PRISTUP
INFORMACIJAMA

empty
IZJAVA O PRISTUPAČNOSTI

Izjava o pristupačnosti

Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral obavezan je svoje mrežne stranice učiniti pristupačnima u skladu sa („Narodne novine“, broj 17/19; dalje u tekstu: Zakon) kojim se prenosi Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske (SL L 327, 2.12.2016.).

Ova Izjava o pristupačnosti primjenjuje se na mrežno sjedište Centra Maestral koje se nalazi na adresi https://ddmaestral.hr/.

Stupanj usklađenosti

Mrežno sjedište https://ddmaestral.hr/ djelomično je usklađeno sa Zakonom zbog neusklađenosti koje su navedene u nastavku.

Nepristupačan sadržaj

Sadržaj naveden u nastavku je nepristupačan iz razloga:

Mogućnost opažanja

• Korisnicima nije omogućena jednostavna promjena veličine teksta ni kontrasta.
• Nije omogućena tekstualna alternativa netekstualnom sadržaju poput slika ili videomaterijala.
• Neki od PDF dokumenata nisu čitljivi čitačima ekrana jer su ponuđeni u slikovnom obliku koji čitači ekrana ne mogu pročitati.

Operabilnost

• Na stranici ne postoji mogućnost ispravljanja grešaka pri unosu teksta,
• Navigacija nije uređena na način da se svakom elementu može pristupiti tipkovnicom.

Podizanje razine pristupačnosti

Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral poduzima aktivnosti kojima će nastojati postići usklađenost sa Zakonom o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora Republike Hrvatske te će pokrenuti proces cjelokupnog redizajna mrežnih stranica s ciljem potpune prilagodbe svojeg internetskog sadržaja osobama s invaliditetom.

Priprema ove izjave o pristupačnosti

Ova je izjava sastavljena 9. rujna 2020. godine, prema Predlošku izjave o pristupačnosti koji je u skladu s Direktivom (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora, a utvrđen je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2018/1523.
Procjena usklađenosti sa zahtjevima pristupačnosti rezultat je samoprocjene Centra Maestral.
Izjava je zadnji put preispitana 9. rujna 2020. Dječji dom Maestral Split će redovito revidirati ovu izjavu po otklanjanju razloga zbog kojih su pojedini sadržaji bili nepristupačni.

Povratne informacije i podaci za kontakt

Molimo korisnike ovih mrežnih stranica ako primijete neusklađen sadržaj, koji nije obuhvaćen ovom izjavom, da o tome obavijeste Dječji dom Maestral Split. Sve upite vezane uz pristupačnost mrežnog sjedišta Centra Maestral korisnici mogu uputiti putem elektroničke pošte: dom.maestral@ddmaestral.hr.

Postupak praćenja provedbe propisa i inspekcijski nadzor

Povjerenik za informiranje Republike Hrvatske je tijelo nadležno za praćenje usklađenosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora sa zahtjevima pristupačnosti kao i za nadzor nad provedbom Zakona.
U slučaju nezadovoljavajućih odgovora na obavijest ili zahtjev za povratne informacije o pristupačnosti ovih mrežnih stranica, korisnici se mogu obratiti Povjereniku za informiranje putem telefona: 01 4609 041 ili putem elektroničke pošte: pristupacnost@pristupinfo.hr.

 

Izjava o pristupačnosti (pdf)

POLITIKA PRIVATNOSTI

Cijenimo Vaše pravo na povjerljivost podataka te se obvezujemo na očuvanje privatnosti i sigurnosti informacija koje putem ovih stranica s nama podijelite. Niti jedna informacija neće biti proslijeđena trećim osobama bez Vašeg dopuštenja. Ova polica privatnosti objašnjava kako koristimo Vaše podatke, na koji način možete stupiti s nama u kontakt te nam je iz tog razloga važno da razumijete našu informacijsku praksu. Korištenjem ovih stranica podrazumijevamo da razumijete sve navedeno i da ste suglasni s ovom policom suglasnosti. Prikupljamo samo one informacije koje su bitne za ostvarivanje svrhe ovih web stranica.

Osobne podatke ne prikupljamo samim posjetom ovim web stranicama. Vaši podaci dostupni su nam samo kao informacija koju nam sami date prilikom komuniciranja s nama emailom i kontakt obrascem. Garantiramo da ni jedan od navedenih osobnih podataka neće biti iskorišten za ni jednu drugu svrhu osim one za koju je osobni podatak dan, osim u slučaju Vašeg isključivog odobrenja.
Kako bi ova web stranica radila pravilno, kako bi bio u stanju obavljati daljnja unapređenja stranice, u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (tzv. “kolačići”). Preko 90% svih web stranica koristi ovu praksu no prema regulacijama Europske unije od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića.

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok pojas informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili e-mail adresa). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti Vaše postavke internet preglednika da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internet preglednika i slično.

