dom za djecu Maestral

Podružnica "Miljenko i Dobrila" u Kaštel Lukšiću


Jučer...

     Red časnih sestara Ančela iz Splita dao je u Kaštel Lukšiću izgraditi zgradu za njihov ljetnikovac. Gradnja je završena 1908. godine i prvih godina služila je prvobitnoj namjeni. No, prije i za vrijeme Prvog svjetskog rata u zgradi su bile smještene izbjeglice. Dio prostora poslužio je i za smještaj oružja te su i vojnici često boravili u njoj. Od 1914. godine u zgradi je bila konjička jedinica austro-ugarske vojske. Nakon toga vjerske vlasti odlučile su prodati zgradu. Zgrada je 1917. godine prodana doktoru Filipu Colombaniju iz Splita. On ju je iznajmljivao mještanima za društvene zabave, a po završetku rata njene prostore koristila su razna kulturno-umjetnička društva. Koncem 1930. godine Colombanijevi nasljednici zgradu su prodali Primorskoj banovini u Splitu, a oni su je odlučili namijeniti za dječji dom. Tako su u travnju 1931. godine u današnju zgradu doma uselila, po prvi puta, djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Bile su smještene samo djevojčice, a dom se zvao „Banovinski ženski dom“. Stanovnici Kaštel Lukšića zvali su ga „Siromaški dom“.
     U razdoblju od 1941. do 1943. godine bio je i institucija za obučavanje djece u vojne svrhe. Nakon kapitulacije Italije u domu su smještene izbjeglice s ratom ugroženih područja Dalmacije i tada su po prvi put bila zajedno smještena muška i ženska djeca. Dom je dobio novo ime - „Dom za djecu i omladinu Ante Savin“ , po narodnom heroju iz Kaštel Lukšića.
     Nakon toga, 1993. godine u vrijeme Domovinskog rata, dom mijenja naziv u „Dom za djecu i mladež Miljenko i Dobrila“.
Dana 4. 12. 1994. godine došlo je do spajanja Doma za djecu „Mileva Tomić“ iz Splita i Doma za djecu „Miljenko i Dobrila“ iz Kaštel Lukšića u Dom za djecu „MAESTRAL“ Split s Podružnicom „Miljenko i Dobrila“ Kaštel Lukšić.

Danas ...

      Dom „Miljenko i Dobrila“ jedinstveni je dom u Hrvatskoj jer je život djece i mladih organiziran u 8 stanova. Svaki stan se sastoji od 3 do 4 dvokrevetne sobe, male čajne kuhinje, dnevnog boravka i kupaonice. Dom može primiti 40 djece, od čega njih 30 na stacionarni smještaj, a 10 na poludnevni boravak. Kako bi život djece bio što kvalitetniji i ljepši, tu je 24 sata na dan, 365 dana u godini, netko od naših 25 djelatnika, od čega je 12 odgajatelja, 1 socijalni radnik, 1 psiholog, 1 medicinska sestra, 9 djelatnika iz pomoćno-tehničke službe (kuharice, spremačice, vozač/kućni majstor i drugi). Za kvalitetno funkcioniranje Podružnice brine se predstojnik, koji je i dio stručnog tima.
      Posebno smo ponosni na brojne aktivnosti koje provodimo.
      Osobito smo ponosni na našu prisutnost u životu lokalne zajednice i to kroz različite akcije u kojima smo suorganizatori ili sudionici. Neke od njih su: Biciklijada Kaštela, Dani tradicije u Kaštelima, Dan ružičaste vrpce, Dan narcisa, Dani kruha, Natjecanje za najljepši vrt, Sajam Dobrote – Trogir i još mnoge druge. Posjećujemo staračke domove, škole, vrtiće i ustanove socijalne skrbi, a i oni posjećuju nas. Već dulji niz godina djeca razredne nastave održavaju „terensku nastavu“ u našem Domu, a djeca iz kaštelanskih vrtića dolaze se igrati na naše igralište. U našoj podružnici nalazi se licencirana ECDL učionica u kojoj se održava besplatno informatičko opismenjavanje svih mladih koji su na bilo koji način dio sustava socijalne skrbi.

Sutra...

   Planiramo brojne aktivnosti koje će još bolje i još više odgovarati potrebama djece i mladih naše lokalne zajednice. Započeli smo i intenzivan rad s obiteljima, kao i s mladima koji su napustili ustanove socijalne skrbi i trebaju podršku.
   I na kraju...
Cilj nam je slijediti viziju naše Ustanove te postati kuća-prijatelj obitelji i djece koja je uvijek tu kad je trebaš!