MEDIJI O NAMA

smn.hr – Proslavljena 90. obljetnica dječjeg doma Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću

smn.hr – Proslavljena 90. obljetnica dječjeg doma Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću

U Kaštel Lukšiću je u četvrtak 7. listopada, na blagdan Gospe od Ružarija, proslavljena 90. obljetnica postojanja „Miljenka i Dobrile“ – podružnice Dječjeg doma Maestral Split. Obilježavanje obljetnice je započelo svetom misom koju je u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili župnik don Marijo Buljević, don Nikola Šakić i don Vinko Beus.

Čestitavši djeci i djelatnicima Podružnice njihov dan, mons. Barišić je u uvodom dijelu homilije kazao: „Najveće bogatstvo koje imamo su djeca. Postajemo sve svjesniji toga bogatstva jer nas je sve manje. Draga djeco, svatko od vas je jedan originalni cvijet i kao takvi danas dolazite pred našu duhovnu majku – Mariju. Krist na križu, u trenutku najveće boli, pokazuje svoju ljubav prema nama darujući nam Onu koja nas prati u svim dramatičnim životnim trenucima“.

Nadbiskup je pojasnio kako Marija vjernike preko krunice odgaja za dvostruku stvarnost, ustvrdivši: „Marija je Spasiteljeva majka i zbog toga nas želi uputiti prema Isus Kristu. Preko krunice upoznajemo Njegov život i otajstvo spasenja. Osim toga, Marija nas preko krunice odgaja i za ljubav prema drugima. Ove dvije dimenzije, ljubav prema Kristu i ljubav prema čovjeku, su temeljno bogatstvo svakog zrelog vjernika. Na tom bogatstvu trebamo graditi vlastiti život.

Pozvavši mlade da uvijek prihvaćaju nesavršenosti drugih osoba, mons. Barišić je poručio kako su za život važne tri riječi: hvala, molim i oprosti. „Trebamo naučiti zahvaliti Bogu na svim darovima koje nam daruje kroz život te svim ljudima čija nas pratnja obogaćuje. Kroz riječ ‘molim’ pokazujemo kako nam je potreban drugi i nadilazimo svoju samodostatnost, a kroz traženje oprosta pokazujemo svoju kršćansku veličinu“, nastavio je.

Zaključujući, Nadbiskup se obratio djelatnicima Podružnice kazavši kako je njihov posao poziv koji u sebe uključuje ljudske kvalitete strpljenja, ljubavi i sebedarja. Uz to, zaželio im je svaki Božji blagoslov u daljnjem radu.

https://smn.hr/5145-proslavljena-90-obljetnica-podruznice-miljenko-i-dobrila-u-kastel-luksicu?fbclid=IwAR3kvo6ypUFT5cDYwOVhgtNQYeHIPBtRWKjFsvvwJIwsAyWX7TZV0Yd8bcM

kastela.org – Proslavili velikih 90 svog doma u Lukšiću

kastela.org – Proslavili velikih 90 svog doma u Lukšiću

Tijekom svog postojanja dom Miljenko i Dobrila, kaštelanska podružnica dječjeg doma Maestral, bila je privremena obitelj za preko 3500 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, čulo se danas na svečanoj proslavi 90. rođendana ovog doma.

Brojnim gostima, koji su na proslavu pristigli kao predstavnici sličnih ustanova iz cijele Hrvatske, predstavnici Ministarstva socijalne skrbi na čelu s državnom tajnicom Marijom Pletikosa, predstavnici nekoliko hrvatskih centara za socijalnu skrb, izaslanstva Županije i gradova Kaštela, Solina i Splita, ali i bivšim korisnicima i djelatnicima doma, ovog je dana domaćin bila ravnateljica doma Maestral Jelena Burazin.

– Velika je ovo obljetnica koja izaziva poštovanje pred sudbinom tri i pol tisuće djece, koja su svoje najosjetljivije životno razdoblje proveli u našoj kući. Ta djeca su naša bila i ostala. Njihova djela ostala su zauvijek zapisana u srcima onih koji su im imali čast biti odgajatelji, tete kuharice, meštri, jednostavno biti im bliski odrasli. Ova ustanova predstavlja najsuptilniji izraz humanosti i brige za najpotrebitije i uvijek je imala jasan i častan cilj, brigu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi – kazala je u obraćanju gostima ravnateljica Burazin.

Među gostima koji su pristigli na obilježavanje ove velike obljetnice bio je i nekadašnji predstojnik podružnice, a danas profesor na Filozofskom fakultetu Toni Maglica.

