kastela.org – OBITELJSKO SAVJETOVALIŠTE: Uz rad s djecom i mladima, krenut će i edukacija roditelja o…

13. 10. 2020.

Povratak na naslovnicu

Obiteljsko savjetovalište Dječjeg doma Maestral u Kaštelima djeluje već pet godina, a od srpnja ove godine pokrenut je novi projekt Savjetovališta u kojem sudjeluju psihologinja Maja Đolonga i socijalna radnica Magdalena Katičin. Riječ je o projektu kojeg financira Europska unija, a kroz koji će se uz rad s djecom i mladima, krenuti sa edukacijom roditelja o prevenciji rizičnih ponašanja djece.

Time će se kroz projekt u Dječjem domu Maestral u Kaštel Lukšiću od iduće godine, više organizirati ciljane grupne radionice gdje će biti uključeni uz djecu i roditelji. Cilj tih radionica je osnaživanje roditeljskih vještina gdje bi se roditeljima osvijestilo o rizičnim ponašanjima djece, o nasilju, odnosno o aktualnim temama vezanim za djecu i mlade.

Uz to, Obiteljsko savjetovalište koje djeluje pri Centru za socijalnu skrb u Kaštelima, svoje poslove obavljaju i u svom prostoru koje su dobili na korištenje od Grada na adresi Ulica kneza Višeslava 4 u Kaštel Starom. Za sada su dva dana u tjednu u Kaštelima te dva dana u tjednu odlaze na teren od Omiša do Zagore, Trogira i Kaštela.

Njihovi korisnici su najčešće obitelji koje su ugrožene, koje trebaju nekakvu pomoć i podršku, odnosno djeca roditelja koja se razvode i ona koja su upućena iz škola zbog nedoličnog ponašanja. Uz to, rade s djecom koja izlaze iz Doma Maestral, odnosno iz stambenih zajednica nakon što gube pravo na smještaj zbog punoljetnosti.

Najčešći korisnici su djeca roditelja koja se razvode i ona koja su upućena iz škola

– Imamo puno zahtjeva baš iz Centra za socijalnu skrb Kaštela, a za sad smo prihvatile većinu zahtjeva da vidimo kakva je situacija. Trenutno imamo najviše razvoda gdje su u naš program savjetovanja uključena djeca. U nekim slučajevima radimo odvojeno sa svakim članom obitelji, a kada postoji mogućnost onda uključimo svih. Ali to je rijetkost, jer uglavnom u takvim situacijama članovi obitelji nisu spremni zajedno ići na savjetovalište. Znači, imao najviše mladih koji imaju traume zbog razvoda roditelja – kazala je Magdalena Katičin socijalna radnica, a psihologinja  Maja Đolonga pojašnjava s čime se susreću u radu s takvim korisnicima.

– Dođu nam djeca roditelja koji su u postupku razvoda i takva djeca imaju blokadu raditi s nama, jer je jako vezan za jednog roditelja. Takva se djeca čak boje da će završiti u Domu jer vam se roditelji znaju služiti svakakvim nerealnim prijetnjama. U tom slučaju moramo zadobiti povjerenje korisnika da bi mogli nešto probati napraviti – ispričala je Đolonga i dodala kako imaju i dosta mladih koje je škola uputila u Centar za socijalnu skrb.

Đolonga ističe kako je odgovornost i na školama gdje se često događa nasilje te kako je ključno osvijestiti djeci i mladima koje su posljedice nasilja, odnosno pokazati im alternativne načine rješavanja frustracija.

Roditelji nisu uvijek spremni na suradnju

 Pojašnjavaju i kako roditelji po pitanju nasilja svoje djece, nisu uvijek spremna surađivati, pokušavaju opravdati i braniti dijete jer žele na taj način zaštiti dijete od problema te da se roditelji najčešće služe izgovorima da dijete inače nije takvo i da mu se to dogodilo prvi put. Uz sve to kod djece se stvara kontra efekt ako vide da se nasilje događa u okolini i da ono prolazi nekažnjeno, odnosno bez posljedica.

– Kod svih je najveći problem nedostatak komunikacije i to je ključan problem. Zbog toga dolazi do sukoba, nasilja ili u drugu krajnost, potpunu povučenost u sebe. U principu ne znanje reći što ih muči, koji su im problemi, ili ako se pak izražavaju, to rade na krivi način – zaključila je Đolonga.

Na komunikaciju kod mladih utječe i okolina i odgoj i karakter, a i to da još uvijek u našem društvu nije poželjno reći da nisi dobro, da te nešto muči, a posebno da trebaš kod psihologa na savjetovanje. Još uvijek je to tabu u društvu, zaključuju psihologica i socijalna radnica Obiteljskog savjetovališta u Kaštelima.

http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/49370-obiteljsko-savjetovaliste-uz-rad-s-djecom-i-mladima-krenut-ce-i-edukacija-roditelja-o-prevenciji-rizicnih-ponasanja-djece

dalmacijadanas.hr – BRAVO, MILJENKO I DRAGO!

dalmacijadanas.hr – BRAVO, MILJENKO I DRAGO!

Dva rekreativna biciklista, Miljenko Mrkonjić i Drago Jukić prevalili su u 17 dana put od Frankfurta do Santiaga de Compostele, preko 2300 km s jednim ciljem – prikupljanje donacija za renovaciju igrališta za djecu koja žive u Centru za pružanje usluga u zajednici...

jutarnji.hr – Dobrobit projekata EU na kvalitetu života…

jutarnji.hr – Dobrobit projekata EU na kvalitetu života…

Iza prepoznatljive ograde duginih boja već desetljećima o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi na splitskom se području brine Dječji dom Maestral, danas pod novim imenom - Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral. Osim smještaja djece, pruža i usluge...

dalmacijanews.hr-Anđela uselila u “Četiri palme”…

dalmacijanews.hr-Anđela uselila u “Četiri palme”…

Anđela je hrabra, odlučna i nepokolebljiva iako je imala teško djetinjstvo. Skoro će postati odgojiteljica u vrtiću, a prije koji dan uselila je u "Četiri palme"... Kada čovjek živi dobrim životom, u dobrom braku, s vremenom, tu dobrotu počne shvaćati - zdravo za...