Jučer…

Prva zajednica organiziranog stanovanja Doma za djecu „Maestral“ otvorena je 2004. godine. Domu je stan na korištenje ustupila Splitsko-dalmatinska županija. U taj stan smješteno je dvoje korisnika, no potreba za oblikom skrbi kakav pruža organizirano stanovanje mladima i dalje je postojala. Tako je i Grad Split pokazao senzibilitet za potrebe mladih u domu i ustupio 2005. godine još jedan stan u Splitu na korištenje. Ovoj inicijativi pridružio se i Grad Kaštela, pa je 6.11.2013. domu ustupljen na korištenje i jedan stan u Kaštelima.

Danas…

Trenutno je 10 mladih ljudi smješteno u ove stanove i tu mogu ostati do navršene 21. godine života, ali mogu i ranije napustiti ovaj oblik skrbi ukoliko se osjećaju spremni preuzeti u potpunosti kontrolu nad svojim životom. Osnovni cilj rada s njima je razvoj mlade osobe u zdravu i odgovornu osobu sa svim kompetencijama koje će joj biti potrebne u samostalnom životu: održavanje osobne higijene i higijene prostora, obavljanje osnovnih kućanskih poslova, traženje posla ili stana, obavljanje školskih i fakultetskih obveza, kupovina namirnica potrebnih za život, upravljanje financijama, plaćanje režija i drugih računa, briga o zdravlju, strukturirano korištenje slobodnog vremena, unapređenje socijalnih vještina, širenje socijalne mreže... U zajednicama organiziranog stanovanja život je organiziran na način da mladi nekoliko sati dnevno imaju podršku odgajateljice, a ostali dio dana provode samostalno. No, dvadeset četiri sata na dan na raspolaganju im je pomoć i podrška stručnih djelatnika u domu.

Za mladu osobu život u zajednici organiziranog stanovanja je prijelazni period iz života u domu gdje o djetetu skrbe odrasle stručne osobe u samostalan život koji podrazumijeva potpuno preuzimanje odgovornosti za sebe. Osim učenja životnih vještina, suživot u ovakvoj zajednici važan je preduvjet za konačnu samostalnost mladog čovjeka.

Izlaskom iz stambene zajednice mladi najčešće ne prekidaju u potpunosti vezu s domom u kojemu su odrasli. I dalje se javljaju kada imaju potrebu za nekom pomoći, za savjetovanjem ili samo ugodnim razgovorom i društvom sa svojim odgajateljima i prijateljima. To je upravo bio poticaj organiziranju druženja bivših štićenika prethodnih godina gdje ugodnih razgovora, dobre zabave, igre, ugodnih sjećanja, osmjeha i toplih zagrljaja nije nedostajalo!

Sutra...

Intencija je stručnog djelovanja doma otvoriti još ovakvih stanova za organizirano stanovanje kako bi svi mladi prije izlaska iz doma iskusili ovakav oblik skrbi kako bi se na najprihvatljiviji način pripremili za samostalan život i kvalitetno integrirali u život lokalne zajednice u kojoj će živjeti. Otvaranje ovakvih stanova i unapređivanje rada u njima svakako je i dio plana deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj.

Dobru volju za pomoći mladima u osamostaljivanju pokazuje i grad Solin pa se uskoro očekuje i na njegovu području jedan stan u kojemu će se provoditi ovaj suvremeni oblik skrbi – organizirano stanovanje.