. Naslovnu pjesmu „Što te volim“ uglazbio je u ožujku 2015. splitski glazbenik Boris Krivec. Na stihove Joška Lalića potpisuje glazbu, aranžman i izvedbu.

 

 Image

TEAM BUILDING

Djelatnici Doma za djecu “Maestral” dočekali su svoj prvi team building. Njih sedamnaest, četiri je dana provelo u međusobnom druženju i druženju sa kolegama drugih domova, a to sve uz smijeh, pjesmu i ples. Profesionalni rast djelatnika potakao je posjet drugim domovima za djecu u Hrvatskoj gdje su ih dočekale njihove ravnateljice i upoznale s radom ustanova koje su im i pokazale. To su bili: Dom za djecu „Vladimir Nazor“ u Karlovcu, Dom za djecu „Sveta Ana“ u Vinkovcima i Dom za djecu „Klasje“ u Osijeku. Tri večeri za djelatnike su organizirane svečane večere uz druženje s kolegama. Prvu večer ovoga team building putovanja družili su se sa djelatnicima Doma za psihički bolesne odrasle osobe „Ljeskovica“ iz Čaglina, drugu večer sa djelatnicima Doma za djecu „Klasje“ u Osijeku, a treću večer sa djelatnicima Centra za dojenčad, djecu i mlade u Beogradu. Ručkovima su ih počastili u Domu za djecu „Vladimir Nazor“ u Karlovcu i Domu za djecu „Sveta Ana“ u Vinkovcima. Nakon razmjene iskustava s hrvatskim kolegama, djelatnici su imali priliku razmijeniti svoja iskustva i sa kolegama iz Beograda. S radom ustanove upoznao ih je ravnatelj Zoran Milačić i voditeljica Mila Vuković-Jovanović, oboje socijalni radnici po struci. Najdirljiviji dio putovanja bio je posjet gradu heroju. Svatko je u svojim mislima bio dok su obilazili spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, kao i spomen dom i masovnu grobnicu „Ovčara“. Gostoprimstvo i ljubaznost djelatnici su spremni uzvratiti kolegama iz domova koje su obišli kada odluče posjetiti njihov Dom za djecu „Maestral“ u Split i Podružnicu „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću.

 

 Image

PRVA NAGRADA ZA KRATKI FILM

U subotu, 28. veljače, s početkom u 18.30 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću održana je završna svečanost literarno-likovno-filmskog natječaja Gradske knjižnice Kaštela „Kaštelanske štorije“. Tom prigodom prikazan je kratki film „Spomenik kulture kao gnijezdo iz kojega izlaze mladi ljudi“ kojega su napravila djeca Doma za djecu „Maestral“ Split, Podružnica „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću zajedno s mentoricom, odgajateljicom Anitom Jaman. Prvu nagradu za filmsko ostvarenje dobio je upravo ovaj film. Novčanu nagradu Turističke zajednice grada Kaštela, pokrovitelja ovog događanja, kojeg je organizirala Gradska knjižnica Kaštela djeci je uručila direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić, zajedno s ravnateljicom GKK, Renatom Dobrić. - Imamo sreću što živimo u djeliću raja kojeg je Bog stvorio i namijenio baš nama, kaštelanima - ponosno je istaknula ravnateljica GKK, Renata Dobrić i dodala da im je, ovim natječajem, bio cilj da se ljudi iz cijele Hrvatske upoznaju s kaštelanskom kulturnom i prirodnom baštinom. Natječaj, koji je bio raspisan povodom Dana Grada Kaštela, trajao je mjesec dana, a pristigli su radovi iz cijele Hrvatske. Nada Maršić istakla je kako se uključio veliki broj djece koja su se kroz cijeli niz edukacija mogla upoznati s kulturno - povijesnom baštinom i na taj način stvarati pozitivan odnos prema očuvanju okoliša, ali i ljubavi prema Kaštelima. Upravo, Kaštela kao kolijevka hrvatske državnosti, trebala bi biti tema autorima na sljedećem natječaju GKK "Kaštelanska štorija", predložio je dogradonačelnik Grada, Zoran Bonacin koji je ovom prilikom čestitao svim laureatima kao i svim građanima Kaštela, Dan Grada. Ovom prigodom je ravnatelj Doma za djecu „Maestral“ Miljenko Grabar rekao da se osjeća najponosnijim ravnateljem!

