MEDIJI O NAMA

dalmatinskiportal.hr – Ravnateljica Doma Maestral: Svako dijete treba obitelj, bliske odrasle samo za sebe

dalmatinskiportal.hr – Ravnateljica Doma Maestral: Svako dijete treba obitelj, bliske odrasle samo za sebe

Splitski Dom Maestral jedina je ustanova na širem splitskom području koja skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Na čelu ustanove je Jelena Burazin. O problemima na koje nailaze i potrebama djece, s ravnateljicom su razgovarali novinari portala Doktore, hitno!.

– Koliko je djece trenutačno u Splitu, a koliko u ostalim ispostavama Doma?

Ukupni broj naših korisnika je 137, od toga 78 djece je na smještaju a 59 je na poludnevnom boravku.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo i veliki broj obitelji i pojedinaca uključenih u usluge savjetovanja i pomaganja na području Splitsko-dalmatinske županije. Provodimo EU projekt Pružimo ruku podrške djeci, mladima i obiteljima. Proširili smo usluge u zajednici kroz dva mobilna tima. Uočeno je da brojne obitelji u potrebi žive u udaljenim mjestima u Dalmatinskoj zagori i da je jedini način da im se pomogne je dolaskom na kućni prag. Obitelj se nastoji osnažiti, pomoći da ispravi eventualna nepoželjna ponašanja. Ovom uslugom želimo spriječiti smještanje djece u ustanovu i pružiti pravu pomoć obiteljima.

– S obzirom na gospodarsku krizu, bilježi li se povećani priliv djece posljednjih godina?

Možemo uočiti povećan broj žurnih izdvajanja djece u protekloj godini. Neka djeca se kratko zadrže u Maestralu jer roditelji brzo shvate propust, isprave, potrude se i ulože dodatni napor u brizi o djeci. Međutim veliki broj djece ostaje i godinama kod nas. Kod većine izdvajanja ne radi se o prvenstveno materjalnim razlozima za postupanje službi socijalne skrbi.

– Zgrada je relativno nedavno preuređivana. Nedostaje li prostora?

U sjedištu preuređujemo dio po dio i imamo dovoljno prostora za potrebe naše djece i za naše usluge. Kroz drugi EU projekt Kuća prijatelj djece, mladih i obitelji preuredit ćemo naših šest lokacija; u sjedištu prizemlje, dva stana u Splitu, stan i savjetovalište u Kaštelima, i prostor u Imotskom.

U svakoj kući u kojoj se živi uvijek treba nešto preurediti, opremiti, tako da su kod nas često radovi. Želimo našoj djeci osigurati uvjete za život kakve imaju i njihovi prijatelji, da njihovi životni prostori budu topli, veseli, poticajni.

– Doma i djece obično se svi sjete uoči božićno-novogodišnjih blagdana, pa ih zaspu darovima. Što je s ostatkom godine? Što djeci najviše treba? Nedostaje li im nešto?

Mnogi naši sugrađani žele darivati djecu oko Božića i to je divno. Razumijemo ljudsku potrebu razveseliti djecu. Mi možemo biti mirni i sretni jer naša djeca imaju materijalno gotovo sve. Ovaj Božić su ljudi bili osobito darežljivi i imamo lijepe zalihe slatkiša i potrepština. Ima pojedinaca i tvrtki koje se i u toku godine sjete naše djece i njihovih potreba. Uvijek zahvaljujemo donatorima jer zahvaljujući njima naša djeca ne oskudjevaju u materijanom i možemo im omogućiti sitne luksuze, izlete, putovanja, ljetovanja, zimovanja. Želimo da naša djeca imaju lijepe uspomene i da im i na taj način pokušamo sanirati njihove rane i boli. Raduje nas kada bivši korisnici dođu u posjet i pričaju o putovanjima, druženjima i lijepim uspomenama.

Ono što trenutno nedostaje našoj djeci su druženja, zagrljaji, susreti, izleti. Baš kao i svakom čovjeku. Stručni djelatnici svakodnevno rade s djecom da im pomognu osigurati uvjete u kojima oni neće previše patiti zbog trenutnih okolnoti u kojima živimo zbog zaraze korona virusom.

– Opće je poznato kako je u Hrvatskoj jako teško posvojiti dijete. Dijelom je krivo zakonodavstvo, a dijelom i roditelji koji se ne žele ‘odreći’ djeteta koje su stavili u dom jer i dalje uživaju neke beneficije. Dugo se priča o zakonskim izmjenama i ubrzavaju procesa posvajanja. Kakva je trenutačna situacija?