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Kolačić postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite web-preglednik koji koristite. • Chrome • Firefox • Internet Explorer 9 • Internet Explorer 7 i 8 •Opera • Safari. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama.
Postoji nekoliko vrsta kolačića. Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internet preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja programa internet preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Kolačići od prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web stranice mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tim web stranicama. Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili druge reklame) koje se nalaze na web stranice koje gledate. Pomoću tih kolačića web stranice mogu pratiti korištenje Interneta u marketinške svrhe.
Možemo koristiti servis za mjerenje posjećenosti, to je Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis sprema kolačiće, možete ga zabraniti na sljedećem linku: Google Analytics – https://tools.google.com/ dlpage/gaoptout. Trenutno postoji nekoliko web stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više se možete informirati na sljedećim linkovima: http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices. eu/

Sve informacije koje ostavite slanjem mogućih komentara ili popunjavanjem javnih obrazaca na stranici ostaju isključivo na mjestu za koje su popunjene i ne koriste se u druge svrhe. Ukoliko dođe do izmjene ili dopune police privatnosti, ista će biti važeća samo od trenutka kada je objavljena na ovim stranicama. Svako Vaše daljnje korištenje web stranice podrazumijeva da prihvaćate izmijenjene ili nadopunjene odredbe.
Ova web stranica može sadržavati linkove na druge web stranice. Ne odgovoramo za sadržaj tih stranica kao ni za police privatnosti tih stranica. Ukoliko otkrijete da takve web stranice vode na treće web stranice s neprikladnim sadržajem ili nepovoljnom policom privatnosti, obavijestite nas i takve linkove ćemo odmah otkloniti. Isto tako ukoliko netko smatra da je narušeno njegovo pravo o čuvanju osobnih podataka s bilo kojeg dijela ovih stranica, ili da je objavljivanjem tekstova na ovim stranicama narušeno Vaše pravo čuvanja osobnih podataka, odmah nas obavijestite i navedeni nedostatak odmah ćemo otkloniti.

Zahvaljujemo na korištenju naših stranica.

NAČIN I UVJETI OSTVARIVANJA PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Zakon o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15, 69/22)

Članak 4.st.1.t.1.

Korisnik prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija (u daljnjem
tekstu: korisnik) je svaka domaća ili strana fizička i pravna osoba.

Članak 18.
(1) Korisnik ostvaruje pravo na pristup informaciji podnošenjem usmenog ili pisanog zahtjeva nadležnom tijelu.
(2) Ako je zahtjev podnesen usmeno ili putem telefona, sastavit će se službena bilješka, a ako je podnesen putem elektroničke komunikacije, smatrat će se da je podnesen pisani zahtjev.
(3) Pisani zahtjev sadrži: naziv i sjedište tijela javne vlasti kojem se zahtjev podnosi, podatke koji su važni za prepoznavanje tražene informacije, ime i prezime i adresu fizičke osobe podnositelja zahtjeva, tvrtku, odnosno naziv pravne osobe i njezino sjedište.
(4) Podnositelj zahtjeva nije obvezan navesti razloge zbog kojih traži pristup informaciji, niti je obvezan pozvati se na primjenu ovog Zakona.
(5) Ne smatra se zahtjevom za pristup informacijama traženje uvida u cjelokupni spis predmeta, objašnjenja ili uputa vezanih uz ostvarivanje nekog prava ili izvršavanje obveze, izrade analize ili tumačenja nekog propisa, kao ni stvaranje nove informacije.

Članak 31.
(1) Tijelo javne vlasti korisniku daje podatke za ponovnu uporabu bez ograničenja, za slobodnu uporabu i u otvorenom formatu.
(2) U opravdanim slučajevima tijelo javne vlasti može odrediti uvjete za ponovnu uporabu. U slučaju određivanja uvjeta za ponovnu uporabu njihov sadržaj i primjena ne smiju neopravdano ograničavati mogućnost ponovne uporabe, niti se smiju koristiti kako
bi se ograničilo tržišno natjecanje.
(3) Uvjeti za ponovnu uporabu informacija ne smiju biti diskriminirajući za iste ili slične vrste informacija, odnosno za komercijalnu ili nekomercijalnu uporabu uključujući prekograničnu ponovnu uporabu.
(4) Na tijelo javne vlasti koje ponovno koristi svoje informacije kao osnovu za komercijalne aktivnosti koje ne spadaju u djelokrug njegovih javnih poslova primjenjuju se isti uvjeti kao za druge korisnike.

OIB: 97141575055
MB: 3118606
IBAN: HR1023900011100024990

(5) Vrste i sadržaj dozvola kojima se utvrđuju uvjeti ponovne uporabe, u skladu sa standardnim otvorenim dozvolama, pravilnikom uređuje ministar nadležan za poslove uprave.
(6) Tijelo javne vlasti dužno je na svojoj internetskoj stranici objaviti dozvole kojima se određuju uvjeti ponovne uporabe ili poveznice na takve dozvole, u skladu sa standardnim otvorenim dozvolama.
Otvorena dozvola | Portal otvorenih podataka (gov.hr)

TROŠKOVI PRUŽANJA INFORMACIJE

Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral ima pravo na naknadu stvarnih materijalnih troškova koji nastanu pružanjem informacije korisniku prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, kao i na naknadu troškova dostave tražene informacije, koja se
naplaćuje sukladno Kriterijima za određivanje visine naknade iz članka 19. stavka 3 Zakona o pravu na pristup informacijama https://narodne-
novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_01_12_231.html i https://narodne- novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_12_141_2149.html

Službenik za informiranje i za zaštitu osobnih podataka

Mr.sc. Anita Jaman
Tel.: 099 4925 730, 021 535 400
Mail: dom.maestral@ddmaestral.hr

Odluka o imenovanju službenika za informiranje, vidljiva na poveznici:
https://ddmaestral.hr/dokumenti/ Interni akti, pravilnici i procedure, 3. podlink – Pristup informacijama

Napomena:
Obrazac za pristup informacijama, Obrazac zahtjeva za dopunu ili ispravak informacija, te Obrazac za ponovnu uporabu informacija nalaze se na mrežnoj stranici Centra Maestral, kao i ostale relevantne informacije, vidljivo na poveznici:
https://ddmaestral.hr/dokumenti/ , pod Interni, akti, pravilnici i procedure, Pristup informacijama.