Čast nam je što smo partneri u projektu “U spomen na djecu poginulu u Domovinskom ratu”

11. 06. 2021.

Povratak na naslovnicu

Da se nikada ne zaboravi!

Na inicijativu KUD-a Karol Wojtyla iz Kaštel Kambelovca članovi i pojedini vjernici ovog su se četvrtka na poseban način prisjetili tragedije koja je prije 28 godina pogodila stanovnike prijateljskog im grada Viteza u Bosni i Hercegovini, kada je dan nakon potpisanog primirja između HVO i Armije BIH, od minobacačke granate poginulo osmero djece.

U spomen na taj nemili događaj te za poginule Borisa Antičevića, Dražena Čečura, Sanju Križanović, Dragana Ramljaka, brata i sestru Velimira i Augustinu Grebenar te brata i sestru Milana i Sanju Garić, zapaljeno je osam svijeća uz kip Majke Božje u krugu crkve svetog Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu, a pri tome je molitvu odrješenja vodio župnik don Stanko Kačunić.

Nakon paljenja svijeća članovi KUD-a Karol Wojtyla u kuli Cambi odigrali su predstavu Brod koja govori o pogibiji djece u Domovinskom ratu, u kojoj troje srednjoškolaca i sedam učenika osnovne škole svjesni ratne opasnosti druže se i igraju. Razgovaraju o svojim očevima na bojištu, o želji odlaska u vojsku iako su maloljetni, o ratu.

– Do danas nitko nije kazneno odgovarao za taj zločin. Ali, što ne može pravo i ljudska pravda učiniti, čini ljubav ljudi, koji ne dopuštaju da se ta nevina djeca zaborave. Njihove obitelji već dovoljno pate i ovakva sjećanja im govore da nisu posve sami. Svake godine se redovito održava komemoracija u Vitezu, na košarkaškom igralištu gdje se tragedija dogodila pa su tako lani naši mladi kaštelanski glumci iz Karola Wojtyle nazočili tom tužnom skupu i odigrali prigodnu  predstavu Brod – kazali su u KUD-u Karol Wojtyla i napomenuli da bi to učinili i ove godine da ih nije spriječila situacija s pandemijom korone.

U prigodnom sjećanju na poginulu vitešku djecu sudjelovali su Ana Kurbaša, predsjednica KUD-a Karol Wojtyla, redateljica, a ujedno i gradska vijećnica te predsjednica mjesnog odbora Kaštel Kambelovca Doris Grgurin, kao i mladi iz dječjeg doma Miljenko i Dobrila. Gost večeri bio je branitelj Mirko Sušać koji je djeci na prigodan način ispričao priču o Domovinsko ratu. 

https://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/55014-clanovi-wojtyle-u-prigodnom-sjecanju-na-poginulu-djecu-u-ratu-prijateljskog-grada-viteza

Uskrs u Dječjem domu Maestral

Uskrs u Dječjem domu Maestral

Sličice s naših lokacija, bojanje, pečenje, ZAJEDNIŠTVO Hvala dobrim ljudima koji su svratili darivali djecu; posebno tete iz splitske patronaže i njihove prijateljice koje su darivali ekipicu u sjedištu personaliziranim poklonima, albumima, igračkama... Divni ste svi...

DAN RUŽIČASTIH MAJICA – Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

DAN RUŽIČASTIH MAJICA – Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

DAN RUŽIČASTIH MAJICA - Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja Danas smo na svim lokacijama obilježili Dan ružičastih majica i s djecom provodili radionice o važnosti prevencije nasilja i brizi jedni za druge, važnosti poštivanja i prihvaćanja drugih i drugačijih. A za...