Nažalost, ne možemo se pohvaliti poboljšanjem situacije na tom području. Istina je da djeca dugo ostaju u domovima a činjenica da istraživanja pokazuju da za djecu nije najbolje rješenje odrastanje u ustanovama socijalne skrbi. Dobro ste primjetili, razlog dugog zadržavanja djece u domu je što se roditeljima često neopravdano daju opetovane šanse ne gledajući prvestveno interes djece nego roditelja.

Svako dijete ima urođenu potrebu za ljubavlju i pripadanjem. Svako dijete treba obitelj, bliske odrasle samo za sebe, odrasle uz koje mogu razvijati sigurnu privrženost. Svaki djelatnik Maestrala se trudi i jest blizak s djecom i daje najbolje od sebe, ali kako se izmjenjuje veliki broj odgajatelja teško je da dijete može razviti sigurnu privrženost. Nadamo se da će se šira javnost senzibilizirati za udomiteljstvo i na taj način pružiti djeci miran, ugodan obiteljski dom. U posljednje vrijeme stučni tim centra ima često potrebu za smještanjem djece u udomiteljsku obitelj s perspektivom za posvojenje.

Uloga Maestrala je isključivo skrb o djeci dok su kod nas ali isto nas boli i frustrira kada djeca dugo ostaju u ustanovi a znamo, osjećamo, vidimo da je vjerojatnost da će se roditelj promijeniti na bolje minimalna. Iako obožavamo našu djecu najsretniji smo kada napuštaju ustanovu s osmjehom na licu i s odraslima koji ih čvrsto grle, bilo kao udomiteji ili posvojitelji, ili se vraćaju u biološku obitelj.

– Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi ‘sigurna’ su samo do punoljetstva. Što se događa s njima nakon što napune 18 godina? Pomaže li im sustav ili se sami moraju snalaziti za golu egzistenciju, krov nad glavom ili pak nastavak školovanja?

Zakonodavstvo je omogućilo djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi sigurnost do 21 godine, tako da većina naših mladih ostaje pod okriljem Maestrala do 21. godinu. Nakon 18 godine odlaze u naše stanove za mlade. Sretni smo što zahvaljujući Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Split, Gradu Kaštela i jednoj privatnoj donatorici imamo pet stanova u kojima može živjeti ukupno 13 naših mladih. Brigu o njima preuzima odgajateljica koja je zadužena dati im veliku dozu samostalnosti ali i dostatnu kontrolu. Režije i hranu imaju osiguranu, a oni se u ovom razdoblju moraju dodatno osamostaliti, studirati, ili raditi i učiti odgovornosti. S odgajateljicom uče održavati kućanstvo, voditi brigu o svom zdravlju. Često znaju reći da im nakon 24satne brige odgajatelja nedostaje ta kontrola, ali brzo se naviknu.

Dobra vijest je što će krajem godine biti gotov objekt Četiri palme, projekt grada Splita kojim će osigurati smještaj u 6 garsonjera i u jednom trosobnom stanu za mlade koji napuštaju Maestral ili druge ustanove socijalne skbri. Naši mladi se raduju projektu jer će zahvaljujući njemu imati osiguran smještaj još tri godine i dodatno se učiti samostalnosti i odgovornosti. Na raspolaganju će im biti mobilni tim Maestrala za usluge savjetovanja i pomaganja.

Većina naših mladih ima osiguranu policu životnog osiguranja preko Zaklade Vaša pošta koja ugovara police u vrijednosti 6000 Eura s lokalnom zajednicom, firmama, privatnim građanima, školama… U dogovoru s našom socijalnom službom, nakon napuštanja Maestrala mladima započme isplata police mjesečno po 2000 kn dvije godine i tako. Mladi nakon što napuste Dom imaju policu isplaćenu dvije godine u iznosu 2000 kn mjesečno i s tim novcima mogu sebi platiti podstanarstvo, doškolovavanje ili prema vlastitim potrebama, rekla je ravnateljica Doma Maestral, Jelena Burazin za Doktore, hitno!.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/ravnteljica-doma-maestral–svako-dijete-treba-obitelj–bliske-odrasle-samo-za-sebe/90019?fbclid=IwAR3orWH6vBqBoPY9oAzdw2POBMPc3So52b6PnrOzGt-7naaAaVY5LS5nBC4

rtl.hr – Nesebični čin štićenika splitskog Doma dirnuo cijelu Hrvatsku: ‘Znao sam da trebamo nešto učiniti’

rtl.hr – Nesebični čin štićenika splitskog Doma dirnuo cijelu Hrvatsku: ‘Znao sam da trebamo nešto učiniti’

Pomozimo zajedno da se djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Siska vrate što prije u svoj Dom – Vrbina 💔

Hvala djelatnicima, djeci i UV Maestrala i Radio Dalmaciji 😘 na donacijama.