 

 Image

DOBILI SMO I U SPLITU STAN ZA PROGRAM ORGANIZIRANOG STANOVANJA UZ SVEOBUHVATNU PODRŠKU

Nakon otvaranja stana u Solinu i u Splitu, u Getaldićevoj ulici, službeno je otvoren stan za program organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. U stambeni prostor je uselilo šestero djece, u dobi od 7 do 18 godina, s kojima će raditi četiri stručna djelatnika i brinuti o njima 24 sata dnevno. Za dvoetažni stan od 112 kvadrata Split će plaćati najam od 4.000 kuna u sljedeće tri godine, ali s mogućnošću produljenja na još dvije godine. Otvaranju stana u Splitu nazočila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je izrazila zadovoljstvo što se na ovakav način pomaže smještaju djece izvan institucija. „Ovo je 30-ta stambena jedinica u kojoj žive djeca bez roditeljske skrbi, a peta na području Splita", rekla je i dodala kako je namjera Vlade u zadnje tri godine izmještati djecu iz institucija (dječjih domova) u stambene zajednice, jer je to bolji, kvalitetniji i jeftiniji oblik skrbi za djecu koja se ne mogu vratiti u svoju matičnu obitelj ili ne mogu otići na posvojenje. Zahvalila je gradonačelniku Ivi Baldasaru i gradu Splitu na sudjelovanju i pomoći takvoj djeci. Podsjetila je kako se dio nezbrinute djece zbrinjava i u udomiteljstvu, ali u Dalmaciji nije razvijen takav oblik zbrinjavanja, pa se traže rješenja kroz stambene zajednice. - Gradonačelnik nam je omogućio korištenje stana nedugo nakon što je dao obećanje. Ovakve zajednice najbolja su alternativa biološkim obiteljima što je i europski standard, a budući da „Maestral“ broji 124 korisnika na devet lokacija nadamo se skorom otvorenju još nekoliko stanova. Do sada smo se, usprkos činjenici da smo pokrenuli nove programe i poboljšali uslugu, “pokrivali” s postojećih 67 djelatnika i brojnim volonterima. Međutim, s obzirom da nećemo stati na ovome, u planu je zapošljavanje novih stručnih djelatnika, a veseli nas što pritom imamo podršku i resornog ministarstva koje potiče izvaninstitucionalnu skrb o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi - kazao je ravnatelj Miljenko Grabar. Da je stambena zajednica najbolja alternativa instituciji drži i odgajateljica Silva Lemo Maleć koja će u narednim mjesecima biti podrška svim mladim stanarima, te kazala: - Mi tu djecu doživljavamo kao svoju, osjećam se kao njihova druga majka i to je nešto što se sigurno osjeti odmah nakon preseljenja. Atmosfera je drugačija, prirodnija i bliža stvarnom životu u kojem radimo i neke stvari, poput odlaženja po namirnice, što dio djece možda nikad nije iskusio.

 

 Image

VIKEND NA KUPRESU

60 djece, u dobi od jedne do dvadeset jedne godine, vikend je provelo na bosanskohercegovačkom skijalištu i sanjkalištu na Kupresu. Usklici sreće i zadovoljstva kod djece bili su prisutni već kod izlaska iz autobusa, a posebno kod onih koji su prvi put vidjeli snijeg. Odmah je krenulo uzimanje i otimanje sanjki i lopatica, grudanje, valjanje u snijegu, snimanje i dakako, fotografiranje za facebook. Za 35 djece tvrtka „Cemex“ je platila i noćenje u hotelu „AdriaSki“ pa su uz egzibicije na snijegu, u večernjim satima uživali u egzibicijama u bazenu hotela. U subotu, 21.2.2015. održana je humanitarna skijaška utrka “Maestral na snigu” – “Zvijezde & prijatelji”, a djeca su uz startne brojeve za žene i muškarce prodavala proizvode koje su izradili zajedno sa svojim odgajateljima – marmeladu od mandarine, srca od gline, razne ukrase, slike,… Utrci su se odazvali estradnjaci, liječnici, profesori, kuhari, magistri, vozači i umirovljenici... svi zajedno s jednim zadatkom – da svojom uplatom startnog broja u iznosu od 50 kn pomognu djeci “Maestrala”. U samoj utrci natjecateljima je plasman bio najmanje bitan! Evo imena nekih natjecatelja koji su se pridružili akciji: Damir Mihanović - Čubi, Želimir Dundić iz Tria Gušt, dragovoljci Domovinskog rata u mirovini: pukovnik Marko Skejo i bojnik Ivica Bubić, kardiokirurg prof.dr. Vedran Čorić s kćerkom, predstavnici Slobodne Dalmacije: Tom Dubravec, Žarko Tičinović i Augustin Gattin, ljudi od mora: Edo Vujnović sa svojom kompletnom posadom “od Viške regate”, predstavnici tvrtki: Pršutana Voštani, M.P. Beton obitelji Pintar, studenti i dekan Kineziološkog fakulteta Boris Maleša, Boris Dragojević stigao je iz Vele Luke sa sinom Antoniom, zatim Duje Lalić, Ante Ricov,… Zvonko Bagarić, vlasnik hotela “Adria-ski”, bio je suport za sva događanja na snijegu, te je osigurao i ručak za djecu. Suorganizator Blaženko Granić i njegova ekipa iz Skijaškog kluba Split bila je zadužena za tehničku podršku na stazi – sve vezano oko utrke, dok su dva autobusa za prijevoz djece iz Splita do Kupresa osigurale su tvrtke „Cemex“ i “Delminium travel”, a Obrt “Šampion” i “Art ST” bili su podrška oko organiziranja prodaje startnih brojeva i tiskanja plakata. Pomogli su i košarkaš Dino Rađa te pjevač Guliano, koji zbog obveza nisu mogli i sudjelovati u utrci. Osmijeh na licima 60 korisnika Doma za nezbrinutu djecu “Maestral”, koji su subotu proveli na snijegu, bila je istinska potvrda organizatorima iz “Slobodne Dalmacije” kako je sama akcija pun pogodak, te kako se mora nastaviti i dogodine. Ujedno su mališani iz “Maestrala” zahvalili svima koji su sudjelovali u utrci posebnom zahvalnicom sa svojim potpisima. Poklonili su okupljenima i tegle s marmeladom i crvena srca od gline. Prethodno je u Splitu održan skijaški buvljak s istim ciljem. Naime, Zoran Krželj i Đani Moković iz “Slobodne Dalmacije” bili su pokretači “Sajma rabljenih vozila i robe” na splitskom Dračevcu koji se održao kako bi se organizirao ovaj za djecu nezaboravan vikend. Za taj sajam poznata skijašica Nika Fleiss darovala je svoje odijelo, a kupila ga odvjetnica Zdenka Monterisi, dok je alpinist Stipe Božić za aukciju poklonio svoje skije, koje je otkupio Mirko Stupalo iz tvrtke “Salonavar”. Pjevač Jole je također dao svoje skije, koje je kupio kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