– Rad u ovom domu jedno je od najljepših iskustava u mom životu, biti dio života djece u dječjem domu je neopisivo. Teško je ponekad odgajati svoju djecu, a imaš ih tek dvoje, troje, a zamislite kako je teško odgajati 60 djece koliko ih je tada bilo u domu. S jedne strane bilo je izazovno i složeno, a s druge strane nitko ti nije mogao tako napuniti dušu kao klinci koji ti prvi čestitaju Božić, Novu godinu. I u jednom trenutku shvatiš da je to ogroman blagoslov i osjetiš se počašćeno što možeš biti dio života nekoga tko ima tešku životnu priču – bio je emotivan Maglica, naglasivši kako je imao priliku jednu bivšu korisnicu ispratiti do oltara, a sa mnogim bivšim korisnicima održava prijateljske odnose, posebno jer je mnogima bio kum u različitim prigodama i tako zauvijek spojio njihove živote sa svojim.

Lijepih trenutaka tijekom svog desetogodišnjeg rada u ovom domu prisjetila se i nekadašnja odgojiteljica, a danas nastavnica u školi u Kaštel Gomilici Zlata Dubravčić, prepričavši nam kako je to bilo doći kao mlada djevojka raditi u ovaj dom, ali i poneku anegdotu koja joj je ostala u sjećanju.

– Nakon toliko godina mogu reći da mi je rad s djecom u domu mnogo pomogao  u današnjem radu, posebno u onoj komponenti odgoja. Zahvaljujući iskustvu u ovom domu, gledam djecu kao male ljude sa svim njihovim problemima, pri čemu im nastojim pomoći u odgojno-obrazovnim pitanjima – zaključila je Dubravčić.

Čestitke uzvanika i gostiju, cvijeće i pokloni, mnogo suza u evociranju uspomena, ali mnogo više smijeha, obilježili su danas ovaj 90. rođendan doma Miljenko i Dobrila. U svečarskom programu mladi iz doma s mladima iz udruge Karol Wojtyla izveli su kratku predstavu  “Tri dana ljubavi Miljenka i Dobrile”, pjesmom je sve razgalio zbor Maestralići, koji čine djeca vrtićke dobi korisnici Doma, nastupile su i sopranistica Rahela Ujević te mezzosopranistica Dora Jana Klarić uz glazbenu pratnji Ivana Peraka na klaviru. Poseban štimung stvorila je i grupa Magazin, a njihova pjevačica Andrea Šušnjara otkrila nam je da je i sama odgojiteljica po struci te da je dio razdoblja tijekom pandemija, kad nije bilo nastupa, provela upravo u ovom domu te upoznala njegove štićenike i ljude koji s njima rade te da se ovdje osjeća kao kod kuće.

Bila je ovo prilika i za predstavljanje monografije „90 godina podružnice Miljenko i Dobrila“, za koju je tekst napisala Anita Jaman, a uz ravnateljicu Jelenu Burazin uredile su je predstojnica Veronika Perić i učiteljica Jelena Bojkić. Predstavljen je i novi broj časopisa Maestral, s podnaslovom „Retrospektiva naših 90“ s cijelim nizom domskih zanimljivosti.

Ravnateljica Burazin, zahvalivši se svima na podršci koju daju domu, naglasila je i važnost dobre suradnje s lokalnim zajednicama, poput Grada Kaštela, a dobru suradnju potvrdila je i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/57779-proslavili-velikih-90-svog-doma-u-luksicu

dalmacijanews.hr – Stanje na gradilištu budućeg doma za štićenike Maestrala

dalmacijanews.hr – Stanje na gradilištu budućeg doma za štićenike Maestrala

Budući dom za štićenike Dječjeg doma Maestral, odnosno mlade nakon navršene 21. godine koji napuštaju sustav institucionalne skrbi te privremeni dom u Splitu za roditelje djece koja se liječe na Kliničkom-bolničkom centru trebao bi biti završen ove jeseni, a u funkciji do kraja godine. Trenutno stanje na gradilištu je u skladu s dinamičkim planom, nedavno je obavljena montaža sve PVC stolarije, u tijeku su radovi strojarskih instalacija, montirana je skela te po padu temperatura krenut će se sa završnom izradom fasade.

Podsjetimo, šest garsonijera i jedan trosoban stan bit će namijenjeni bivšim štićenicima Dječjeg doma Maestral Split, a jedan deveterosobni stan s osam dvokrevetnih soba bit će namijenjen za roditelje/skrbnike teško oboljele djece bez prebivališta u gradu Splitu, čija se djeca liječe ili su na rehabilitaciji u KBC-u Split.

Izvođač radova je tvrtka MP Beton d.o.o. iz Solina, ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

https://www.dalmacijanews.hr/clanak/y57i-oslonac-kad-treba-stanje-na-gradilistu-buduceg-doma-za-sticenike-maestrala-u-skladu-s-dinamickim-planom#/clanak/y57i-oslonac-kad-treba-stanje-na-gradilistu-buduceg-doma-za-sticenike-maestrala-u-skladu-s-dinamickim-planom

Kontakt

Jurja Šižgorića 4, 21000 Split, Hrvatska

Telefon: 021 / 53 54 00

Mobitel: 091 / 61 29 654

dom.maestral@ddmaestral.hr

GODINA

PROGRAMA

LOKACIJA

EU PROJEKTA