Proslavili smo 90 godina rada podružnice Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću…

09. 10. 2021.

Povratak na naslovnicu

Planovi su bili drugačiji – veliko druženje nekadašnjih korisnika, zaposlenika, suradnika, donatora, volontera u vrtu podružnice ali Nebo je htjelo da nam bude pravi potop i morali smo sve “iztumbati”…

Ali unatoč svim preprekama – imali smo nezaboravnu svečanost punu ljubavi u našoj kući u Lukšiću.Ma mi koji radimo s djecom navikli smo na kreativnost i raznovrsne izazove pa nam kiša nije pokvarila?.

Proslavu smo započeli svetom misom zahvalnicom za djecu i djelatnike koju je predslavio nadbiskup Marin Barišić sa župnikom don Marijom Buljevićem, don Vinkom Beusom i don Nikolom Šakićem. U prepunoj crkvi lijepo i dostojanstveno zahvalili smo Gospodinu.

Svečani dio proslave bio je u našoj blagovaoni i “sunčanoj”. Zbog epidemioloških mjera morali smo smisliti način kako da se na više mjesta može gledati program iz blagovaone. I zahvaljujući Andriji i Petru Anita Gilić Jurčević uspjeli smo imati pravu modernu projekciju u sunčanoj.

Što reći?

Došlo nam je toliko dragih ljudi, neki od bivših korisnika i djelatnika, brojne čestitke, porukica, torte s porukama, cvijeće…

Evo pozdravni govor ravnateljice:

“Izuzetna je čast što Vas mogu pozdraviti u najljepšoj kući našeg Maestrala. Ovo mjesto je samo po sebi terapijsko i kvalitetno za odgoj. Velika je obljetnica 90 godina koja izaziva poštovanje pred sudbinom 3500 djece koja su svoje najosjetljivije životno razdoblje provela u našoj kući. Ta djeca su naša, bila i ostala!
Njihova djela su zauvijek zapisana u srcima onih koji su imali čast biti im odgajatelji, tete kuharice, meštar, biti im bliski odrasli! Ova ustanova predstavlja najfiniji, najsuptilniji izraz humanosti i brige za najpotrebitije i uvijek je imala jasan i častan cilj – skrb o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Sa sigurnošću tvrdim da se na cjelovit i odgovoran način ostvarivao taj cilj kroz 90 godina. Kroz povijest su bili različiti oblici skrbi ali svaki je bio primjeren standardima u kojima se živjelo. Uz razne društvene i ekonomske promjene koje su bile neizbježne u toku vremena rad odgajatelja je bio uzbudljiv, lijep i zahtjevan – njihov rad je bio i jest ŽIVOT! Život naše djece! Voditi prestrašenu, povrijeđenu, osjetljivu djecu do zrelosti, do vrijednih i važnih članova društva.

U novim smo vremenima, s novim izazovima ali s istim dječjim osmjesima, zamišljenim i nepovjerljivim pogledima, s istim dušama punih darova i talenata.Kao zahvalu svakom djetetu koje je ovdje živjelo i živi, zaposleniku, suradniku napravili smo monografiju kojoj je naglasak na posljednjih 20 godina. Moji prethodnici Tatjana Taja Vukman su izdali povijesno važne monografije za 50 i 70 godina i mi želimo pratiti te visoko postavljene standarde i slijediti ih.Hvala zaposlenicima podružnice s predstojnicom Veronikom Verica Perić što su svim srcem prionuli skupljanju uspomena i činjenica, a posebno odgajateljici i voditeljici Anita Jaman što ih satima slagala u vrijednu knjigu koju imate pred sobom. Značajan doprinos dao je uvodničar monografije Toni Maglica čije srce je zauvijek u ovoj kući. Puno nam je pomogao fotograf Mario Jelić i grafički dizajner Edi Lučić kao i ustanova DES i njihova i naša ravnateljica Edita Maretić Dimlić.Ali to nije sve, kako je Maestral godinama izdavao časopis – vrijedna ekipa iz stana, teta Silva Lemo Maleć , Ankica Ilić i barba Martin Pletikosić su s djecom pripremili pravu poslasticu punu emocija na koju nitko neće ostati ravnodušan – časopis Maestral 2021. Hvala vam od srca na bogatstvu uspomena koje ste nam sabrali.

