dalmacijadanas.hr-Udomili četvero djece, dobili nagradu Ministarstva

07. 10. 2022.

Povratak na naslovnicu

Prije deset godina udomili su troje djece, sestru i dvojicu braće. Na inicijativu gospođe Ivanke u prošloj godini udomili su i njihovu mlađu braću koji su djeca s posebnim potrebama.

Vrlo svečano bilo je danas u Sveučilišnoj knjižnici u glavnom gradu Lijepe naše. Naime, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i ove je godine u povodu Međunarodnog dana obitelji dodijelilo Nagradu udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

Ovom nagradom se vrednuju izvanredna postignuća udomitelja i njihova predanost u stvaranju stabilnog i poticajnog okruženja za život djece i odraslih korisnika te njihovo zalaganje i inovativnost u promicanju udomiteljstva u zajednici. Priznanja udomiteljima dodjeljuju se kroz višegodišnje razdoblje, a u ovom je obliku Nagrada  prvi puta dodijeljena u 2019. godini stupanjem na snagu Zakona o udomiteljstvu. Ove su godine dodijeljene četiri godišnje nagrade i jedna nagrada za životno djelo.

Nagrade za iznimna postignuća u promicanju i bavljenju udomiteljstvom danas su uručene Mari Štrunjak iz Kozarevaca za životno djelo, a godišnje nagrade Đurđi Posavec iz Podravskih Sesveta, Ivanki Franceski Dabro iz Splita, Renati Belec iz Koprivnice i Marini Novaković Matanić iz Karlovca.

Među nominiranim udomiteljima bio je i Mateo Dragun iz Splita koji ima tri godine udomiteljskog staža. On i njegova obitelj sjajan su primjer novog naraštaja mladih udomitelja na koji svi možemo biti iznimno ponosnih. Obitelj Dragun preuzela je brigu o dječaku koji je bio zanemaren i sa mnoštvom teškoća, a zbog neliječenog dijabetesa i životno ugrožen. Danas u obitelji Dragun taj dječak je voljeni sin i stariji brat koji se zaštitnički i s puno ljubavi odnosi prema djeci svojih udomitelja.

Obitelj Dabro otvorila je vrata svog doma i srca četvorici braće i njihovoj sestri

Obitelj koja dolazi iz Splita, obitelj Ivanke Dabro, predložena je za ovu nagradu – Nagradu udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva, od strane splitskog Dječjeg doma Mestral. Ova obitelj je unazad nekoliko godina udomila dvojicu braće te prošle godine još dvojicu, iz iste obitelji. Tako su se četvorica braće napokon našla pod istim krovom, a gospođa Ivanka i njen suprug Željko brinuli su i o njihovoj sestri koja se sada nalazi u Udruzi za rad s mladima „Breza“.

Iako nije nimalo jednostavno postati udomiteljem, ali ako imas želju i doslovno izgaraš od toga da djetetu (ili djeci) bez odgovarajuće roditeljske skrbi pružiš odrastanje u sigurnoj obitelji punoj ljubavi i razumijevanja, što je jako važno za njihov razvoj, onda ćeš se boriti i sa sustavom, hrpom papirologije, desetcima razgovora sa raznim stručnim službama,…

Link na članak

jutarnji.hr – Dobrobit projekata EU na kvalitetu života…

jutarnji.hr – Dobrobit projekata EU na kvalitetu života…

Iza prepoznatljive ograde duginih boja već desetljećima o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi na splitskom se području brine Dječji dom Maestral, danas pod novim imenom - Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral. Osim smještaja djece, pruža i usluge...

dalmacijanews.hr-Anđela uselila u “Četiri palme”…

dalmacijanews.hr-Anđela uselila u “Četiri palme”…

Anđela je hrabra, odlučna i nepokolebljiva iako je imala teško djetinjstvo. Skoro će postati odgojiteljica u vrtiću, a prije koji dan uselila je u "Četiri palme"... Kada čovjek živi dobrim životom, u dobrom braku, s vremenom, tu dobrotu počne shvaćati - zdravo za...

dalmacijadanas.hr-Mobilni tim u domu, vidljive promjene u sustavu

dalmacijadanas.hr-Mobilni tim u domu, vidljive promjene u sustavu

Mobilni tim ulazi u kućanstva korisnika i pruža savjetodavnu i informativnu podršku obiteljima, a po potrebi omogućuje i konkretnu pomoć na način da surađuje s različitim dionicima u zajednici… Iako imaju pune ruke posla oko svojih štićenika i korisnika, dječji dom...