smn.hr – Proslavljena 90. obljetnica dječjeg doma Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću

08. 10. 2021.

Povratak na naslovnicu

U Kaštel Lukšiću je u četvrtak 7. listopada, na blagdan Gospe od Ružarija, proslavljena 90. obljetnica postojanja „Miljenka i Dobrile“ – podružnice Dječjeg doma Maestral Split. Obilježavanje obljetnice je započelo svetom misom koju je u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili župnik don Marijo Buljević, don Nikola Šakić i don Vinko Beus.

Čestitavši djeci i djelatnicima Podružnice njihov dan, mons. Barišić je u uvodom dijelu homilije kazao: „Najveće bogatstvo koje imamo su djeca. Postajemo sve svjesniji toga bogatstva jer nas je sve manje. Draga djeco, svatko od vas je jedan originalni cvijet i kao takvi danas dolazite pred našu duhovnu majku – Mariju. Krist na križu, u trenutku najveće boli, pokazuje svoju ljubav prema nama darujući nam Onu koja nas prati u svim dramatičnim životnim trenucima“.

Nadbiskup je pojasnio kako Marija vjernike preko krunice odgaja za dvostruku stvarnost, ustvrdivši: „Marija je Spasiteljeva majka i zbog toga nas želi uputiti prema Isus Kristu. Preko krunice upoznajemo Njegov život i otajstvo spasenja. Osim toga, Marija nas preko krunice odgaja i za ljubav prema drugima. Ove dvije dimenzije, ljubav prema Kristu i ljubav prema čovjeku, su temeljno bogatstvo svakog zrelog vjernika. Na tom bogatstvu trebamo graditi vlastiti život.

Pozvavši mlade da uvijek prihvaćaju nesavršenosti drugih osoba, mons. Barišić je poručio kako su za život važne tri riječi: hvala, molim i oprosti. „Trebamo naučiti zahvaliti Bogu na svim darovima koje nam daruje kroz život te svim ljudima čija nas pratnja obogaćuje. Kroz riječ ‘molim’ pokazujemo kako nam je potreban drugi i nadilazimo svoju samodostatnost, a kroz traženje oprosta pokazujemo svoju kršćansku veličinu“, nastavio je.

Zaključujući, Nadbiskup se obratio djelatnicima Podružnice kazavši kako je njihov posao poziv koji u sebe uključuje ljudske kvalitete strpljenja, ljubavi i sebedarja. Uz to, zaželio im je svaki Božji blagoslov u daljnjem radu.

https://smn.hr/5145-proslavljena-90-obljetnica-podruznice-miljenko-i-dobrila-u-kastel-luksicu?fbclid=IwAR3kvo6ypUFT5cDYwOVhgtNQYeHIPBtRWKjFsvvwJIwsAyWX7TZV0Yd8bcM

kastela.org – Proslavili velikih 90 svog doma u Lukšiću

kastela.org – Proslavili velikih 90 svog doma u Lukšiću

Tijekom svog postojanja dom Miljenko i Dobrila, kaštelanska podružnica dječjeg doma Maestral, bila je privremena obitelj za preko 3500 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, čulo se danas na svečanoj proslavi 90. rođendana ovog doma. Brojnim gostima, koji su na...