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/video/vijesti/424764/nesebicni-cin-sticenika-splitskog-doma-dirnuo-cijelu-hrvatsku-znao-sam-da-trebamo-nesto-uciniti/?fbclid=IwAR3GEJkJ04Kk3KpBkHOnJ8W4POK5InQj6epJTwrjccoaulCSZybzLFBSgdE

https://www.facebook.com/djecjidom.maestral/posts/390586365532550?cft[0]=AZWwEpl48PIySo27uwN31Zj026P6tY1aThvbbb4BVE3TL5y_eZ5MogCaHqq19JHGmFXY4ITvMsOl5yOVBGoITuALoKXliLgqkv2hqHHONzcNrxHUFB7P7JJETZnvrQUxqIw&tn=%2CO%2CP-R

slobodnadalmacija.hr – Djeca iz ‘Maestrala‘ uputila glazbenu čestitku prijateljima…

slobodnadalmacija.hr – Djeca iz ‘Maestrala‘ uputila glazbenu čestitku prijateljima…

Jelena Burazin, ravnateljica Dječjeg doma Maestral, predstavila je glazbenu čestitku iz te ustanove. Riječ je o pjesmi “Sretan ti Božić, narode moj” Joška Banova, a sada u izvedbi Zorice Kondže, Doris Dragović, Terezije Kusanović i zbora Mihovil, a i uz sudjelovanju djece iz Maestrala.

– Obrada pjesme i spot su nastali na inicijativu volontera  Maestrala Ivana Peraka koji je ujedinio glazbenike, kako bi dječji dom Maestral Split mogaočestitati Božić i novu godinu svojim prijateljima, suradnicima, volonterima, donatorima na kraju ove izazovne godine, ali ipak godine u kojoj imamo mnogo razloga za zahvalu. Hvala divnim glazbenicima koji su podržali i pomogli da se ova ideja realizira – kaže Burazin.

Napominje da ove godine ne mogu organizirati tradicionalno okupljanje svih naših prijatelja u domu, pa su na ovaj način htjeli prenijeti poruku zahvale, optimizma i nade cijelom društvu.

– Iza nas je teško razdoblje puno strepnje, neizvjesnosti ali i s brojnim lijepim trenucima, brojnim projektima i planovima za rast i napredak djece koja su primorana dio života provesti u ustanovi socijalne skrbi. Djece koja su budućnost našeg društva!

Želimo staviti naglasak na lijepo, na zajedništvo, na ljubav na zahvalnost i pronalaziti ljepotu i u ovakvim vremenima – tvrdi ravnateljica.Zahvalna je i medijima, jer, kaže, potiču slušatelje, čitatelje i gledatelje da se interesiraju za njihovu djecu, koja su poput svakog drugog djeteta, željni pažnje, ljubavi, sigurnosti i poštovanja. Hvala Vam što nam pomažete na našem putu da osiguravamo djeci najbolju skrb!

Jelena Burazin: Iza nas je teško razdoblje puno strepnje, neizvjesnosti ali i s brojnim lijepim trenucima, brojnim projektima i planovima za rast i napredak djece koja su primorana dio života provesti u ustanovi socijalne skrbi

https://slobodnadalmacija.hr/split/djeca-iz-maestrala-uputila-glazbenu-cestitku-prijateljima-poslusajte-kako-to-zvuci-u-izvedbi-zorice-kondze-doris-dragovic-i-terezije-kusanovic-1066282

slobodnadalmacija.hr – Ravnateljica Burazin: Zahvaljujući Ini i Slobodnoj Dalmaciji nabavit ćemo djeci računala…

slobodnadalmacija.hr – Ravnateljica Burazin: Zahvaljujući Ini i Slobodnoj Dalmaciji nabavit ćemo djeci računala…

Korona-kriza, pandemija, mogući “lockdown”, većinski su pojmovi koji se vrte po medijima posljednjih mjeseci, tjedana, dana. U bujici negative uspjeli smo naići na nekoliko pozitivnih priča, koje rasplamsavaju božićni duh i sprječavaju Grincha da nam potpuno ukrade Božić.

Pandemija nije pokolebala djelatnike Ine i Slobodnu Dalmaciju da i ove godine darivaju dječje domove. Prethodnih godina to je bio pravi pravcati domjenak i program – ma neviđeni žamor, nakon kojeg bi se predstavnici fotografirali i podružili s djecom. Ove godine, zbog cijele priče s koronavirusom, darivanje se odvilo u dosta “pitomijem” i suptilnijem tonu.

