kastela.org – OBITELJSKO SAVJETOVALIŠTE: Uz rad s djecom i mladima, krenut će i edukacija roditelja o…

13. 10. 2020.

Povratak na naslovnicu

Obiteljsko savjetovalište Dječjeg doma Maestral u Kaštelima djeluje već pet godina, a od srpnja ove godine pokrenut je novi projekt Savjetovališta u kojem sudjeluju psihologinja Maja Đolonga i socijalna radnica Magdalena Katičin. Riječ je o projektu kojeg financira Europska unija, a kroz koji će se uz rad s djecom i mladima, krenuti sa edukacijom roditelja o prevenciji rizičnih ponašanja djece.

Time će se kroz projekt u Dječjem domu Maestral u Kaštel Lukšiću od iduće godine, više organizirati ciljane grupne radionice gdje će biti uključeni uz djecu i roditelji. Cilj tih radionica je osnaživanje roditeljskih vještina gdje bi se roditeljima osvijestilo o rizičnim ponašanjima djece, o nasilju, odnosno o aktualnim temama vezanim za djecu i mlade.

Uz to, Obiteljsko savjetovalište koje djeluje pri Centru za socijalnu skrb u Kaštelima, svoje poslove obavljaju i u svom prostoru koje su dobili na korištenje od Grada na adresi Ulica kneza Višeslava 4 u Kaštel Starom. Za sada su dva dana u tjednu u Kaštelima te dva dana u tjednu odlaze na teren od Omiša do Zagore, Trogira i Kaštela.

Njihovi korisnici su najčešće obitelji koje su ugrožene, koje trebaju nekakvu pomoć i podršku, odnosno djeca roditelja koja se razvode i ona koja su upućena iz škola zbog nedoličnog ponašanja. Uz to, rade s djecom koja izlaze iz Doma Maestral, odnosno iz stambenih zajednica nakon što gube pravo na smještaj zbog punoljetnosti.

Najčešći korisnici su djeca roditelja koja se razvode i ona koja su upućena iz škola

– Imamo puno zahtjeva baš iz Centra za socijalnu skrb Kaštela, a za sad smo prihvatile većinu zahtjeva da vidimo kakva je situacija. Trenutno imamo najviše razvoda gdje su u naš program savjetovanja uključena djeca. U nekim slučajevima radimo odvojeno sa svakim članom obitelji, a kada postoji mogućnost onda uključimo svih. Ali to je rijetkost, jer uglavnom u takvim situacijama članovi obitelji nisu spremni zajedno ići na savjetovalište. Znači, imao najviše mladih koji imaju traume zbog razvoda roditelja – kazala je Magdalena Katičin socijalna radnica, a psihologinja  Maja Đolonga pojašnjava s čime se susreću u radu s takvim korisnicima.

– Dođu nam djeca roditelja koji su u postupku razvoda i takva djeca imaju blokadu raditi s nama, jer je jako vezan za jednog roditelja. Takva se djeca čak boje da će završiti u Domu jer vam se roditelji znaju služiti svakakvim nerealnim prijetnjama. U tom slučaju moramo zadobiti povjerenje korisnika da bi mogli nešto probati napraviti – ispričala je Đolonga i dodala kako imaju i dosta mladih koje je škola uputila u Centar za socijalnu skrb.

Đolonga ističe kako je odgovornost i na školama gdje se često događa nasilje te kako je ključno osvijestiti djeci i mladima koje su posljedice nasilja, odnosno pokazati im alternativne načine rješavanja frustracija.

Roditelji nisu uvijek spremni na suradnju

 Pojašnjavaju i kako roditelji po pitanju nasilja svoje djece, nisu uvijek spremna surađivati, pokušavaju opravdati i braniti dijete jer žele na taj način zaštiti dijete od problema te da se roditelji najčešće služe izgovorima da dijete inače nije takvo i da mu se to dogodilo prvi put. Uz sve to kod djece se stvara kontra efekt ako vide da se nasilje događa u okolini i da ono prolazi nekažnjeno, odnosno bez posljedica.

– Kod svih je najveći problem nedostatak komunikacije i to je ključan problem. Zbog toga dolazi do sukoba, nasilja ili u drugu krajnost, potpunu povučenost u sebe. U principu ne znanje reći što ih muči, koji su im problemi, ili ako se pak izražavaju, to rade na krivi način – zaključila je Đolonga.

Na komunikaciju kod mladih utječe i okolina i odgoj i karakter, a i to da još uvijek u našem društvu nije poželjno reći da nisi dobro, da te nešto muči, a posebno da trebaš kod psihologa na savjetovanje. Još uvijek je to tabu u društvu, zaključuju psihologica i socijalna radnica Obiteljskog savjetovališta u Kaštelima.

http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/49370-obiteljsko-savjetovaliste-uz-rad-s-djecom-i-mladima-krenut-ce-i-edukacija-roditelja-o-prevenciji-rizicnih-ponasanja-djece

kastela.org – Proslavili velikih 90 svog doma u Lukšiću

kastela.org – Proslavili velikih 90 svog doma u Lukšiću

Tijekom svog postojanja dom Miljenko i Dobrila, kaštelanska podružnica dječjeg doma Maestral, bila je privremena obitelj za preko 3500 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, čulo se danas na svečanoj proslavi 90. rođendana ovog doma. Brojnim gostima, koji su na...