 

 Image

DJEČJE MAŠKARE U KAŠTELIMA

 

Već tradicionalno u kaštelanskim dječjim maškarama djeca Podružnice Doma za djecu "Maestral" sudjeluju sa svojim pričama. Ove godine tema je bila SVESTRANA DJELATNICA MARY POPPINS, a evo zašto:

 

Od kada novi ravnatelj domom korači,

“Maestral” u svemu prednjači.

Transformaciju domova ima na dlanu,

Al’ nije predvidio jednu manu.

Ministrica ova ne da mu ljude,

Kome Kaštelani sada da sude?

Mary Poppins u pomoć zovu

Jer djelatnicu čarobnu trebaju novu.

Ona će poslove obavljati lako

Kuhat će, prati i spremati slatko.

Zato djeco, budite bez brige

Samo se pomno uhvatite knjige!

 

 Image

ZAPOČEO PROGRAM ORGANIZIRANOG STANOVANJA UZ SVEOBUHVATNU PODRŠKU

U Solinu je otvoren stan za šestero djece od 8 do 17 godina s kojima će raditi četvero odgajatelja 24 sata dnevno. Ovaj stan veličine 82m2 je prvi takav stan otvoren na području Dalmacije, a ugovor o najmu sa zajmodavcem sklopljen je na rok od jedne godine s mogućnošću produljenja na još četiri godine. Također će još jedan stan biti otvoren u veljači u Splitu. Miljenko Grabar, ravnatelj Doma za djecu "Maestral" kazao je da kada već ova dječica nisu imala sreću živjeti u svojim biološkim obiteljima, ovo je najbolja alternativa, nešto najsličnije životu u biološkoj obitelji. Također je dodao da je intencija da u dogledno vrijeme više ne bude domova koji su organizirani kao mastodont ustanova velikog tipa, nego da se to razbije u manje stambene jedinice, a Dom „Maestral“ prednjači u toj transformaciji. Solinski gradonačelnik Blaženko Boban ponosan je što je prvi ovakav stan u Dalmaciji otvoren baš u njegovom gradu i izrazio je zadovoljstvo time što će djeca imati najviše standarde odgoja. Korisnike je u njihovom novom domu posjetila i Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih koja je tom prigodom rekla: „Smatramo da institucija nije baš najbolje mjesto za odrastanje djece bez roditeljske skrbi, bolje je da otvaranjem ovakvih stambenih jedinica pomognemo biološkoj obitelji, da je osnažimo i da djeca što manje gube kontakt s biološkom obitelji. Ovo je prvi stan za maloljetnu djecu na području Dalmacije. Djeca ovdje imaju svoj mir, oni će se sada brinuti o ovom stanu i o svojim potrebama. U veljači ćemo otvoriti i stan u Splitu. Ove godine povlačimo i sredstva iz EU za dodatne asistente koji mogu raditi s djecom u zajednicama, ali i s djecom s oštećenjima.“ U ime Županije splitsko-dalmatinske potporu projektu dala je i Helena Bandalović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Splitska dogradonačelnica Aida Batarelo dodala je kako će i Grad Split od veljače plaćati mjesečni najam za dvoetažni stan od 112 kvadrata u Splitu na rok od dvije godine. 14-godišnji Mijo iznio je svoje prve dojmove nakon useljenja: „Puno je bolje živjeti u stanu, imamo svoj mir, nema vike i galame. Radimo tko što stigne. Večeramo, a kome teta kaže da opere suđe, on to napravi. Stavili smo neka pravila na zid o tome kako se ponašati u svom domu, a tete i barba su nam super.“