Ispred dječjeg doma “Maestral” predstavnici Ine i Slobodne Dalmacije uručili su ravnateljici doma novčani ček od deset tisuća kuna te velike pakete sa slatkišima. Nema čega nije bilo u vrećicama koje je donijela Ivana Vladović, direktorica marketinga SD, od keksa, preko “smokija” pa sve do čokolada koje djeca mogu jesti uz druženje s prijateljima i stvaranje jedinstvenih djetinjih uspomena.

Nismo ni zagazili na prag doma, a mali simpatični dječak Karlo ispustio je loptu iz ruku i dograbio čips, kako kaže, njegovu omiljenu slasticu. Iskoristili smo ovu prigodu da porazgovaramo s Jelenom Burazin, ravnateljicom ove ustanove, kako bi nam kazala što će s dobivenom donacijom i kako se snalaze djelatnici “Maestrala” u ovdašnjim vremenima.

– Sve donacije jako nam puno znače za poboljšanje standarda života naše djece. Uvijek naglašavamo da naša djeca imaju sve osnovno – to im osigurava Ministarstvo – ali svaka donacija je jako velik doprinos.

Ove godine smo stavili naglasak na racionalnu opremu i na olakšavanje online učenja našoj djeci, tako da ćemo vjerojatno i ovaj novac potrošiti za obnovu radnih stolica, nabavu računala i drugih potrepština koje trebaju djeci. Nadamo se ćemo s ovim novcem uspjeti platiti i koji izlet tijekom godine – kazala je Burazin i dodala kako se u doba pandemije život štićenika doma iznimno promijenio.

– Sva djeca grada sada drukčije žive, pa tako i naša. Oni su se uvijek radovali izletima, skijanju i ljetovanju. Uvijek bi u ovo doba već bilo uzbuđenje zbog odlaska na zimovanje. Ove godine smo to preskočili. Ima dosta promjena, ali nastojimo naučiti djecu da se moramo prilagoditi okolnostima i izvući najbolje iz situacije u kojoj živimo – ustvrdila je ravnateljica.

Zanimljivo je to što se, kako kaže, ove godine javio najveći broj donatora do sada, koji su prepoznali težinu situacije i odlučili je uljepšati maksimalno.

– Iznenađuje me što se, unatoč oskudici i neimaštini, javilo puno ljudi i tvrtki, koji su, umjesto domjenaka i poklona za poslovne partnere, odlučili donirati novac djeci “Maestrala”, tako da smo zaista zahvalni svima na doprinosu – zaključila je na kraju našeg razgovora ravnateljica Jelena Burazin.

https://slobodnadalmacija.hr/split/ravnateljica-burazin-zahvaljujuci-ini-i-slobodnoj-dalmaciji-nabavit-cemo-djeci-iz-maestrala-racunala-a-ostat-ce-i-za-izlet-1065648

dalmatinskiportal.hr – Sinjska gradonačelnica Domu Maestral uručila vrijednu donaciju

dalmatinskiportal.hr – Sinjska gradonačelnica Domu Maestral uručila vrijednu donaciju

Sinjska gradonačelnica Kristina Križanac uručila je vrijednu donaciju Dječjem domu Maestral Split. 

Naime, Dječji dom Maestral Split ustanova je socijalne skrbi koja skrbi o djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, trudnicama ili roditelju s djecom do godine dana, biološkim, udomit​eljskim i posvojiteljskim obiteljima, djeci bez pratnje – stranim državljanima i djeci i mladima nakon izlaska iz skrbi, a djeluje na trinaest lokacija: u Splitu, Kaštelima, Solinu, Klisu, Imotskom, Žrnovnici i Podstrani. 

Ovom donacijom djeci će se kupiti novi televizor koji će im pomoći u provođenju kako slobodnog vremena tako i u učenju.

Gradonačelnica je poželjela svim djelatnicima te korisnicima doma sretne i blagoslovljene blagdane.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/sinjska-gradonacelnica-domu-maestral-urucila-vrijednu-donaciju/82148?fbclid=IwAR3fhlWYRnhEnkYcMw9ULpcadwN9kGiyTaObr2LpKewv3S3S-c0ogjJCULI

Kontakt

Jurja Šižgorića 4, 21000 Split, Hrvatska

Telefon: 021 / 53 54 00

Mobitel: 091 / 61 29 654

dom.maestral@ddmaestral.hr

GODINA

PROGRAMA

LOKACIJA

EU PROJEKTA