PROJEKT ECDL INFORMATIČKOG OSPOSOBLJAVANJA ZA MLADE IZ SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI

Projekt se finacira od strane Ministarstva socijalne politike i mladih. Nositelj projekta je Udruga „Golubice“ iz grada Kaštela, a partneri su Dječji dom „Maestral“ i Dom za odgoj djece i mladeži „Split“. Projekt traje 3 godine, s ciljem da njegove aktivnosti zažive kao jedna od usluga unutar lokalnih zajednica. Vrijednost projekta iznosi 1.150.000 kuna. Nastava se odvija na dvije lokacije u Splitu u prostorima Doma za odgoj djece i mladeži Split, te u Kaštel Lukšiću gdje se nalazi Podružnica dječjeg doma Maestral „Miljenko i Dobrila“. S tom svrhom opremljene su dvije učionice s 11 računala. Projekt je namjenjen mladim od 15- 27 godina iz sustava socijalne skrbi s područja Splitsko-dalmatinske županije:
- koja su smještena u udomiteljskim obiteljima
- koja su smještena u dječjem domu i domu za odgoj djece i mladeži
- koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.
Tržišna cijena navedene obuke iznosi oko 4.500 kuna, a u sklopu našeg projekta mladima se pokrivaju putni troškovi. Predavači su profesori Algebre visokog učilišta iz Splita. Obuka traje odprilike 3 mjeseca (20 sati), a nakon toga slijedi certificiranje znanja, te unošenje zvanja ECDL operater u radnu knjižicu.
Osim same informatičke obuke, ovaj projekt obuhvaća i psihološke radionice koje vodi pedagoginja sa završenom edukacijom iz Realitetne terapije. Koordinator projekta je Ankica Ilić, koja je ujedno kao odgajateljica uključena u rad grupe u Podružnici „Miljenko i Dobrila“, dok Ante Madunić kao odgajatelj vodi učionicu u Splitu. Njih dvoje će se educirati za ispitivače koji će nakon 3. godine, kad projekt završi, preuzeti dio poslova koje sada vodi „Algebra“.
Vrijednost ovog projekta je dvostruka. Osim što je omogućena informatička obuka za djecu koja to nisu u mogućnosti financirati, nakon 3. godine dječji dom Maestral i Dom za odgoj i mlade u Splitu dobivaju licencu ECDL edukacijskog centra. Sva oprema koja je kupljena iz sredstava projekta ostaje domovima i dvoje gore navedenih odgajatelja će obučavati mlade. Na ovaj način ustanove razvijaju nove usluge u lokalnoj zajednici što je u skladu s reformom sustava socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj.
I donatori zaslužili da ih spomenemo. To su Intermont 2, Kragić, nekretnine Matulić, Optima telekom koji su nam dali besplatan internet, a posebno Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, koji su nam obavili građevinske radove.