Posebno hvala svim izvođačima, mladim glumcima iz Kud Karol Wojtyla i djeci iz podružnice-teti Zrinka Ćurak na predstavi Tri dana u životu Miljenka i Dobrilr, ekipici s vrtića iz sjedišta, našem volonteru Ivan Perak na nesebičnoj pomoći pri organizaciji susreta, glazbenicama Raheli Ujević i Dori Jani Klarić kao i dragoj Dea Andrea Šušnjara i grupi Magazin na koncertu koji su pripremili.

❤ Hvala svim djelatnicima Miljenka i Dobrile što su danima pripremali predivno slavlje ❤

Hvala medijima na praćenju i proslave i našeg redovitog rada. Hvala našoj Edita Lučić Jelić na toplom vođenju programa.

Okupila nas je važna obljetnica ali i naša svakodnevna povezanost. Svatko od vas je s razlogom ovdje i simbolizira važnu kariku u radu našeg Doma. Hvala Vam na dolasku i suradnji u toku svih ovih godina.
Hvala dragoj državnoj tajnici Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politikeMaja Pletikosa na dolasku, hvala svim uvaženim gostima iz lokalne zajednice Jadranka Matok-Bosančić, Ivica Rakušić, Magda Vrvilo, Branka R. Kukoč … Hvala Upravnom vijeću, Ivana Marasović Šušnjara, Elena Iglić GudeljIvana Zelić RelataIvana Tabak, Maja Letilović, kolegama ravnateljima koji su došli iz cijele Hrvatske Ivan Ana Pušćenik Miranda Glavaš Nataša Horvat, Renata Jurčević Ilijana Stojanović, Anamarija Puljiz Lončar, Marija Tešija. Dijelimo težinu i ljepotu našeg izbora poziva. I ne možemo sami, baš kao što ni naša djeca ne mogu. Tu smo svi za njih. Hvala našim volonterima i donatorima (posebno obitelji Karolina Krolo na divnoj torti, vinu i veeelikoj televiziji).

Kao što ste danas s nama molimo vas budite uvijek blizu. Za svu današnju i buduću djecu. Koliko god bili svjesni da odrastanje u ustanovi nije najbolje rješenje, naš Dom će uvijek biti tu za neku novu djecu koja će trebati odrasle kojima je stalo.

Raznježite se s nama i slobodno pustite koju ljekovitu suzicu i uživajte u druženju i evociranju uspomena iz našeg posebnog doma u Lukšiću.”I tako red pjesme, red suza, red smjeha, pa red suza radosnica, ples i pravi party uz cijelu grupu Magazin…dobra hrana Milić – Catering puno kolača koje je gotovo stvaka teta napravila (puno je posebnih torta bilo ali jedna je najposebnija – ona naše nekadašnje korisnice Bojana Mikelic?torta u obliku monografije??) , puno torti je stiglo od dragih suradnika…

Uglavnom….litre kiše po šatoru, po svakome od nas ali svi s osmjehom od uha do uha, sretni, raznježeni, zahvalni na bogatstvu zajedništa… osnaženi, ispunjeni idemo dalje???.

Donacijski bal Rotary kluba Kaštela

Donacijski bal Rotary kluba Kaštela

DONACIJSKI BAL Rotary klub Kaštela Zahvalni smo RC Kaštela na organizaciji predivne večeri za podružnicu Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću. U Restoran Nautic u Marini Kaštela okupilo se više od 250 prijatelja Maestrala koje su zabavljali Bravo Band Split, Ivo Amulić...

72 sata bez kompromisa

72 sata bez kompromisa

Tek što smo proslavili 10 rođendan 72 sata bez kompromisa održan je 10. volonterski projekt 72 sata bez kompromisa. Volonteri su tri dana ostavili traga te obavili dvije volonterske akcije u Centru Maestral, u sjedištu Split i podružnici Miljenko i Dobrila u Kaštel...

dalmacijadanas.hr – BRAVO, MILJENKO I DRAGO!

dalmacijadanas.hr – BRAVO, MILJENKO I DRAGO!

Dva rekreativna biciklista, Miljenko Mrkonjić i Drago Jukić prevalili su u 17 dana put od Frankfurta do Santiaga de Compostele, preko 2300 km s jednim ciljem – prikupljanje donacija za renovaciju igrališta za djecu koja žive u Centru za pružanje usluga u zajednici...