kastela.org – Proslavili velikih 90 svog doma u Lukšiću

07. 10. 2021.

Povratak na naslovnicu

Tijekom svog postojanja dom Miljenko i Dobrila, kaštelanska podružnica dječjeg doma Maestral, bila je privremena obitelj za preko 3500 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, čulo se danas na svečanoj proslavi 90. rođendana ovog doma.

Brojnim gostima, koji su na proslavu pristigli kao predstavnici sličnih ustanova iz cijele Hrvatske, predstavnici Ministarstva socijalne skrbi na čelu s državnom tajnicom Marijom Pletikosa, predstavnici nekoliko hrvatskih centara za socijalnu skrb, izaslanstva Županije i gradova Kaštela, Solina i Splita, ali i bivšim korisnicima i djelatnicima doma, ovog je dana domaćin bila ravnateljica doma Maestral Jelena Burazin.

– Velika je ovo obljetnica koja izaziva poštovanje pred sudbinom tri i pol tisuće djece, koja su svoje najosjetljivije životno razdoblje proveli u našoj kući. Ta djeca su naša bila i ostala. Njihova djela ostala su zauvijek zapisana u srcima onih koji su im imali čast biti odgajatelji, tete kuharice, meštri, jednostavno biti im bliski odrasli. Ova ustanova predstavlja najsuptilniji izraz humanosti i brige za najpotrebitije i uvijek je imala jasan i častan cilj, brigu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi – kazala je u obraćanju gostima ravnateljica Burazin.

Među gostima koji su pristigli na obilježavanje ove velike obljetnice bio je i nekadašnji predstojnik podružnice, a danas profesor na Filozofskom fakultetu Toni Maglica.

– Rad u ovom domu jedno je od najljepših iskustava u mom životu, biti dio života djece u dječjem domu je neopisivo. Teško je ponekad odgajati svoju djecu, a imaš ih tek dvoje, troje, a zamislite kako je teško odgajati 60 djece koliko ih je tada bilo u domu. S jedne strane bilo je izazovno i složeno, a s druge strane nitko ti nije mogao tako napuniti dušu kao klinci koji ti prvi čestitaju Božić, Novu godinu. I u jednom trenutku shvatiš da je to ogroman blagoslov i osjetiš se počašćeno što možeš biti dio života nekoga tko ima tešku životnu priču – bio je emotivan Maglica, naglasivši kako je imao priliku jednu bivšu korisnicu ispratiti do oltara, a sa mnogim bivšim korisnicima održava prijateljske odnose, posebno jer je mnogima bio kum u različitim prigodama i tako zauvijek spojio njihove živote sa svojim.

Lijepih trenutaka tijekom svog desetogodišnjeg rada u ovom domu prisjetila se i nekadašnja odgojiteljica, a danas nastavnica u školi u Kaštel Gomilici Zlata Dubravčić, prepričavši nam kako je to bilo doći kao mlada djevojka raditi u ovaj dom, ali i poneku anegdotu koja joj je ostala u sjećanju.

– Nakon toliko godina mogu reći da mi je rad s djecom u domu mnogo pomogao  u današnjem radu, posebno u onoj komponenti odgoja. Zahvaljujući iskustvu u ovom domu, gledam djecu kao male ljude sa svim njihovim problemima, pri čemu im nastojim pomoći u odgojno-obrazovnim pitanjima – zaključila je Dubravčić.

Čestitke uzvanika i gostiju, cvijeće i pokloni, mnogo suza u evociranju uspomena, ali mnogo više smijeha, obilježili su danas ovaj 90. rođendan doma Miljenko i Dobrila. U svečarskom programu mladi iz doma s mladima iz udruge Karol Wojtyla izveli su kratku predstavu  “Tri dana ljubavi Miljenka i Dobrile”, pjesmom je sve razgalio zbor Maestralići, koji čine djeca vrtićke dobi korisnici Doma, nastupile su i sopranistica Rahela Ujević te mezzosopranistica Dora Jana Klarić uz glazbenu pratnji Ivana Peraka na klaviru. Poseban štimung stvorila je i grupa Magazin, a njihova pjevačica Andrea Šušnjara otkrila nam je da je i sama odgojiteljica po struci te da je dio razdoblja tijekom pandemija, kad nije bilo nastupa, provela upravo u ovom domu te upoznala njegove štićenike i ljude koji s njima rade te da se ovdje osjeća kao kod kuće.

Bila je ovo prilika i za predstavljanje monografije „90 godina podružnice Miljenko i Dobrila“, za koju je tekst napisala Anita Jaman, a uz ravnateljicu Jelenu Burazin uredile su je predstojnica Veronika Perić i učiteljica Jelena Bojkić. Predstavljen je i novi broj časopisa Maestral, s podnaslovom „Retrospektiva naših 90“ s cijelim nizom domskih zanimljivosti.

Ravnateljica Burazin, zahvalivši se svima na podršci koju daju domu, naglasila je i važnost dobre suradnje s lokalnim zajednicama, poput Grada Kaštela, a dobru suradnju potvrdila je i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić.

http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/57779-proslavili-velikih-90-svog-doma-u-luksicu

dalmacijadanas.hr – BRAVO, MILJENKO I DRAGO!

dalmacijadanas.hr – BRAVO, MILJENKO I DRAGO!

Dva rekreativna biciklista, Miljenko Mrkonjić i Drago Jukić prevalili su u 17 dana put od Frankfurta do Santiaga de Compostele, preko 2300 km s jednim ciljem – prikupljanje donacija za renovaciju igrališta za djecu koja žive u Centru za pružanje usluga u zajednici...

jutarnji.hr – Dobrobit projekata EU na kvalitetu života…

jutarnji.hr – Dobrobit projekata EU na kvalitetu života…

Iza prepoznatljive ograde duginih boja već desetljećima o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi na splitskom se području brine Dječji dom Maestral, danas pod novim imenom - Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral. Osim smještaja djece, pruža i usluge...

dalmacijanews.hr-Anđela uselila u “Četiri palme”…

dalmacijanews.hr-Anđela uselila u “Četiri palme”…

Anđela je hrabra, odlučna i nepokolebljiva iako je imala teško djetinjstvo. Skoro će postati odgojiteljica u vrtiću, a prije koji dan uselila je u "Četiri palme"... Kada čovjek živi dobrim životom, u dobrom braku, s vremenom, tu dobrotu počne shvaćati - zdravo za...